Ako funguje?
Ideálny pre zdravie tráviaceho systému, konkrétne čriev. Kváskový chlieb podľa nových výskumov pasuje presne na problémy so zažívaním, ktoré sa odohráva nielen v žalúdku, ale aj v črevách. V nich sa tvoria prospešné baktérie, ktorých množstvo klesá doslova v priamej úmere s úrovňou stresu, užívaním antibiotík či horším jedálničkom. Podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis Nutrients jedlo, ktoré konzumujeme ovplyvňuje tvorbu a typ baktérií v našich črevách. Vybalansovaný mikrobióm dokáže urobiť s telom zázraky. Podporuje lepšie trávenie, znižuje krvný tlak, tlmí depresie, úzkosti a údajne zlepšuje aj spánok.
Menej zaťaží trávenie
Podľa gastroenterológa Dr. Willa Bulsiewicza z Južnej Karolíny patrí k najlepším chlebom na trávenie práve ten s prívlastkom kváskový. Ako vysvetľuje, kvasinky reagujú s múkou a vodou a namletú obilninu tak premieňajú na malý zázrak. „Múka sa pomaly fermentuje a kvasinky v nej uvoľňujú vitamíny, ďalšie živiny, nové formy vlákniny,“ hovorí o známom kváskovaní spomínaný odborník. Výsledný produkt v podobe nadýchaného a chrumkavého bochníka chleba poteší nielen zmysly, ale aj telo. Keďže cesto obsahuje menej lepku a fruktánov (pšeničný cukor) uľahčuje zažívanie a pomáha nielen ľuďom s celiakiou, ale každému, kto túži uľaviť svojmu zažívaniu.
Podporí aj imunitu
Zdravotné benefity voňavého kváskového pečiva na seba nenechajú dlho čakať. Vďaka procesu fermentácie sa v ňom nachádza veľké množstvo prebiotík a probiotík. Prvé spomínané látky sú v podstate nestrávené zložky potravy, ktoré ostávajú v črevách a slúžia ako potrava pre probiotiká. V prípade probiotík ide už o živé mikroorganizmy. Netreba sa báť ich úlohy v našom organizme, pretože sa v ňom prirodzene nachádzajú. Okrem ochrany tráviaceho systému sú dôležité aj pri posilňovaní imunitného systému. Nie nadarmo sa hovorí, že odolnosť voči vírusovým a bakteriálnym chorobám nemáme v nose či hrdle, ale v črevách.

Pestrý obsah vitamínov
Kváskový chlieb má pôsobivý výživový profil. Napríklad jeden krajec tejto voňavej dobroty obsahuje približne 80 kilokalórií. Väčšina energie pochádza zo 16 gramov sacharidov a 3 g bielkovín. Okrem toho obsahuje 1 g vlákniny a minimum tuku. Proces fermentácie pomáha najmä pri tvorbe vitamínov skupiny B. Zaujímavé je, že pri tomto druhu rastlinnej stravy sa tvorí aj vitamín B12, ktorý sa nachádza väčšinou v živočíšnych zdrojoch potravín. Vitamíny radu B sú potrebné nielen pre správne fungovanie nervového systému, ale aj pre štiepenie tukov a sacharidov, čím prispievajú k stabilizovaniu hmotnosti.
Spomalí starnutie?
Niektoré výskumy hovoria o tom, že kváskový chlieb je neoddeliteľnou súčasťou stredomorského spôsobu stravovania. Jeho súčasťou sú aj ryby, oleje, orechy, semená rastlín, zelenina, olivy, byliny. Výskum, ktorý uverejnil časopis Nutrients zistil, že fermentované produkty a zvlášť v kombinácii so stredomorskou stravou majú antioxidačné vlastnosti. Pomáhajú pri potláčaní zápalov a tým bránia predčasnému starnutiu organizmu. Aj v tomto prípade platí staré známe pravidlo, že všetko treba konzumovať s mierou. S pribúdajúcimi krajcami, hoc aj kváskového chleba, si totiž navyšujeme celkový denný príjem kalórií a sabotujeme túžbu po štíhlej línii.