Lepšie trávenie aj zdravšie črevá. Vyskúšajte TOP prírodné probiotiká

Probiotiká posilňujú črevný mikrobióm, a teda aj imunitu. Pomáhajú udržať zdravé srdce a dokonca bojujú proti depresii. Zaradiť do jedálnička napríklad potraviny s vysokým obsahom laktobacilov je dobrý nápad predovšetkým po chorobe a liečbe antibiotikami. Ako silné prírodné probiotikum pritom funguje mnoho bežných potravín. A nie sú vôbec drahé.

29.05.2023 13:34
probiotiká, jogurt, žena, mikrobióm, črevo Foto:
Pokiaľ ide o probiotické baktérie, je jogurt absolútnou jednotkou medzi potravinami.
debata

Jogurt

Pokiaľ ide o probiotické baktérie, je jogurt absolútnou jednotkou medzi potravinami. Pomáha chrániť pred hnačkou spôsobenou antibiotikami. Podľa niektorých štúdií dokonca uľavuje pri syndróme dráždivého čreva. Najlepšie jogurty sú tie, ktoré majú aj priamo v zložení uvedené, aké laktobacily obsahujú. Podobne však fungujú aj ďalšie kyslé mliečne výrobky ako kefír, kyslá smotana, dokonca aj cmar.

Bryndza

Syry vo všeobecnosti príliš veľké množstvo probiotických baktérií neobsahujú. Výnimkou sú ale úplne čerstvé, nezrejúce syry, ako je napríklad mozzarella. A rovnako tak bryndza, predovšetkým vyrobená z nepasterizovaného mlieka. Až z tretiny ju totiž môžu tvoriť probiotické kultúry a vďaka fermentácii je bohatá aj na vitamíny skupiny B, ktoré udržujú zdravý metabolizmus. A tá májová je doslova hitom gastronómie.

Kombucha

Japonský fermentovaný nápoj sa vyrába zo sladkého čierneho alebo zeleného čaju. Kvasinky v hube, ktorú môžete pestovať aj doma, pohltia skoro všetok cukor a ako bonus ho premení na laktobacily a množstvo zdraviu prospešných tráviacich enzýmov. Začínajte s ňou ale opatrne. Pitie veľkého množstva môže spôsobovať hnačku.

Morská, himalájska, perzská... Je drahá soľ lepšia než tá obyčajná? Čítajte aj Priberáme zo soli a čo sa stane, keď zvýšime jej príjem čo i len o 1 gram denne?

Kyslá kapusta

Je plná vitamínov C a K, obsahuje železo a sodík ak tomu naozaj veľkú dávku probiotík. Teda predovšetkým v prípade, že ju nepodusíte, ale zjete pekne surovú. A kapusta v tom samozrejme nie je sama, probioticky pôsobí všetka fermentovaná zelenina od uhoriek až po kimči.

Tempeh

Zlisovaný blok sójových zŕn na vás možno už zamával z poličky so zdravou výživou v supermarkete. Vezmite si ho domov. Na prvý pohľad nevyzerá vábne, ale keď sa aj len opečie, pripomína chuťou slaninu alebo údené mäso a dobre sa hodí ako posyp na cestoviny alebo príloha do polievky. Navyše je silne fermentovaný a to znamená jediné. Surový obsahuje vysoké množstvo probiotických kultúr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #probiotiká #črevná flóra #prebiotiká #fermentácia #črevná mikroflóra #laktobacily #probiotické baktérie

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...