Strata pamäte súvisiaca s vekom? Štúdia priniesla zaujímavé zistenia o čaji a lesných plodoch

Strava bohatá na flavanoly, čo sú látky obsiahnuté v čaji, jablkách či bobuľovitých plodoch, môže znížiť pravdepodobnosť rozvoja straty pamäti súvisiacej s vekom. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej denník The Guardian.

02.06.2023 12:00
nechtík, mäta, rakytník, čaj, šálka, byliny, nálev Foto:
Flavanoly sú látky obsiahnuté aj v čaji.
debata

Trojročná štúdia na 3562 osobách vo veku okolo 71 rokov zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú flavanoly, mali lepšiu funkciu hipokampu, ktorý zohráva veľkú úlohu pri krátkodobom uchovávaní informácií. Naopak u účastníkov výskumu, ktorí mali nízku hladinu flavanolov, bola vypozorovaná horšia funkcia tejto časti mozgu.

zelenina, šalát, jedlo, žena Čítajte viac 10 tipov pre lepší príjem horčíka a zinku

Konzumácia doplnkov stravy s 500 miligramami flavanolu denne by mohla zvrátiť negatívny vplyv nízkeho príjmu tejto zlúčeniny na pamäťové funkcie u starších ľudí, naznačila štúdia.

Výskumníci však zdôraznili, že doplnky s flavanolom nemajú žiadny účinok na ľudí, ktorí nemajú nedostatok tejto látky. Väčšina starších ľudí v Británii konzumuje vysoké množstvo flavanolov prostredníctvom čaju, jabĺk a lesných plodov.

zelený čaj Čítajte viac Super tip, ktorý treba využiť na boj s kalóriami! Chuť zeleného čaju potláča túžbu po sladkom

Zistenia sú súčasťou rastúceho počtu výskumov, ktoré „začínajú odhaľovať, že na posilnenie našej starnúcej mysle sú potrebné rôzne živiny“, uviedol profesor neurológie Scott Small z americkej Kolumbijskej univerzity.

Vedci náhodne vybrali zdravých dospelých, ktorí po dobu troch rokov dostávali denne buď 500 miligramov flavanolu, alebo placebo. Účastníci štúdie absolvovali niekoľko pamäťových testov a vyplnili dotazníky, ktoré hodnotili ich stravu.

Výsledky pamäťových testov sa zlepšili len mierne u skupiny, ktorá užívala tablety s flavanolom. Objavila sa ale podskupina ľudí, ktorí sa na začiatku štúdie zle stravovali a mali nízku hladinu tejto zlúčeniny, u ktorých sa výsledky zlepšili v priemere o 10,5 percenta v porovnaní s placebom a o 16 percent v porovnaní so začatím výskumu.

V tomto výskume, ktorý financoval výrobca potravín Mars, boli použité flavanoly extrahované z kakaa. Autori štúdie varovali, že konzumácia čokolády pravdepodobne nezaistí dostatočné množstvo tejto látky, pretože tá sa pri spracovaní ničí.

Vedci sa rozchádzajú v názore na to, či štúdia ukazuje, že tablety s flavanolom sú pre starších ľudí vhodným doplnkom stravy. Vedúca katedry výživy a preventívnej medicíny Aedin Cassidy z belfastskej Queen's University uviedla, že ide o „naozaj dôležitú štúdiu“, najmä preto, že dávka potrebná pre zlepšenie zdravia mozgu je „ľahko dosiahnuteľná“. Podľa vedca Davida Curtisa z londýnskej University College London (UCL) ale závery výskumu nie sú dostatočne presvedčivé.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #pamäť #psychika

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...