Balkón je skvelým miestom na pestovanie rôznych druhov. Či už máte malý alebo veľký balkón, existujú bylinky, ktoré si nevyžadujú veľa starostlivosti. Ak s bylinkami začínate, zamerajte sa na tieto!
Bazalka
Bazalka je jednou z najobľúbenejších byliniek a to nielen kvôli jej vôni a chuti, ale aj vďaka jej nenáročnosti. Stačí jej dostatok slnečného svetla (aspoň 6 hodín denne) a pravidelná, ale len mierna zálievka. Uistite sa, že jej substrát je dobre priepustný, aby nedochádzalo k preliatiu vody.

Pažítka
Pažítka je ďalšou nenáročnou bylinkou, ktorá sa skvele hodí na balkón. Je odolná voči chladu a môže rásť aj v polotieni. Potrebuje len pravidelnú zálievku a občasné hnojenie. Navyše, pažítka krásne kvitne a jej kvety môžete takisto použiť v kuchyni.

Mäta
Mäta je veľmi odolná a rýchlo sa rozrastá, preto ju odporúčame pestovať v kvetináči, aby ste ju mali pod kontrolou. Má rada vlhkú pôdu a polotieň, ale znesie aj priame slnko. Mäta je skvelá do čajov, limonád aj rôznych jedál.

Oregano
Oregano je nenáročné na pestovanie a veľmi odolné. Stačí mu slnečné miesto a zálievka podľa potreby, pričom je dôležité neprelievať ho. Oregano je obľúbenou bylinkou v talianskej kuchyni a jeho sušené lístky sa dajú dlho skladovať.
Tymián
Tymián je skvelou bylinkou na pestovanie na balkóne, pretože je veľmi odolný voči suchu. Stačí mu slnečné miesto a dobre priepustná pôda. Tymián je výborný do polievok, omáčok a marinád.

Rozmarín
Rozmarín je ďalšou bylinkou, ktorá miluje slnečné miesta a dobre priepustnú pôdu. Potrebuje len miernu zálievku, takže je ideálny pre zaneprázdnených pestovateľov. Rozmarín sa skvele hodí k mäsu a zemiakom.
Petržlen
Petržlen je trochu náročnejší na zálievku, ale inak s ním veľa starostí nemáte. Má rád slnečné až polotienisté miesta a pravidelnú zálievku. Je skvelý do polievok, šalátov a omáčok.
[* video=„60ce4841–2b5a-4106–8fe0-d7006382c52a“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Voňavé bazalkové lístky sú ideálne na prípravu domáceho pesta na cestoviny.* Postačí pár minút a raz dva vykúzlite doma výbornú sviežu bylinkovú omáčku, ktorá pár dní vydrží aj v chladničke.“ *]
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čerstvé bazalkové pesto na Varecha.sk