Treba meniť stravu po menopauze? Pomôžu orechy, sardinky i losos

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ženské telo nemá po skočení plodného obdobia iné nároky na výživu, opak je pravdou. Pokles hormónov, ktoré sa špecificky tvoria v telách nežnejšej polovičky ľudstva ovplyvňujú fungovanie celého organizmu. O tom, na aké živiny sa treba zamerať počas klimaktéria odpovedá v rozhovore pre Pravdu Petra Pitoňáková z www.easydiet.sk.

29.05.2023 10:00
žena, kučeravé vlasy, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Počas nastupujúcej menopauzy prichádza v tele ženy k viacerým zmenám.
debata

Kedy si môže byť žena istá, že je po menopauze?

Menopauza predstavuje v živote ženy obdobie, počas ktorého ženské telo prechádza z aktívneho (plodného) obdobia do fázy reprodukčného pokoja. Medzi najčastejšie prejavy menopauzy patrí nepravidelný cyklus, silnejšie krvácanie, hormonálne zmeny či priberanie. Toto obdobie považujeme za ukončené po uplynutí 12 mesiacov od poslednej menštruácie. Zvyčajne je to medzi 50. až 52. rokom života.

Ako sa mení telo ženy počas klimaktéria, ako ovplyvňujú hormóny telo?

Počas nastupujúcej menopauzy prichádza v tele ženy k viacerým zmenám. Znížená produkcia ženských hormónov, najmä estrogénov a gestagénov, sa označuje aj ako klimakterický syndróm. Medzi jeho typické príznaky patrí nadmerná únava, bolesti hlavy, nervozita, nadmerné potenie či náhle návaly tepla. S obdobím menopauzy sa spájajú aj metabolické zmeny organizmu. Medzi najznámejšie patrí priberanie. Nesmieme však zabudnúť ani na zmeny pohlavných orgánov. Stráca sa elasticita svalov panvového dna, čo môže spôsobiť častejšie zápaly močového mechúra, inkontinenciu aj bolesť pri milovaní.

Prečo je pre ženy v tomto období dôležité konzumovať mliečne výrobky?

Znížená hladina estrogénu a progesterónu spôsobuje rednutie kostného tkaniva, čím sa zvyšuje riziko zlomenín. Mliečne výrobky predstavujú výborný zdroj minerálov ako vápnik, fosfor, draslík a magnézium, ktoré spolu s vitamínmi pozitívne ovplyvňujú pevnosť kostí.

cvicenie a psychika, zena, zuzana satmary, Čítajte aj Odborníčka radí: Prečo si pred chudnutím treba upratať v hlave?

Čo robiť v prípade, ak nemáme radi mliečne výrobky, čím ich môžeme nahradiť?

Optimálny denný príjem vápnika by mal byť okolo 1200 miligramov. Okrem mliečnych výrobkov sa nachádza vo vyššom množstve aj v sardinkách, mäse z lososa, brokolici, karfiole, ovsených vločkách alebo vybraných druhoch strukovín.

Ktoré druhy mäsa sú pre tieto dámy najlepšie?

Jednoznačne ryby. Mäso z rýb predstavuje unikátny zdroj omega-3 mastných kyselín a vitamínu D. Ženám po menopauze odporúčame do jedálnička zaradiť lososa, tuniaka či makrelu. Hormonálne zmeny môžu spôsobiť úbytok svalovej hmotnosti, preto je vhodné okrem rýb pravidelne konzumovať aj biele mäso. Hydinové mäso vďaka vyššiemu obsahu bielkovín pozitívne podporuje zdravie svalov.

Akú úlohu zohráva ovocie a zelenina u žien po menopauze?

Konzumácia dostatočného množstva čerstvej zeleniny a ovocia predstavuje základ zdravej životosprávy počas celého života. U žien po menopauze by sme mali rastlinnej strave venovať zvýšenú pozornosť najmä preto, že obsahuje fytoestrogén. Na tanieri by nemala chýbať viackrát počas dňa.

Čo sú fytoestrogény, ako pôsobia na telo a v ktorých potravinách ich nájdeme?

Fytoestrogény sú považované za rastlinnú náhradu hormónu estrogén, ktorého prirodzená tvorba sa počas a po menopauze výrazne znižuje. Konzumácia rastlinnej stravy môže pomôcť zmierniť dôsledky zníženej tvorby estrogénu, akými sú napríklad časté zmeny nálad alebo nadmerné potenie. V súčasnosti je konkrétny vplyv fytoestrogénov na ženský organizmus v období počas a po menopauze stále predmetom vedeckého skúmania. Medzi potraviny obsahujúce fytoestrogény patria ľanové semienka, pšeničné otruby, sója (sójové bôby), cesnak, broskyne, ríbezle, rôzne druhy orechov, sušené ovocie (ďatle, slivky, marhule a ďalšie).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #omega-3 mastné kyseliny #životospráva #osteoporóza #vitamín D #vápnik #progesterón #ovocie a zelenina #bielkoviny #menopauza #fosfor #klimaktérium #fytoestrogény

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...