Z kláštorov zamierili aj do slovenských záhrad. Ríbezle sú vzácny pomocník, ale aj... ak trpíte týmto problémom, radšej ich nejedzte

Červené ríbezle, odborníkom známe aj pod latinským názvom Ribes rubrum, sú malé, kyslé bobule. Majú jasne červenú farbu a sú zoskupené do strapcov.

03.07.2024 11:08
ríbezľová zmrzlina Foto:
Ríbezle sú obľúbenou pochúťkou zo slovenských záhrad.
debata

Kedysi rástli v krovinách a aj vo voľnej prírode. No veľmi skoro sa zaradili medzi pestované plodiny a už od stredoveku sa objavovali v záhradách – v tom čase najmä kláštorov. Ich obľuba v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve z nich následne spravila súčasť mnohých záhrad aj medzi bežným obyvateľstvom.

bravčové mäso, mäso, potraviny Čítajte viac Toto nikdy nerobte s kuracím mäsom, pri bravčovom zase pozor na... medzi dôležité zásady varenia patrí aj ako správne vyčistiť dosku na krájanie

Dnes na Slovensku milujeme ríbezle najmä ako súčasť džemov a marmelád, ale tiež napríklad ako kyslú „bodku“ do koláčov. Ríbezle by sme však mali čo najčastejšie jedávať aj ako dozreté surové plody. Dôvodom je množstvo benefitov, ktoré toto ovocie má a ktoré poznali už naši predkovia.

Čo nájdete v červených ríbezliach?

Sú bohaté na vitamín C, vitamín K a železo. Pomáhajú posilňovať imunitný systém a zlepšovať zdravie kostí. Obsahujú tiež flavonoidy a antokyány, ktoré pôsobia ako antioxidanty a môžu znižovať riziko chronických chorôb.

Ríbezľa červená ‘Yonkheer van Tets’

Ríbezle sú aj dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi. Niektoré štúdie naznačujú, že červené ríbezle môžu mať protizápalové účinky a môžu pomôcť pri liečbe zápalových ochorení.

Pozor, občas dokážu aj uškodiť

Pri ríbezliach si však treba dať aj pozor (konieckoncov, ako pri každom ovocí či zelenine). Môžu byť totiž pre niektoré skupiny konzumentov aj škodlivé. Najčastejším problémom môžu byť alergické reakcie po konzumácii ríbezlí.

oliva, olivový olej Čítajte viac Gréci sa s ním natierali, v Taliansku ho pili: Olivový olej je pre zdravie hotový zázrak, ale mali by ste tiež vedieť, čo s ním nerobiť...

Prejavia sa zvyčajne svrbením, vyrážkou alebo opuchom. Vysoký obsah kyselín môže u niektorých ľudí spôsobiť žalúdočné ťažkosti alebo zhoršiť symptómy refluxu. Konzumácia červených ríbezlí – najmä vo veľkom množstve – sa neodporúča ani pacientom, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Vitamín K obsiahnutý v ovocí môže interagovať a ovplyvniť účinok týchto liekov, čo môže viesť k zvýšenému riziku krvácania.

Ak však nepatríte do rizikových skupín, určite sa ríbezliam nevyhýbajte. Okrem najpopulárnejších červených stoja za ochutnanie aj čierne či biele ríbezle.

Video
Chutný koláčik s ríbezľami.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ríbezľová bublanina na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #ríbezle #riedenie krvi #červené

+ Prestávka s pitím kávy vám osvieži pleť a zmiznú nepríjemné vyrážky.
Šťastenu chyťte pevne za ruku a...

+ Pamätajte, že veci sa nedejú len tak, za väčšiu hmotnosť si môžete len vy.
Nemíňajte viac peňazí ako...