Aj málo je viac, ako treba
Dlhé desaťročia sa tvrdilo, že v malom množstve alkohol prospieva a škodí až pri nekontrolovanom pití. Mnohí dodnes tvrdia, že trocha kvalitného alkoholu dokáže zdraviu skôr prospieť. Avšak vďaka štúdiám sa to za posledné roky úplne otočilo, dnes už vieme, že aj mierne a občasné popíjanie má svoje riziká.
Najviac trpia srdce a cievy
Alkohol zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja chorôb srdca a ciev, pečene a rakoviny. Ľudia ale majú tendenciu si myslieť, že keď sa hovorí o dopadoch pitia alkoholu na zdravie, týka sa to tých, ktorí sa niekoľkokrát týždenne opíjajú. Lenže rizikové je aj pitie oveľa menšieho množstva alkoholu, a to vrátane toho, o ktorom hovoríme ako o kvalitnom. Vedci sa dnes zhodujú, že bezpečné pitie alkoholu neexistuje a za výrazne rizikové potom považujú už viac ako deci pre ženy a dve deci pre mužov denne.
Čítajte aj Alkohol - ako často a koľko? Štyri zásady slávnej fitness trénerky, pomôžu vám v ceste za krajším a zdravším telomPrečo alkohol tak škodí?
Jeho dopady sú nielen priame, ale aj dlhodobé. Napríklad po alkohole nebudete mať kvalitný spánok. A to ako lavína spúšťa ďalšie zdravotné problémy. To nie je všetko. Nové štúdie sa zhodujú v tom, že alkohol poškodzuje ľudskú DNA a tým, zjednodušene povedané, bráni telu, aby samo dokázalo vyriešiť rôzne začínajúce problémy, ako sú napríklad zhubné bujnenie.
Alkohol navyše v tele vytvára takzvaný oxidačný stres, ktorý bunkám škodí, podieľa sa tiež napríklad na problémoch s tepnami a prispieva k rozvoju vysokého krvného tlaku. Dobrou správou je, že keď ľudia prestanú piť alebo pitie veľmi obmedzia, ich krvný tlak klesne.
Alkohol stojí aj za obezitou
O tom, že alkohol sa neznesie s chudnutím, sa vedelo už dávno. Nové výskumy však ukazujú, že niektorí ľudia nedokážu chudnúť, kým úplne neprestanú piť alkohol, aj keď sa inak obmedzujú v jedle a s podvečerným pohárom sa zmestia do energetického príjmu odporúčaného pri chudnutí. To sa im začne dariť, až keď obmedzia príjem alkoholu na nulu. Ich telo totiž inak metabolizuje najmä alkohol namiesto toho, aby spaľovalo tuky.