Konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky, pričom iba dva plátky šunky denne zvyšujú riziko tohto ochorenia o 15 percent. Výskum ukázal, že ak človek denne konzumuje 50 gramov spracovaného mäsa – čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky – hrozí mu o 15 percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch. Konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.

Na základe rozsiahlej štúdie, na ktorej sa zúčastnili viac ako dva milióny ľudí po celom svete, to uviedol vedecký tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity. Odborníci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádzajú, že výsledky ich analýzy podporujú odporúčania obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa. Výskum zahŕňal údaje 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredozemia, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.

Podľa listu The Guardian ide zatiaľ o najpresvedčivejší dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá globálne predstavuje jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravie.

Diabetom 2. typu, ktorý je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín, trpí na svete vyše 400 miliónov ľudí. Jedným z hlavných spôsobov, ako riziko cukrovky znížiť, je okrem udržiavania zdravej hmotnosti a dostatočného pohybu aj správne stravovanie.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hlivový paprikáš na Varecha.sk