Pestovali ju už Aztékovia, za základný kameň letnej kuchyne vďačíme moreplavcom! A tušili ste, že táto zelenina je vlastne ovocie?

Cuketa, často označovaná aj ako zelená tekvica, je neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete.

12.07.2024 10:40
cuketa Foto:
Cuketa je dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, mangánu a draslíka, čo podporuje imunitu či zdravie kože
debata

Pochádza zo Strednej Ameriky, kde ju pestovali už starovekí Aztékovia a Mayovia. Do Európy sa dostala v 16. storočí vďaka španielskym prieskumníkom, ktorí priniesli túto rastlinu spolu s inými plodinami. Dnes sa cuketa teší veľkej obľube v rôznych kuchyniach, od talianskej po ázijskú.

melón, červený melón, žena, záhrada Čítajte viac Egypťania ju ukladali do hrobov ako jedlo pre mŕtvych, v USA sa jedáva dodnes: Toto ste o šupke z melóna netušili... v žiadnom prípade ju nevyhadzujte

Či už ju pečiete, grilujete alebo používate ako náhradu cestovín, cuketa je vždy skvelou voľbou pre zdravé a chutné jedlá. Aj keď cuketu vnímame ako zeleninu, botanicky patrí medzi ovocie, pretože rastie z kvetu a obsahuje semienka.

Zdravotné benefity cukety

Cuketa je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Je to nízkokalorická potravina, ktorá obsahuje len málo kalórií – na 100 gramov má iba 17 kalórií. To z nej robí ideálnu prísadu do diétneho jedálnička. Vláknina v cukete podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Cuketa je tiež dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, mangánu a draslíka, čo podporuje imunitu, zdravie kože a srdcovo-cievny systém. V pochúťke z bežnej slovenskej záhrady nájdete aj rôzne antioxidanty, vrátane luteínu a zeaxantínu, ktoré sú prospešné pre zdravie očí.

Varenie s cuketou je pestré

Cuketa je mimoriadne univerzálna zelenina, ktorú môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Používa sa napríklad na prípravu polievok – krémových alebo čírych. Môžete ju upiecť a podávať ako prílohu k mäsu a rybe, prípadne ju spracovať ako súčasť dezertov – používa sa aj na cuketový koláč či bublaninu. S cuketou urobíte napríklad aj obľúbené placky.

Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny...

Dá sa dokonca použiť ako náhrada cestovín – šikovní kuchári bez problémov zvládnu cuketové špagety, alebo tzv. „zoodles“, ktoré sú zdravou alternatívou k tradičným cestovinám. V neposlednom rade – a aktuálnom letnom období – je cuketa skvelým doplnkom k letným BBQ a grilovačkám. Stačí ju nakrájať na plátky, potrieť olivovým olejom, dochutiť soľou a korením a grilovať do mäkka.

Čo ste možno o cukete netušili?

Môže dorásť do obrovských rozmerov, niektoré plody až do veľkosti malého dieťaťa. Najväčšia zaznamenaná cuketa vážila vyše 65 kilogramov. Ak milujete cuketu, potom sa možno zaradíte už o pár týždňov medzi gratulantov a oslávite ju v deň, ktorý jej patrí. 8. august je totiž je neoficiálne považovaný za „svetový deň cukety“.

Video
Svoje obľúbené zdravé a chutné jedlo, ako stvorené na udržanie štíhlej línie, nám pripravila herečka Bibiana Ondrejková.
Facebook X.com debata chyba Newsletter

+ Byť celé dni doma neškodí len vašej fyzickej stránke, ale aj psychickej.
Vo vašich úsporách máte dokonalý...

+ Nejaké tie kilá naviac sa dajú zase schudnúť, len to navzdávajte.
Peniaze vás dokážu urobiť štastným, pokiaľ...