Prečo brušný tuk najviac odoláva chudnutiu? A akú úlohu v tom majú baktérie?

Pneumatika, falda, ale aj výraz z češtiny „špek“. Aj týmito dehonestujúcimi názvami sa často označuje tuk, ktorý vari najviac špatí postavu. Ukladá sa na bruchu a problém zbaviť sa ho majú nielen ľudia s nadváhou, ale dokonca aj športovci. Ako funguje v tele a čo mu pomáha pri raste?

24.05.2023 00:00
nadváha, obezita, BMI, meranie, obvod pása Foto:
Zaujímavé je, že brucho nerastie len zo stravy.
debata

Tuk sa správa ako telesný orgán

Na časť tela v brušnej oblasti útočí tuk hneď na dvoch frontoch. Nachádza si svoje „miesto“ nielen v podkožnom tkanive, ale aj vnútri brušnej dutiny. Existujú teda dva druhy tohto tkaniva. V prvom prípade hovoríme o podkožnom, v druhom prípade o viscerálnom tuku, ktorý obklopuje žalúdok, pečeň a črevá. Nejde len o estetický problém, ale zvyšuje sa aj riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Tuk na bruchu je, žiaľ, metabolicky aktívny. V praxi to znamená, že funguje ako nejaký telesný orgán, pretože zasahuje do hormonálneho systému, reguluje chuť do jedla, mení hmotnosť, vplýva na mozgové funkcie a dokonca ovplyvňuje aj náladu.

Zvlášť agresívna súčasť potravy

Pod tvorbu brušného tuku sa najviac podpisuje nezdravý životný štýl. Z neho ide typicky o takzvané trans-mastné kyseliny, ktoré sa ukladajú priamo do spomínanej časti tela. Napríklad pri pravidelnej konzumácii istých druhov jedál sa môže zvyšovať množstvo tuku na bruchu aj u štíhlych ľudí. Trans-mastné tuky sa nachádzajú v rýchlom občerstvení, vysmážaných pokrmoch, zákuskoch, ale aj napríklad v lístkovom ceste. Trans-mastné kyseliny majú ešte jednu nebezpečnú vlastnosť. Dokážu presúvať tuk z iných častí tela a nasmerujú ho priamo do oblasti brušnej dutiny. Podľa šesťročnej štúdie na Wake Forest University mali opice, ktoré kŕmili zväčša stravou so spomínanými látkami až o 33 % viac brušného tuku ako ich druhovia, ktorí konzumovali zdravé zdroje tukov.

Je ťažké zistiť, kde sa nachádza

Niekedy je veľmi ťažké rozlíšiť, v ktorých potravinách sa trans-mastné kyseliny nachádzajú. Na potravinách sa tuky označujú väčšinou názvom nasýtené tuky. V prípade, že sa chceme vyhnúť nezdravým druhom jedál, je potrebné sledovať zloženie koláčov, sušienok, zmrzliny, ale aj pukancov či pizze. Pokiaľ majú veľké množstvo rastlinného stuženého tuku, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o látku, ktorá pridá zopár centimetrov v oblasti pásu.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Zo stresu sa zväčša priberá

Zaujímavé je, že brucho nerastie len zo stravy. Ďalšou príčinou rýchlejšieho ukladania tuku do podkožného tkaniva, ale aj vnútri brušnej dutiny je stres. Pri nadmernom psychickom a fyzickom vypätí sa zapína reakcia, ktorá spočíva v dvoch spôsoboch správania – bojuj alebo uteč. V obidvoch prípadoch sa doslova vypína tráviaci systém, pretože telo potrebuje všetku energiu na to, aby sa vysporiadalo s touto hrozbou. Pri nadmernom napätí sa do tela uvoľňujú stresové hormóny, pričom najznámejšie z nich sú kortizol a adrenalín. Kortizol je zvlášť špecifický v tom, zasahuje do hormonálnej rovnováhy organizmu. Okrem toho má vplyv na pocity hladu a chuti do jedla. Po tom ako stres ustúpi, máme často návaly žravosti a zvýšenej chuti na sladké, slané a vyprážané maškrty.

Kamarátom brušného tuku je aj alkohol

Z jedného piva, ktoré si doprajeme z času na čas sa objem tuku na bruchu iste nezvýši. Problém však nastáva pri pravidelnom popíjaní, pretože alkohol je látka, ktorá sa dokáže nepríjemne pohrať s našim metabolizmom. Ak teda pijeme alkohol, telo si ho premieňa na acetát, ktorý si náš organizmus nevie uložiť. Táto látka sa tak používa ako primárny zdroj energie v tele a všetky ostatné živiny v podobe sacharidov, tukov či bielkovín idú bokom a nevyužívajú sa. Ak sa tieto makroživiny nepoužívajú, nachádzajú si svoje miesto v zásobách tela. Sacharidy sa napríklad menia na telesný tuk a tuk zo stravy zväčšuje už aj ten existujúci, napríklad i na bruchu. Okrem toho alkohol ovplyvňuje aj chuť do jedla. Hoci počas pitia nepociťujeme hlad, o svoje slovo sa dosť hlasno prihlási po niekoľkých hodinách intenzívneho pitia.

Aj baktérie zatočia s bruchom

Hoci sa to zdá nereálne, náš vzhľad ovplyvňujú aj črevné baktérie. V tele máme väčšinou prospešné mikroorganizmy, ktoré produkujú hormóny, regulujú imunitný systém, trávia potravu, riadia chuť do jedla, ale kontrolujú aj naše emócie. V ľudskom tele dominujú dva druhy baktérií, a to s odborným názvom bacteroides (bakteroidy) a firmicutes. Podľa nedávneho výskumu majú obézni ľudia v porovnaní s chudými ľuďmi znížený počet prospešných bakteroidov. Prekvapivý je aj výskum, ktorý realizovali vedci zo vzoriek stolice vyše 1300 dvojčiat. Odborníci zistili, že čím menej mali v tele rozmanitých baktérií, tým mali vyššiu pravdepodobnosť ukladania tuku na bruchu. Rast zdravej črevnej mikroflóry podporuje konzumácia jogurtov, kvasenej kapusty, zeleniny, vlákniny. Naopak, rast škodlivých mikróbov podporuje pravidelná konzumácia sladkostí, koláčov a zákuskov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #tuk #stravovanie #stres #hormóny #adrenalín #mikroflóra #potrava #viscerálny tuk #brušný tuk #kortizol #podkožný tuk

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...