Chudne sa z tejto extrémnej diéty? Je skutočne bezpečná?

Jeden tanier, jedno jedlo, jeden nápoj a iba šesťdesiat minút. Na sociálnych sieťach sa objavila nová „zaručená“ diéta, ktorá sľubuje rýchle výsledky v podobe schudnutých kilogramov tuku. Dodržiavanie tohto takzvaného stravovacieho plánu však podlieha prísnym pravidlám s vysokými rizikami.

10.06.2023 06:00
diétna strava, chudnutie Foto:
Kalorický deficit je základom každého spôsobu chudnutia, či už ide o osvedčené alebo bláznivé metódy formovania postavy.
debata

Lákavá, ale…

Vyvoláva boom medzi ľuďmi, ktorí sa snažia zbaviť nadbytočných kíl za krátky čas a bez veľkej námahy. Takzvaná OMAD diéta je príliš jednoduchá. Jej leitmotívom je totiž iba jedno jedlo denne. Zástancovia tohto spôsobu stravovania sa držia štyroch pravidiel. Môžu konzumovať akékoľvek jedlo s jedným nápojom, ale všetko podľa nich treba stihnúť do jednej hodiny. Zvyšok dňa je o čosi horší. Patrí totiž hladovke.

V podstate rizikový pôst

Podľa špecialistky na výživu Lisy Andrews znie spomínaná diéta na prvý pohľad príťažlivo. Jedno jedlo denne totiž vzbudzuje dojem rýchleho a zaručeného schudnutia veľkého množstva váhy. Ako však výživová poradkyňa varuje, malé množstvo jedla, ktoré môžeme denne zjesť nie je dôvodom na radosť, ale skôr na obavy. „Diéta OMAD sa považuje za formu prerušovaného pôstu, ale je omnoho extrémnejšia. Na konzumáciu len jedného jedla máme hodinu a 23 hodín patrí pôstu,“ vysvetľuje pre portál eatingwell.com.

Kalórie sú na minime

Logika hovorí, že tento spôsob stravovania je o nízkom príjme energie. Kalorický deficit je základom každého spôsobu chudnutia, či už ide o osvedčené alebo bláznivé metódy formovania postavy. Fanúšikom tejto diéty sa však páči, že nemusia počítať kalórie a prakticky môžu zjesť čo sa im len zachce. Zvyšok dňa dodržiavajú iba pitný režim. OMAD diéta presviedča, že konzumovať môžeme všetko, i keď k tomu tvrdeniu pridáva nenápadné slovko „ale“.

obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Čítajte aj Viete čo je rýchle chudnutie a prečo škodí?

Nejedzme hlava nehlava

Odborníci, ktorí vymysleli tento druh hladovky totiž tvrdia, že jedlo by nemalo pozostávať z rýchleho občerstvenia, vysmážaných pochúťok či jednoduchých cukrov. Naopak, veria v zdravú kombináciu sacharidov, bielkovín a zdravých tukov. Vynechanie alkoholu a sladkých jedál počas tejto diéty znižuje podľa nich chuť na sladké a bielkoviny zvyšujú pocit zasýtenia. Počas pôstu si môžeme dopriať vodu, minerálku, čiernu kávu, nesladený čaj či nekalorické nápoje.

Iba na krátky čas, ak vôbec

Hoci sa niektoré formy prerušovaného pôstu považujú za vhodný spôsob krátkodobej redukcie hmotnosti, vo všeobecnosti ich treba vnímať ako drastické a neudržateľné metódy stravovania. Zaujímavá štúdia z magazínu Frontiers in Physiology sa zaoberala účinkami konzumácie jedného jedla denne na metabolizmus a fyzickú výkonnosť u zdravých jedincov. Autori výskumu sa zhodli, že jediné jedlo denne večer znižuje telesnú hmotnosť bez ovplyvnenia fyzického výkonu. V tomto prípade však treba poznamenať, že išlo o mini výskum, na ktorom sa dovedna zúčastnilo len trinásť ľudí, čo môže svedčiť o jeho výpovednej hodnote.

Lepšia je diéta s väčším „oknom“ jedenia

Za omnoho bezpečnejšiu a obdobnú diétu možno podľa odborníkov považovať prerušovanú hladovku, ktorá počíta s osemhodinovým „oknom“ na jedenie. Zvyšný čas je venovaný pôstu či hladovke. Podľa časopisu The Journal of Physiology mal tento spôsob stravovania pozitívny vplyv na zdravie srdca i fungovanie metabolizmu. Vedci zistili, že časovo obmedzený pôst môže znížiť príjem kalórií o 20 % až 30 % a spôsobiť stratu hmotnosti o 1 % až 4 % telesnej hmotnosti. Prerušovaná hladovka mala navyše pozitívny vplyv na stabilizovanie krvného tlaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravé chudnutie #redukcia hmotnosti #zásady redukčnej diéty #preušované hladovanie #prerušovaný pôst

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...