Zbavte sa účinne plynatosti pomocou zdravých byliniek

Trápi vás plynatosť a bolesti brucha a býva vám po jedle ťažko? Úľavu poskytnú nielen riešenia z lekárne, ale aj niektoré bylinky. Naučte sa využiť ich vlastnosti na maximum, aby ste obmedzili nepríjemné príznaky nadúvania.

03.06.2023 13:00
bylinky, byliny, žena, kuchyňa, kvety Foto:
Spoznajte tajomstvo bylín.
debata

Dôverujte prírode

Hoci sa v súčasnosti už na samotných bylinách neuvádzajú ich liečivé vlastnosti, stále sa dá nájsť dosť zdrojov o ich vlastnostiach prospešných pre telo. Navyše množstvo bylín a výťažkov z nich využíva na prípravu liekov aj farmaceutický priemysel. Aj v prirodzenom stave sú stále užitočné, navyše voňajú a niektoré bylinné čaje aj veľmi dobre chutia. Vyskúšajte na nadúvanie a zlé trávenie.

Harmanček

Ako prírodné riešenie plynatosti, zápalu žalúdka a koliky sa používa od nepamäti. Zlepšuje trávenie a znižuje tvorbu plynov v črevách. Hlavný účinok harmančeka je protizápalový a v zmesi s ďalšími bylinkami ho nájdeme v čajových zmesiach aj pre deti. Najpoužívanejší je hrejivý harmančekový čaj. Do šálky vriacej vody vhoďte lyžicu sušených kvetov a nechajte 10 minút lúhovať, potom sceďte a vypite. Užívajte vždy po jedle, kým príznaky neodznejú.

Zeler voňavý

Ďalšia bylinka, ktorá významne pomáha znižovať vznik plynov pri spracovávaní potravy. Navyše má upokojujúce a analgetické vlastnosti, ktoré zmierňujú príznaky žalúdočnej neurózy. Pili ste už zelerový čaj? V šálke vody priveďte lyžičku zelerovej vňate do varu a 5 minút povarte. Potom zakryte a nechajte lúhovať ďalších 10 minút. Po scedení pite po hlavnom jedle.

sedmokráska Čítajte aj Čaj zo sedmokrások. Jeho účinky vás prekvapia

Sladké drievko

Nielenže zmierňuje plynatosť a znižuje pocity ťažkosti v žalúdku aj v črevách, ale tiež stimuluje vyprázdňovanie a neutralizuje nadmernú produkciu žalúdočných štiav. Môže teda pomôcť aj s pálením záhy. Na čaj zo sladkého drievka priveďte do varu šálku vody s lyžičkou sušeného koreňa a na miernom ohni varte 3 minúty. Nechajte chvíľu stáť, sceďte a pite 2 až 3 šálky denne vždy po jedle. No pozor, ak máte vysoký tlak, skúste radšej inú bylinu.

Fenikel

Obsahuje silice, saponíny, živice, horčiny, rutín a mnoho ďalších prospešných látok. Je veľmi aromatický a treba s ním pracovať opatrne. Pre dojčatá je vhodný čaj z rozdrvených semienok. A ako urobiť feniklový čaj? Lyžičku rozdrvených semienok zalejte šálkou vriacej vody, 10 minút lúhujte, preceďte a vypite. Môžete piť až trikrát denne.

Tymian

Jeho vonné silice znižujú tvorbu plynov a mieru hromadenia toxínov v črevách. Ďalej pomáha predchádzať vzniku zápalu žalúdka a uľavuje pri kŕčoch. Na tymianový čaj uvarte šálku vody, pridajte lyžičku sušenej bylinky, zakryte a nechajte stáť 5 až 10 minút. Sceďte a pite dvakrát denne alebo po konzumácii problematických pokrmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #čaj #bylinky #zeler #fenikel #tymian #nafukovanie #harmanček #plynatosť #sladké drievko #liečivé bylinky #bylinkové čaje

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...