Azda každý z nás vie, aká lahodná môže byť sladká tmavoružová dužina. Už menej tušíme, že z melóna dokážeme zužitkovať aj jeho kôru (šupku) – konkrétne bielu časť. Chemicky neošetrená šupka vodného melóna je zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, ale tiež napríklad aminokyseliny citrulín, ktorá má zase priaznivé účinky na krvný obeh či trávenie.
Čítajte viac Červíky v milovaných čerešniach? Žiaden problém, máme pár jednoduchých trikov a za pár minút sú fuč... už len zahryznúťAj preto sa melónová šupka môže bez obáv zaradiť do využitia v rámci kuchyne. V niektorých krajinách sa z melónovej kôry robia džemy a zaváraniny. V južanských štátoch USA sa napríklad ešte aj dnes niekde dá nájsť nakladaná melónová šupka. Môže byť pritom zaváraná nasladko, ale aj nakyslo.
Fajnšmekri si pochvaľujú tiež pridávanie melónovej šupky do kari. Delikatesou je podľa mnohých tiež vysmážaná melónová šupka, ktorú pripravujete ako hranolky vo fritéze. Podávať sa môže aj s práškovým cukrom. Kôru z melóna je tiež možno rozmixovať do smoothies. V niektorých kultúrach sa melónová šupka používa na výrobu čatní, zmiešaním s koreninami na jedinečnú chuť.
Čítajte viac K večernej róbe gumené šľapky? Hviezda Modrej lagúny má jasno, po operáciách aj zlomených prstoch na nohe už nosí iba...História využitia melónovej šupky siaha pritom tisícročia späť. Napríklad už v starovekom Egypte sa pridávali zosnulým do hrobov semienka z dyne a tiež jej kôra. Ako potrava pre posmrtný život. V tradičnej čínskej medicíne sa melónová šupka používa ako mierne diuretikum a na ochladenie tela.
Ako sa ešte dá využiť melónová šupka?
Svoj zmysel má aj v kozmetickej starostlivosti. Z rozmixovanej šupky je možné vyrobiť upokojujúcu pleťovú masku. Vnútornou časťou šupky si môžete zase natierať pokožku, čím ju hydratujete a osviežite. Melónovú kôru môžete však aj kompostovať a využiť na obohatenie záhradnej pôdy.
Recept na čatní z melónovej šupky
Ingrediencie
- 2 šálky melónovej šupky (bielej časti), nakrájanej na malé kocky
- 1 šálka cukru
- 1/2 šálky jablčného octu
- 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky hrozienok
- 1 malá cibuľa, jemne nakrájaná
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 čajovej lyžičky čili vločiek (voliteľné, pre pikantnosť)
Postup:
Ošúpte vonkajšiu zelenú vrstvu melónovej šupky a zvyšnú bielu časť nakrájajte na malé kocky. V stredne veľkom hrnci zmiešajte cukor, jablčný ocot a vodu. Dajte na stredne silný oheň a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte nakrájanú melónovú šupku, hrozienka, cibuľu a soľ do hrnca. Pridajte mletú škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky a čili vločky. Dobre premiešajte. Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a nechajte jemne variť približne 45–60 minút, alebo kým šupky nezmäknú a zmes nezhustne na konzistenciu čatní. Keď je čatní hotové, nechajte ho mierne vychladnúť. Preložte čatní do čistých sklenených nádob a nechajte úplne vychladnúť pred zatvorením. Uchovávajte v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov.
Tipy na servírovanie
Podávajte ako prílohu k mäsu, ako napríklad k pečenému alebo grilovanému kurčaťu. Skvelé je tiež na syrovom tanieri alebo s krekrami a môžete ho použiť ako dochucovadlo do sendvičov a burgerov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk