Kedysi rástli v krovinách a aj vo voľnej prírode. No veľmi skoro sa zaradili medzi pestované plodiny a už od stredoveku sa objavovali v záhradách – v tom čase najmä kláštorov. Ich obľuba v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve z nich následne spravila súčasť mnohých záhrad aj medzi bežným obyvateľstvom.

Dnes na Slovensku milujeme ríbezle najmä ako súčasť džemov a marmelád, ale tiež napríklad ako kyslú „bodku“ do koláčov. Ríbezle by sme však mali čo najčastejšie jedávať aj ako dozreté surové plody. Dôvodom je množstvo benefitov, ktoré toto ovocie má a ktoré poznali už naši predkovia.
Čo nájdete v červených ríbezliach?
Sú bohaté na vitamín C, vitamín K a železo. Pomáhajú posilňovať imunitný systém a zlepšovať zdravie kostí. Obsahujú tiež flavonoidy a antokyány, ktoré pôsobia ako antioxidanty a môžu znižovať riziko chronických chorôb.

Ríbezle sú aj dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi. Niektoré štúdie naznačujú, že červené ríbezle môžu mať protizápalové účinky a môžu pomôcť pri liečbe zápalových ochorení.
Pozor, občas dokážu aj uškodiť
Pri ríbezliach si však treba dať aj pozor (konieckoncov, ako pri každom ovocí či zelenine). Môžu byť totiž pre niektoré skupiny konzumentov aj škodlivé. Najčastejším problémom môžu byť alergické reakcie po konzumácii ríbezlí.

Prejavia sa zvyčajne svrbením, vyrážkou alebo opuchom. Vysoký obsah kyselín môže u niektorých ľudí spôsobiť žalúdočné ťažkosti alebo zhoršiť symptómy refluxu. Konzumácia červených ríbezlí – najmä vo veľkom množstve – sa neodporúča ani pacientom, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Vitamín K obsiahnutý v ovocí môže interagovať a ovplyvniť účinok týchto liekov, čo môže viesť k zvýšenému riziku krvácania.
Ak však nepatríte do rizikových skupín, určite sa ríbezliam nevyhýbajte. Okrem najpopulárnejších červených stoja za ochutnanie aj čierne či biele ríbezle.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ríbezľová bublanina na Varecha.sk