Konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky, pričom iba dva plátky šunky denne zvyšujú riziko tohto ochorenia o 15 percent. Výskum ukázal, že ak človek denne konzumuje 50 gramov spracovaného mäsa – čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky – hrozí mu o 15 percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch. Konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.
Čítajte viac Osy spôsobia viac úmrtí ako hady či pavúky! Toto by ste mali vedieť, či už je uštipnutie nebezpečné alebo nieNa základe rozsiahlej štúdie, na ktorej sa zúčastnili viac ako dva milióny ľudí po celom svete, to uviedol vedecký tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity. Odborníci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádzajú, že výsledky ich analýzy podporujú odporúčania obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa. Výskum zahŕňal údaje 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredozemia, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.
Podľa listu The Guardian ide zatiaľ o najpresvedčivejší dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá globálne predstavuje jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravie.
Čítajte viac Kukurica nie je len detská nostalgia: Žlté zrnká ukrývajú zdravie a verili by ste, že popcorn jedli už pred stovkami rokov?Diabetom 2. typu, ktorý je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín, trpí na svete vyše 400 miliónov ľudí. Jedným z hlavných spôsobov, ako riziko cukrovky znížiť, je okrem udržiavania zdravej hmotnosti a dostatočného pohybu aj správne stravovanie.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hlivový paprikáš na Varecha.sk