Odborníčka na tvárové cvičenie: Ako sa zbaviť komplexu dvojitej brady?

Nepríjemný stav, ktorý pripomína ako by sme mali o čosi väčšiu tvár. Problém takzvanej dvojitej brady však nemusí postihovať len ľudí s vyššou telesnou hmotnosťou, ale paradoxne, aj tých chudých. Odborníčka na tvárové cvičenie Maja Švábiková známa z webu www.tvarovecvicenie.sk vysvetľuje pre Pravdu ako pomáhajú tieto druhy cvikov nielen pri spomínaných ťažkostiach, ale aj pri osviežení tváre.

09.06.2023 14:00
svabikova, tvar, tvarove cvicenia, Foto:
Nejde len o cvičenie: Maja Švábiková vysvetľuje, že ak napríklad v noci chrápeme s dvojitou bradou toho veľa nenarobíme. Problém previčovania tváre je podľa nej komplexný a zahŕňa našu celkovú pohodu.
debata

Prečo je dôležité precvičovať nielen telo, ale aj tvár?

Tvár je súčasťou tela. Rovnako ako svaly nášho tela, aj tvárové svaly reagujú na precvičovanie pozitívne. Naša tvár však začína už dekoltom. Po ôsmich rokoch praxe viem s istotou povedať, že precvičovaním tváre nedosiahneme mnoho výsledkov, ak k nej nepridáme dekolt, krk a vlasovú časť hlavy. Podporením cvičenia automasážou dosiahneme najlepšie výsledky.

O aké konkrétne výsledky ide?

Na vašu otázku sa môžeme pozerať z niekoľkých uhlov pohľadu. Ide napríklad o estetický význam, pretože tvár o človeku prezrádza mnoho, aj keď si to často neuvedomujeme my, ani človek, ktorý sa na nás pozerá. Pozorovateľovi sa do pár sekúnd podvedome vytvára dojem, podľa ktorého sa potom odvíja ďalšia interakcia. Tvárové cvičenie a masáže uvoľňujú napätie v tvári, vytvárajú odpočinutý, čerstvý výraz. Pokiaľ, napríklad pracujeme s ľuďmi, s uvoľnenou tvárou bez napätia, pôsobíme prístupnejšie, autentickejšie.

To znamená, že výraz tváre má aj psychologický význam?

Psychologický význam spočíva v tom, že vďaka tvárovému cvičeniu a masážam sa učíme pracovať so svojím telom, vnímať ho a spoznávať. Vytvárame si dobré návyky, ktoré do nášho života prinášajú mnoho benefitov. Budujeme si zdravé sebavedomie, ktoré vie do značnej miery ovplyvniť kvalitu nášho života. Okrem toho má cvičenie aj terapeutický význam.

Ako to funguje v praxi?

Na tvári a hlave sa nachádza približne 60 svalov. Dôležitými štruktúrami sú napríklad spánková časť, čeľustný kĺb a žuvacie svaly. Rôzne blokácie v týchto častiach môžu spôsobovať bolesti hlavy, nekomfortné otváranie úst a ďalšie. Z tváre sa dá diagnostikovať náš zdravotný aj emocionálny stav. Každá priehlbinka, vyvýšenina, vráska poukazuje na konkrétny orgán nášho tela, alebo konkrétnu udalosť v našom živote. Často premýšľam nad tým, že keď vieme ovplyvniť našu tvár zvnútra von, do istej miery vieme ovplyvniť naše vnútro cez tvár. Toto je však zatiaľ čisto hypotetické.

Ako by sme definovali tvárové cvičenie?

Tvárové cvičenie a masáž tváre je komplexná práca so štruktúrami tváre, hlavy, krku a dekoltu. Cieľom je uvoľnenie a spevnenie svalov, väzivového tkaniva a pokožky. Nejde len o vrásky. Mladistvý výraz sa skrýva za detailmi, a to v objeme na spánkoch, nad hornou perou, v lícach, pod očami. Samozrejme, stretávame i paradoxy, napríklad objem pod očami je do istej miery žiadúci, no ak je vytvorený opuchmi už je to problém. Dôležité je hľadanie harmónie a správnej kombinácie cvikov a masáží. Ak nám nejaká vráska alebo stav na tvári jednoducho nechce zmiznúť, vieme sa na problém pozrieť aj z hľadiska diagnostiky tváre podľa čínskej medicíny. Riešenie môžeme nájsť vo vnútornom orgáne alebo v nejakej emócii, ktorá sa nám opakuje stále dookola. Čiže tvárové cvičenie a masáže vedia pomôcť aj pri sebarozvoji – tak aktuálnej téme v dnešnej dobe. Výsledkom je prirodzené omladenie tváre a pomoc pri pochopení samých seba.

Ktoré svaly sú kľúčové na tvári, ktoré treba precvičovať a ktoré udržujú mladší vzhľad?

Podľa môjho názoru sú kľúčové svaly na krku, najmä kývač hlavy. Keď otočíme hlavu, vidíme ako sa pod kožou napína. Je dosť namáhaný, býva aj bolestivý. Vplýva na svaly na tvári, najmä na spodnú kontúru. Keď je skrátený môže vytvoriť asymetriu. Potom je to záhlavnočelový sval, jeho brušká sa nachádzajú na čele, prechádza do aponeurózy na lebke a končí na záhlaví. Ovplyvňuje výzor čela. Ďalej žuvacie svaly a spánkový sval. Sú navzájom prepojené, môžu byť veľmi bolestivé a vplývajú na kondíciu čeľustného kĺbu. Ten je veľmi dôležitý, pretože pri cvičení často otvárame ústa. A posledné, no nie najmenej dôležité, sú lícne svaly, dvíhajú líca a dodávajú im objem.

