Jedávajte vždy na svojom mieste a sústreďte sa
Nie je nič horšie, ak začnete jedávať, kde na vás príde hlad, alebo chuť. Stanovte si preto presne miesto, kde budete jesť. Inde nie. Už iba táto drobnosť vám pomôže významne znížiť množstvo jedla nad plán. Rovnako sa pri jedle sústreďte iba na jedlo. Ak budete vykonávať ešte iné činnosti, napríklad čítať, telefonovať alebo desiatovať nad klávesnicou počítača, oddialite pocit sýtosti. A tým zjete viac, ako potrebujete.
Schovajte si jedlo
Človek si na rôznych miestach po byte alebo v kancelárii rozmiestni misky so zemiačikmi a orieškami, čokoládovými cukríkmi a ďalšími kaloricky výdatnými lahôdkami. Lenže to, čo oči nevidia, vás neláka. Žiadne takéto ostrovy pochutín okolo seba neumiestňujte. Uvidíte, že zrazu zjete o významnú časť kalórií menej.
Nenakupujte hladný
Základné pravidlo, pretože hlad vám nahádže do košíka viac ako by ste chceli. To sa potom odrazí nielen na peňaženke, ale aj zdraví. Navyše ak máte hlad, je väčšia pravdepodobnosť, že nakúpite kalorickejšie a nezdravé potraviny. Tie okrem vysokého množstva cukru a tuku obsahujú obvykle aj veľa soli a rôznych stabilizátorov, farbív a konzervantov. Skrátka platí, že čo nenakúpite, to nezjete.
Čítajte aj Najväčšie chyby pri chudnutí. Málokto si uvedomuje, že tieto veci sabotujú zníženie váhyNekupujte podľa ponuky, ale podľa seba
Ďalšou pomôckou je vziať si so sebou do obchodu nákupný zoznam a potom sa ho držať. V supermarketoch cielene navštevujte uličky, kde skutočne chcete niečo kúpiť. Nekupujte nutrične nevhodné potraviny, ktoré sa dajú zjesť hneď potom, čo z obchodu vyjdete. „Pri menej vhodných potravinách, ktoré však máte radi, kupujte vždy malé, ideálne jednoporciové balenia. Úplne ignorujte veľké zľavnené balenia (alebo akcie 2+1) chipsov, sladkostí a podobných potravín. Pretože viac nakúpiť znamená viac zjesť. Navyše obvykle ani neušetríte, pretože za viac vecí aj tak zaplatíte viac, ako za jednu jedinú.
Servírujte viac na menej
Objavte čaro malých tanierov. V jedle totiž platí, že najviac skonzumujú oči. Namiesto veľkých tanierov použite menšie. Keď si totiž dáte rovnaké množstvo jedla na malý a veľký tanier, bude sa vám zdať, že na malom tanieri je jedla oveľa viac. A práve oči sú tým, čo človeka ženie k jedlu. Nemenej dôležitým dôvodom na užívanie menšieho riadu je skutočnosť, že na menší tanierik sa reálne zmestí menšia porcia.