Je to „ako“ závislosť
Odpoveď na otázku, prečo nedokážeme odolať sladkostiam či slaným dobrotám v supermarketoch nie je podľa aktuálneho výskumu až taká zložitá. Odborníci veria, že jedlá s veľkými dávkami cukrov a tukov menia náš mozog a spôsobujú akýsi druh závislosti, o ktorej sa často nehovorí. Ak si totiž pravidelne pochutnávame na spomínaných potravinách, mozog si vytvorí návyk a v budúcnosti si bude žiadať ešte väčšie množstvo týchto jedál.
Začarovaný kruh
Vedci z Inštitútu Maxa Plancka pre výskum metabolizmu prišli s odpoveďou na otázku, prečo nevieme odolať nezdravým sladkým a tučným jedlám. Podľa Sharmili Thanarajahovej zo spomínaného zariadenia ide na jednej strane o vrodenú a na strane druhej o naučenú schopnosť. „Vlastnosť jesť viac potraviny s vysokým obsahom tuku a cukru, čiže takzvanú západnú stravu, môže byť vrodená alebo sa môže vyvinúť v dôsledku nadváhy. Domnievam sa, že mozog si môže vytvoriť návyk na tento druh potravy,“ vysvetľuje pre portál sciencedaily.com.

Na výskum použili puding
Vedci podporili svoje tvrdenia zaujímavým výskumom, ktorý realizovali počas ôsmich týždňov na dvoch skupinách dobrovoľníkov. V uvedenom časovom rozpätí podávali prvej skupine bežnú stravu vrátane pudingu s vysokým obsahom tuku a cukru. Druhá skupina mala okrem štandardnej potravy takisto puding, v ktorom však bolo menej tukovej a sladkej zložky. Odborníci skúmali mozgovú aktivitu dobrovoľníkov pred aj počas skúmania.
Systém odmeny
Podľa výsledkov štúdie mozog viac reagoval na potraviny s cukrom a tukom v porovnaní s druhou skupinou, kde bola nižšia mozgová aktivita. Sladké a slané jedlá aktivovali v mozgu uvoľňovanie dopamínu. Ide o hormón, ktorý sa spája s motiváciou a odmenou, zlepšuje náladu a jeho nedostatok zohráva dôležitú úlohu pri vzniku depresie. „Podľa našich zistení sa mozog podvedome učí preferovať takzvané odmeňujúce jedlo (sladké a slané). Vďaka týmto zmenám v mozgovom tkanive budeme nevedome vždy uprednostňovať potraviny, ktoré obsahujú veľa tuku a cukru,“ vysvetľuje šéf spomínaného vedeckého tímu Marc Tittgemeyer.
Ťažko sa odučíme od sladkostí
Testované osoby počas výskumu nepribrali v žiadnej zo sledovaných skupín. Rovnako sa u nich nezmenili ani krvné hodnoty, cukor či cholesterol v krvi. I napriek tomu však odborníci predpokladajú, že preferovanie nezdravých jedál bude u ľudí z prvej skupiny pokračovať aj po skončení štúdie. V mozgu sa totiž podľa nich vytvárajú nové spojenia, ktoré nás nútia vyhľadávať sladké a tučné jedlá. Tieto nervové spojenia sa nedokážu zmeniť zo dňa na deň. Vyhľadávanie týchto druhov jedál sa môže časom zmeniť na závislosť. V praxi to znamená, že zdravé potraviny, ovocie a zelenina sa dostanú pri zostavovaní jedálneho lístka do úzadia a ustúpia tak čokoládovým tyčinkám, oplátkam, napolitánkam, čipsom a vyprážaným jedlám. Uprednostňovanie kalorických potravín s minimálnom nutričnou hodnotou vedie k nadváhe a obezite.