Skúsme si povedať niečo o základných cvikoch tváre?

Je mnoho rôznych prístupov a musíme si uvedomiť, že aj každá tvár je iná. Každý z nás je originál. Navyše všetky svaly na tvári sú navzájom poprepájané. Niektoré potrebujú posilniť, niektoré práve naopak uvoľniť. Tvárové cvičenie je teda zostavené nielen z posilňovania svalov, ale aj z uvoľňovania samomasážami.

hodinky, žena, tréning, technológie Čítajte aj Ako si zvýšiť sebavedomie? Návod, ktorý môžete aplikovať ihneď

Aký je váš obľúbený cvik?

Mojím obľúbeným posilňovacím cvikom sú zdvihy s lícami. Otvoríme ústa, pery vtiahneme okolo zubov dovnútra a usmejeme sa kútikmi. Zámerom je cítiť napätie v lícach. Cvik nám dvihne líca a zjemní nazolabiálnu vrásku. Naopak, ak chceme zjemniť marionetky, čo sú vrásky od kútikov úst smerom dole, odporúčam automasáž z vnútornej strany tváre. Tieto svaly treba skôr uvoľňovať ako posilňovať.

Ako môže pomôcť tvárové cvičenie pri komplexe dvojitej brady a je vôbec možné bez celkového chudnutia zbaviť sa dvojitej brady?

Otázka je obšírna. Niektorým cviky pomôžu bez celkového chudnutia, iným nie. Obrovským hráčom je aj štýl nášho dýchania. Ak máme neustále upchatý nos, dýchame ústami a v noci chrápeme, je jedno čo s dvojitou bradou urobíme, výsledky budú dočasné alebo žiadne. Pomôže nám jedine naučiť sa dýchať nosom. Na druhej strane je super, keď nám dvojitá brada poukáže na tento zlozvyk. Dýchanie ústami je podľa mňa niečo, čím ubližujeme svojmu telu. Nehovoriac o tom, že si tým sami spôsobujeme stres. A stres je pre mňa číslo jedna z dôvodov starnutia.

Môže komplex dvojitej brady postihnúť aj chudých ľudí?

V každom prípade sa v oblasti brady nachádzajú lymfatické cievy a tekutina v nich môže stagnovať. Tento problém sa týka aj chudých ľudí. Ďalej je tam mnoho svalov jazyka, ktoré môžu byť v napätí. Tvárové cvičenie a automasáže rozprúdia lymfu v oblasti brady, uvoľnia svaly jazyka a jemne posilnia svaly na krku, ak je potrebné. Dvojitá brada sa zjemní alebo zmizne.

Ako často by sme sa mali venovať tvárovému cvičeniu a v ktorom roku života treba začať?

Záleží na veku a na tom aké máme očakávania od tvárového cvičenia a masáží. Preto je výborné stanoviť si krátkodobé a reálne ciele. V tridsiatke odporúčam začať samomasážami, kde stačí robiť 1 – 3krát do týždňa. V štyridsiatke a vyššie by som už kombinovala cvičenie a automasáže 3 – 6krát do týždňa. Myslím si, že je fajn necvičiť denne, aby sa svaly aj pleť mohli zregenerovať. No poznám aj dámy, ktoré cvičia alebo sa masírujú denne a sú spokojné. Dôležité je si odsledovať, čo nám funguje najlepšie a toho sa držať. Do úvahy musíme brať aj životný štýl, čiže koľko času a energie nám na seba ostáva.

A čo mladí ľudia, aj oni si majú precvičovať tvár?

Klientkám odporúčam ukazovať masáže tváre aj svojim deťom. Moju desaťročnú dcéru učím ako sa masírovať. Neverili by ste, že aj deti majú často veľmi stuhnuté časti na tvári. Pokiaľ si osvoja čaro samomasáží už v rannom veku, vytvárajú si spojenie so svojím telom, z ktorého v dospelosti môžu veľa čerpať. Práca s telom je vzácny dar, ktorý im vieme do života dať.

K tvárovému cvičeniu ste sa dostali cez osobné skúsenosti, aký je váš príbeh?

Paradoxne, aj keď som štíhla, trpela som komplexom z dvojitej brady. V roku 2015 som sa rozhodla to riešiť. Nebolo to však až také hrozné, aby som šla niekam na kliniku. Hľadala som alternatívy. Vtedy som našla tvárovú gymnastiku. Začala som cvičiť a neskôr si urobila kurz u americkej lektorky Carolyn Cleaves. Prvé dva roky som si myslela, že nič lepšie neexistuje a tak som to aj všade propagovala. Avšak ďalším štúdiom som narazila na mnoho prístupov a hlavne na automasáže tváre. To mi opäť otvorilo úplne nové obzory a svoje presvedčenia som musela prehodnotiť.

Aký je váš postoj k tejto téme v súčasnosti?

Po rokoch, jediné čo viem s istotou povedať je, že jednotný patent na krásnu tvár pre všetkých neexistuje. Tvár je odrazom nášho vnútorného sveta a vnútorného zdravia. Faktom je, že tvárové cvičenie a masáže mi veľmi pomohli v časoch depresií, ktorými som trpela posledné tri roky. Najmä automasáže ma dostávali do prítomného okamihu, ktorý bol pre mňa vtedy tak potrebný. Naučila som sa spoznávať svoje telo, počúvať ho a pracovať s ním. To isté sa snažím odovzdať svojim deťom a ľuďom, ktorí majú záujem prirodzene omladiť svoju tvár a možno aj viac spoznať samých seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sebavedomie #mladistvý vzhľad #dýchanie nosom #vrásky #masáž tváre #tvárová joga #dvojitá brada #žuvacie svaly #tvárová gymnastika #tvárové svaly #samomasáž

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...