Pochádza zo Strednej Ameriky, kde ju pestovali už starovekí Aztékovia a Mayovia. Do Európy sa dostala v 16. storočí vďaka španielskym prieskumníkom, ktorí priniesli túto rastlinu spolu s inými plodinami. Dnes sa cuketa teší veľkej obľube v rôznych kuchyniach, od talianskej po ázijskú.

Či už ju pečiete, grilujete alebo používate ako náhradu cestovín, cuketa je vždy skvelou voľbou pre zdravé a chutné jedlá. Aj keď cuketu vnímame ako zeleninu, botanicky patrí medzi ovocie, pretože rastie z kvetu a obsahuje semienka.
Zdravotné benefity cukety
Cuketa je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Je to nízkokalorická potravina, ktorá obsahuje len málo kalórií – na 100 gramov má iba 17 kalórií. To z nej robí ideálnu prísadu do diétneho jedálnička. Vláknina v cukete podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Cuketa je tiež dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, mangánu a draslíka, čo podporuje imunitu, zdravie kože a srdcovo-cievny systém. V pochúťke z bežnej slovenskej záhrady nájdete aj rôzne antioxidanty, vrátane luteínu a zeaxantínu, ktoré sú prospešné pre zdravie očí.
Varenie s cuketou je pestré
Cuketa je mimoriadne univerzálna zelenina, ktorú môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Používa sa napríklad na prípravu polievok – krémových alebo čírych. Môžete ju upiecť a podávať ako prílohu k mäsu a rybe, prípadne ju spracovať ako súčasť dezertov – používa sa aj na cuketový koláč či bublaninu. S cuketou urobíte napríklad aj obľúbené placky.

Dá sa dokonca použiť ako náhrada cestovín – šikovní kuchári bez problémov zvládnu cuketové špagety, alebo tzv. „zoodles“, ktoré sú zdravou alternatívou k tradičným cestovinám. V neposlednom rade – a aktuálnom letnom období – je cuketa skvelým doplnkom k letným BBQ a grilovačkám. Stačí ju nakrájať na plátky, potrieť olivovým olejom, dochutiť soľou a korením a grilovať do mäkka.
Čo ste možno o cukete netušili?
Môže dorásť do obrovských rozmerov, niektoré plody až do veľkosti malého dieťaťa. Najväčšia zaznamenaná cuketa vážila vyše 65 kilogramov. Ak milujete cuketu, potom sa možno zaradíte už o pár týždňov medzi gratulantov a oslávite ju v deň, ktorý jej patrí. 8. august je totiž je neoficiálne považovaný za „svetový deň cukety“.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Baklažánové a cuketové lodičky podľa herečky Bibiany Ondrejkovej na Varecha.sk