Aktuálna sezóna kvitnúcej bazy je však príležitosťou na to, aby ste využili jej benefity pre zdravie. Samozrejme, dbať treba aj na vedľajšie účinky. Nasledujúce informácie vám pomôžu využiť bazu tak, aby bola pre vaše zdravie čo najefektívnejšia.
Výživové prínosy
Baza čierna je bohatým zdrojom vitamínov C a A, vlákniny a minerálov, ako sú draslík, vápnik a železo. Obsahuje tiež polyfenolové látky, najmä antokyaníny, ktoré sú zodpovedné za čierne sfarbenie bobúľ a majú antioxidačné a protizápalové účinky.

Zdravotné benefity
Baza podporuje imunitný systém a pomáha pri prevencii a liečbe prechladnutia, angíny a chrípky. Jej protizápalové účinky môžu byť prospešné aj pri vonkajšom použití na zmiernenie bolesti a opuchov. Antokyaníny tiež prispievajú k prevencii srdcovo-cievnych chorôb. Okrem toho má baza laxatívne účinky, čo pomáha pri liečbe zápchy. Má tiež močopudné účinky, stimuluje potenie a môže zlepšiť náladu a životnú výkonnosť.
Použitie
Z plodov a kvetov bazy je možné pripraviť čaj, sirup, džem alebo víno. Kvety by sa mali sušiť zavesené za stopku alebo rozložené v tenkých vrstvách bez priameho slnečného svetla. Sušiť je možné aj plody, keď sú už zrelé. Pokiaľ nie sú sušené, je najlepšie spracovať kvety i plody čo najskôr.

Riziká a vedľajšie účinky
Niektoré časti bazy, ako sú listy, korene, kôra, stonky a nezrelé bobule, obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré môžu uvoľňovať kyanid. Množstvo kyanidu je síce zriedkavo život ohrozujúce, ale môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, závraty a problémy s dýchaním. Aj zrelé, ale neuvarené plody môžu spôsobiť ťažkosti. Konzumácia bazy nie je vhodná pre ľudí s autoimunitnými problémami, malé deti, tehotné ženy ani pre osoby, ktoré užívajú močopudné lieky.
Čo ste možno nevedeli…
Baza čierna sa využívala v tradičnej medicíne už po stáročia. Okrem známych zdravotných prínosov sa verilo, že pomáha aj pri liečbe reumatizmu a kožných problémov. V súčasnosti sa skúma jej potenciál pri znižovaní rizika vzniku rakoviny vďaka vysokému obsahu antioxidantov.
Recepty na každodenné využitie bazy čiernej
Bazový čaj
Ingrediencie
- 1 lyžica sušených bazových kvetov alebo plodov
- 250 ml vriacej vody
Postup
Zalejte sušené kvety alebo plody vriacou vodou. Nechajte lúhovať 10–15 minút. Preceďte a môžete pridať med alebo citrón podľa chuti.
Bazový sirup
Ingrediencie
- 1 liter vody
- 1 kg cukru
- 2 hrnčeky bazových plodov
- šťava z 1 citróna
Postup
Vodu a cukor zmiešajte v hrnci a priveďte do varu. Pridajte bazové plody a varte na miernom ohni asi 30 minút. Preceďte cez jemné sitko alebo gázu. Pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Nalejte do sterilizovaných fliaš a uchovávajte v chladničke.
Baza čierna môže byť skvelým doplnkom vašej stravy, ak sa používa správne a bezpečne. Užite si jej zdravotné prínosy a vychutnajte si tieto jednoduché recepty.