Paradajky, marhule či zemiaky - ak ich milujete, nie je čo riešiť, ale.... tieto časti z nich určite nejedzte

Zeleninu a ovocie vnímame často ako ukážkový príklad potraviny. Sú zdravé, plné vitamínov, ľahké na strávenie. Ale...

22.07.2024 10:00
Paradajka / Rajčina / Foto: ,
Aj ovocie a zelenina môžu obsahovať látky, ktoré pre ľudské telo nie sú vhodné - obzvlášť vo väčšom množstve.
debata (4)

Aj ovocie a zelenina môžu obsahovať látky, ktoré pre ľudské telo nie sú vhodné – obzvlášť vo väčšom množstve. Vedeli ste napríklad, že zelenú časť v okolí stopky, na ktorej vyrástla paradajka, je lepšie nožom vykrojiť a nekonzumovať? A čo ďalšie druhy ovocia a zeleniny? Tu sú:

Paradajky

Tomatín a Solanín: Zelené časti paradajok, vrátane stoniek a listov, obsahujú solanín a tomatín, ktoré sú toxické zlúčeniny. Konzumácia týchto častí vo veľkých množstvách môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie a ďalšie príznaky otravy.

maliny Čítajte viac Gréci s nimi liečili už pred stáročiami, maliny sú letná superpotravina: Všetko, čo ste chceli o nich vedieť, nájdete tu...

Figy

Biela miazga, ktorá vyteká z koncov fíg, keď ich odtrhnete, môže spôsobiť podráždenie pokožky a tráviace ťažkosti. Všeobecne sa odporúča figy dôkladne umyť a odrezať konce stoniek pred konzumáciou.

Jablká

V ich prípade by ste sa mali vyhnúť jadierkam. Obsahujú amygdalín, ktorý môže pri trávení uvoľňovať kyanid. Náhodná konzumácia niekoľkých jadierok pravdepodobne nespôsobí žiadnu ujmu, ale konzumácia veľkého množstva môže byť nebezpečná.

Zemiaky

Ak sa na zemiakoch nachádzajú ešte kúsky zelenej kože, mali by ste ich odstrániť pred varením. Obsahujú už spomenutý solanín, ktorý pre telo nie je prospešný.

Čerešne, broskyne a marhule

V ich prípade pozor na kôstky. V kôstkach sa nachádzajú kyanogénne glykozidy, ktoré môžu uvoľňovať kyanid. Dužina ovocia je bezpečná na konzumáciu, ale kôstkam by sa malo vyhnúť. Možno si ešte aj vy pamätáte z detstva – kedysi bolo populárne drviť kôstky marhúľ a jesť mäkký „plod“, ktorý sa nachádzal v ich vnútri. Určite sa tomu vyhnite.

Slnkom podráždená problematická pokožka má sklony k začervenaniu, vzniku akné alebo pnutiu. Čítajte viac Suchá ako zošúverená slivka? Pokožka v lete dokáže potrápiť, horúčavy nie sú jediný dôvod: Čo spôsobuje suchú pleť a ktorých 6 produktov vás zachráni?

Rebarbora

Na konzumáciu sú bezpečné len stonky, listy obsahujú kyselinu šťaveľovú a antrachinónové glykozidy, ktoré sú toxické.

Špenát

Mladé listy sú bezpečné na konzumáciu, ale staršie listy môžu obsahovať vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá môže byť problémová pre ľudí s obličkovými kameňmi alebo inými zdravotnými problémami.

Citrusové plody

Či už ide o citróny, pomaranče alebo limetky, ich jadierka (semienka) obsahujú malé množstvo kyanogénnych zlúčenín. Hoci malé množstvo neškodí, je lepšie sa im vyhnúť.

Paprika

Hoci aj semená aj biela dužina vo vnútri papriky sú jedlé, môžu byť horké a ťažko stráviteľné. Je lepšie odstrániť ich pred konzumáciou.

Ako si pochutiť na zelenine a ovocí čo najzdravšie?

  1. Umývanie plodov: Vždy dôkladne umyte ovocie a zeleninu, aby ste odstránili pesticídy, baktérie alebo iné kontaminanty.
  2. Lúpanie: Zvážte lúpanie ovocia a zeleniny s nejedlou alebo tvrdou šupkou, ako napríklad kiwi alebo tekvica.
  3. Varenie: Niektoré toxické zlúčeniny sa môžu zničiť varením. Napríklad varenie zemiakov znižuje obsah solanínu.
Video
Vynikajúci zeleninový šalát so štedrou dávkou balkánskeho syra je skvelou prílohou k pečenému či grilovanému mäsu. Ale šopský šalát podávaný s hriankou či bagetou môže byť aj tipom na ľahký obed či večeru.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šopský šalát na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 4 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #zelenina #jedlo #konzumácia #časti