S mäsom či bez? Ktorý druh rýchleho občerstvenia je lepší?

Je skutočne potrebné v honbe za zdravím meniť zaužívané zvyky a vyberať si nové spôsoby stravovania? Odpoveď na túto otázku dáva aj porovnanie dvoch potravín s rovnakým názvom - hamburger. Ktorý je lepší?

27.05.2023 07:42
hamurger, burger, žena Foto:
Odborníci sa zhodujú, že pokiaľ si nevieme predstaviť život bez občasného pochutnávania si na hamburgeroch, je lepšie striedať ich rastlinné a živočíšne varianty.
debata

Ide o pomer živín

Do zlatista upečená žemľa, ktorá je doplnená kusom upečeného, mletého a ochuteného hovädzieho mäsa, syra, zeleniny, horčice, kečupu či majonézy sa totiž vyrába vraj aj v zdravšej alternatíve. Živočíšne potraviny sa v ňom nahrádzajú rastlinnými. Odborníci skúmali, či pri tomto vegetariánskom type rýchleho občerstvenia získame zo zložiek „obloženého pečiva“ dostatočné množstvo živín.

Čoraz viac obľúbený

Nový výskum porovnával nutričnú hodnotu živín v hovädzích a takzvaných rastlinných hamburgeroch. Vegetariánsky typ známej americkej pochúťky má v porovnaní s jej mäsovým „súrodencom“ omnoho vyšší obsah vlákniny, menej nasýtených tukov, ale zároveň aj viac sodíka. Z nedávneho prieskumu, ktorý sa zaoberal správaním spotrebiteľov, až 65 % uviedlo, že za posledných dvanásť mesiacov sa snažilo vymeniť mäso za rastlinný druh jedla. Výskumníci porovnávali hodnotu živín až v 37 druhoch mletej alternatívy mäsa. V rastlinnej náhrade pátrali po obsahu kalórií, bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov. Výsledky skutočne prekvapili.

Menej kalórií, ale s chybičkami

Vegetariánsky hamburger má výhody, ale aj nedostatky. Klasická gramáž sa pýši nižším obsahom kalórií. Rastlinná náhrada mäsa v obloženej žemli má asi 150 kilokalórií. Štandardný mäsový hamburger s chudým mäsom má o 30 kcal viac, pri tučnejšom mäse je to o ďalších 30 kcal viac. V tejto bezmäsitej pochúťke bolo až o 20 – 30 % menej nasýtených tukov. Ide približne len o 4 % odporúčanej dennej dávky tohto druhu tuku. Vláknina v rastlinnej náhrade mäsa tvorila 15 % dennej potreby, zatiaľ čo hovädzie mäso nemá žiadnu vlákninu, podobne ako všetky živočíšne potraviny. Dobrou správou je, že v tomto ľahkom, bezmäsitom hamburgeri bolo viac železa, fosforu, mangánu a medi. Nevýhodou je menšie množstvo dôležitého vitamínu B12, bielkovín a vyšší obsah sodíka.

Aký má vplyv na chudnutie?

Sledovanie kalorického príjmu je kľúčové pri udržiavaní štíhlej línie. Netreba sa preto čudovať, že z tohto pohľadu sú vegetariánske hamburgery dobrou voľbou. V praxi to znamená, že rovnaký kus jedla zasýti telo a dodá mu v priemere o 30 – 60 kcal menej ako mäsové jedlá rýchleho občerstvenia. Nasýtené tuky sa nachádzajú vo vyššom množstve v mäse a ich nevýhodou je, že zvyšujú množstvo tuku v tele a negatívne vplývajú aj na hladiny cholesterolu. Vláknina je látkou bez výživovej hodnoty. Jej úlohou je najmä čistenie organizmu od toxínov, zlepšuje trávenie a urýchľuje chudnutie. Zaujímavé je, že vegetariánskym hamburgerom nechýba minerál železo, ktorý pomáha pri exporte kyslíka do každej časti tela. Dostatočné množstvo tejto mikro živiny pomáha telu bojovať proti podvýžive a únave. Fosfor zlepšuje stav kostí, mangán a meď skrášľujú pleť, nechty a vlasy.

kebab, sendvič, jedlo, rýchle jedlo, fast food, fastfood, mäso, žemľa Čítajte aj Rastlinné verzie kebabu, špízov či rýb? Dali by ste si povedať?

Fakty o železe prekvapia

Podľa Lisy Harnackovej z University of Minnesota School of Public Health je pozoruhodné, že väčšina rastlinných hamburgerov obsahuje železo v množstve podobnom tomu v mletom hovädzom mäse a väčšina z nich mala podstatne menej nasýtených tukov. To je však iba jedna strana mince. Na tej druhej strane má aj isté nevýhody. „Zistilo sa, že väčšina z nich obsahuje podstatne menej bielkovín, zinku a vitamínu B12 ako mleté hovädzie mäso,“ hovorí Harnacková pre portál verywellfit.com. Nie príliš lichotivou správou pre rastlinný druh rýchleho občerstvenia je to, že má podobné množstvo sodíka ako výrobok s mäsom.

Problém s bielkovinami

Bielkoviny, ktoré sa označujú aj ako proteíny, sú kľúčové pri chudnutí. Podieľajú sa na raste svalovej hmoty, regenerácií tkanív a na udržiavaní dobrej fyzickej kondície. Mäso sa vo všeobecnosti považuje za najlepší zdroj bielkovín. Netreba však zabúdať, že rastlinné bielkoviny sú takisto veľmi kvalitné. Problém je však v tom, že nemajú všetky esenciálne aminokyseliny. Na to, aby sme si zabezpečili všetky dôležité aminokyseliny je potrebné jesť mäso, alebo kombinovať viaceré druhy rastlinných potravín. Menšie množstvo zinku vo vegetariánskom hamburgeri nie je povzbudivé, pretože zinok podporuje imunitu, zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov. Najhoršou správou je absencia vitamínu B12. Ide o mikro živinu, ktorá sa typicky nachádza najmä v mäsitých živočíšnych zdrojoch potravín a dokáže zabrániť únave a vzniku podvýživy.

So soľou opatrne, v obidvoch prípadoch

Konzumácia hamburgerov vo väčšom množstve je rizikom pre ľudské zdravie. Aj preto sa ukazuje, že pre ľudské zdravie je lepšie tieto druhy potravín zameniť za bezmäsité. I napriek tomu však nezabránime nadbytočnému príjmu sodíka. Na dochutenie rastlinnej stravy je často potrebné používať viac soli. Sodík je síce potrebný pre ľudské telo. Zabezpečuje rovnováhu v bunkách, a to za predpokladu, že ho nie je príliš veľa alebo málo. Pri nadbytočnom používaní soli môže dochádzať k zvyšovaniu krvného tlaku, ale aj hmotnosti, pretože sodík zadržiava tekutiny v tele. Odborníci sa zhodujú, že pokiaľ si nevieme predstaviť život bez občasného pochutnávania si na hamburgeroch, je lepšie striedať ich rastlinné a živočíšne varianty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vegetariánska diéta #cholesterol #bielkoviny #sodík #železo #vitamín B12 #bezmäsité jedlo #rastlinná strava #kalorický príjem #esenciálne aminokyseliny

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...