Vďaka ktorej zelenine rýchlo chudneme? A pomáha aj pri zlej nálade?

Karfiol je ako zdravá kytica. Ide o zhluk malých, na seba nalepených kvetov, ktoré sa ťahajú z hrubej a pevnej stonky. Desiatky drobných hlávok lemujú pevné zelené listy. Spomínaný druh zeleniny sa podáva ako hlavné jedlo i príloha k rôznym mäsitým či vegetariánskym pokrmom.

09.06.2023 10:00
karfiol Foto:
Zdravotné výhody karfiolu sa nekončia len pri ochrane nášho tela.
debata (1)

Ako pôsobí na naše telo?

Vyniká špecifickou vôňou, zaujme lahodnou chuťou a poteší telo i dušu vďaka obsahu rastlinných fytochemikálií, antioxidantov, vitamínov i minerálov. Sto gramov tejto dobroty, ktorú môžeme zapekať, variť, dusiť či grilovať obsahuje smiešnych 24 kilokalórií. Na toto množstvo má minimum tuku, približne 5 g sacharidov a takmer 2 gramy bielkovín. Zvyšok tvorí voda a v ňom rozpustné vitamíny C, B6, kyselina listová a minerálne látky magnézium, mangán a fosfor.

Pomáha zhadzovať kilá, len ho nevysmážať

Vďaka karfiolu dokážeme chudnúť o čosi rýchlejšie. Pomáha najmä v prípadoch, keď ním nahrádzame tučné a mastné mäsité jedlá. Až na jednu výnimku prináša pre telo benefity v podobe nízkeho príjmu kalórií, ktorého výsledkom je zhadzovanie nadbytočných kilogramov tuku. Výnimku, samozrejme, tvorí vyprážaný karfiol, ktorého nutričná hodnota sa rapídne navyšuje o nezdravé tuky a aj množstvo energie. Do kategórie potravín na chudnutie sa zaraďuje vďaka obsahu vlákniny. Na každú stogramovú porciu totiž obsahuje 9 g spomínanej látky.

Čím vyniká?

Vláknina nemá nutričnú hodnotu, v našom stravovaní má však nezastupiteľnú úlohu. Pomáha tráveniu, prečisťuje črevá, zbavuje nás toxínov a škodlivých látok. Zdravého tráveniu pomáha karfiol nielen pomocou vlákniny. Pýši sa totiž obsahom látky zvanej sulforafan, ktorá chráni sliznicu žalúdka pred poškodením. Ide zároveň o látku, ktorá bráni premnoženiu škodlivých baktérií v tráviacom trakte, čo môže prispievať nielen k ľahkému tráveniu, ale aj k rýchlejšiemu chudnutiu. Okrem toho zlepšuje krvný tlak a funkcie obličiek.

citrusy, magazín varecha, Čítajte aj Grapefruit: Chudnutie, sila pre srdce a ešte čosi navyše

Pomáha očistiť telo

Častým problémom chudnutia je organizmus zaťažený škodlivými látkami. Často o nich nemáme ani len potuchy. Niet sa čomu čudovať, pretože ide o toxíny, choroboplodné zárodky, produkty znečisteného životného prostredia. Nevidno ich. Karfiol však dokáže bojovať aj na týchto frontoch pomocou tiokyanátov a glukozinolátov. Hoci ide o pomerne zložité názvy, účinky týchto látok sú pomerne priamočiare. Obidve kategórie detoxikačných zlúčenín totiž zvyšujú schopnosť pečene neutralizovať škodliviny, a to aj také, ktoré môžu spôsobovať rakovinu.

Zápaly idú ruka v ruke s civilizačnými ochoreniami

Obezita, ochorenia čriev, cukrovka, ale aj bolesti kĺbov majú čo-to spoločné so zápalovými procesmi. Napríklad pri obezite sa telesný tuk správa ako samostatný orgán. Vylučuje jemu vlastné, pre náš organizmus nebezpečné hormóny. Niektoré z nich v nás vyvolávajú neustály pocit hladu a nedostatočného zasýtenia. Karfiol so zápalmi bojuje na úrovni takzvaných zdravých tukov. Nemá ich síce veľa, ale už aj pri malom množstve možno hovoriť o drobnom zázraku. Obsahuje totiž zdravé tuky v podobe omega-3 mastných kyselín, ktoré spolu s vitamínom K a glukozinolátmi potláčajú tvorbu zápalových procesov v tele.

Zatočí s voľnými radikálmi

Kyselina kávová i škoricová. Hoci sa to na prvý pohľad (najmä podľa názvov) zdá nereálne, vyskytujú sa aj v spomínanej zelenine. Obidva druhy rastlinných kyselín spolu s karotenoidmi, beta-karoténom, kyselinou ferulovou a kaempferolom patria do kategórie silných antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred oxidačným stresom. O tomto jave sa veľa hovorí, ale často sa podceňuje, pretože ho spôsobujú neviditeľné voľné radikály. Oxidačný stres prispieva k vzniku rakoviny, ohrozuje kondíciu srdca, ciev i mozgu. Antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v karfiole majú za úlohu oxidačný stres stláčať na najnižšiu možnú úroveň.

Žeby sme boli chytrejší?

Zdravotné výhody karfiolu sa nekončia len pri ochrane nášho tela. Pri pravidelnej konzumácii karfiolu si na svoje príde aj mozog, ktorý dostáva z tejto zeleniny poriadnu dávku cholínu. Ide o živinu, ktorú zaraďujeme medzi vitamíny radu B a má viacero zaujímavých úloh. Jednou z nich je ochrana pred výpadkami pamäti, ktoré sa nemusia nutne objavovať len s pribúdajúcim vekom. Pamäť chráni aj pri nadmernom smútku, strese, pracovnej vyťaženosti, horšom spánku. Niektoré výskumy dokonca presviedčajú, že cholín dokáže mozog očistiť aj od toxínov, ktoré sa v ňom nahromadili v detstve. Výsledkom takejto očisty centra našej nervovej sústavy je briskná pamäť, lepšie sústredenie a nepochybne aj dobrá duševná kondícia v podobe nižšej miery depresie či úzkosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #karfiol #obezita #vláknina #antioxidanty #cholín #betakarotén #voľné radikály #oxidačný stres #duševná kondícia

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...