Jarný detox podomácky. Bez nákladov a s tým, čo už máte doma

Detoxikácia a očistenie je na jar často témou číslo jedna a hlavný marketingový vysávač peňazí z peňaženiek. Očistiť telo po zimme však ide aj lacno, rýchlo a spoľahlivo aj bez drahých preparátov. Dokonca prírodná cesta je aj prirodzenejšia a zdravšia. Len treba vedieť, ako na to.

22.05.2023 06:00
kapusta, krájanie, nôž Foto:
Kapustová šťava obsahuje vitamíny A, C a K, soli draslíka, vápnika, fosforu, horčíka, železa a enzýmy.
debata

Začnite pri žalúdku

Jar je tým najvhodnejším časom na očistu jednotlivých telesných orgánov. Jedným z nich je aj žalúdok, ktorý býva často zahlienený alebo podráždený nevyváženou stravou. Preto ako prvé je potrebné sústrediť sa na jeho prečistenie. To však vôbec nie je zložité.

Dajte mu vydýchnuť

Žalúdok potrebuje po zime naozaj odľahčiť. Po chladných mesiacoch, kedy sme konzumovali tučnejšiu stravu, aby sme telo zahriali, je teraz čas na zmenu jedálnička. A čo vám vyčistí žalúdok aj celé tráviace ústrojenstvo? Ľahké jedlo, ale nebojte sa zaradiť raz do týždňa aj hladovku o vode. Prospejete nielen žalúdku, ale aj krvi,, srdcu, celému telu.

Čistá voda

Úplne najlepšie na prečistenie žalúdka a čriev je pitie dostatočného množstva čistej vody. V tomto prípade by ste mali vypiť aspoň 10 až 12 pohárov počas jedného dňa. Pravidelný príjem vody napomôže nielen rýchlejšiemu odplaveniu toxínov a odpadových látok, ale bude tiež stimulovať prirodzenú peristaltiku čriev. Zároveň bude celý organizmus dostatočne hydratovaný. Niekedy môžete vodu zmiešať aj s čistou šťavou zo zeleniny či ovocia, čo je na detoxikáciu žalúdka a čriev absolútne dokonalé riešenie.

smoothie Čítajte aj Oplatí sa letný detox?

Kapustová šťava

Výborným prostriedkom na očistu žalúdka je tiež šťava z kyslej kapusty. Kapustová šťava obsahuje vitamíny A, C a K, soli draslíka, vápnika, fosforu, horčíka, železa a enzýmy. Na kapuste je najcennejší vysoký obsah síry, chlóru a jódu. Nielenže posilňuje sekrečnú činnosť žalúdka, zároveň zlepšuje činnosť čriev a má močopudné účinky.

Dokonca zvyšuje odolnosť sliznice žalúdka pred poškodením a je taktiež perfektnou prevenciou proti vzniku vredov. Vypite denne najmenej tri poháre šťavy, ktorú možno kombinovať aj so šťavou z mrkvy a červenej repy. Tento mix urýchli vyplavenie nežiaducich toxínov a urýchli normalizáciu kyslého a zásaditého prostredia.

Čaj z puškvorca obyčajného

Menej známa bylinka, ale veľmi vhodná práve počas jari. Ako pomocníka pri očiste žalúdka sa využíva práve koreň puškvorca. Puškvorec obyčajný je bylina, ktorú s obľubou využívali už v starej Indii a Číne a mnohokrát je prirovnávaná k ženšenu. Ale je dostupná aj u nás.

Prečisťuje organizmus, zlepšuje látkovú výmenu, je vhodný pri zažívacích problémoch a bolestiach žalúdka, žalúdočných a dvanástnikových vredoch a úspešne potláča kŕče. Stačí zaliať lyžicu sušeného koreňa puškvorca 250 ml vody, nechajte pod pokrievkou asi 15 minút vylúhovať a pite dvakrát denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #kyslá kapusta #jarná detoxikácia organizmu #detox #detoxikačný program #odľahčenie #puškvorec #žalúdok a trávenie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...