Je to „ako“ závislosť
Odpoveď na otázku, prečo nedokážeme odolať sladkostiam či slaným dobrotám v supermarketoch nie je podľa aktuálneho výskumu až taká zložitá. Odborníci veria, že jedlá s veľkými dávkami cukrov a tukov menia náš mozog a spôsobujú akýsi druh závislosti, o ktorej sa často nehovorí. Ak si totiž pravidelne pochutnávame na spomínaných potravinách, mozog si vytvorí návyk a v budúcnosti si bude žiadať ešte väčšie množstvo týchto jedál.
Začarovaný kruh
Vedci z Inštitútu Maxa Plancka pre výskum metabolizmu prišli s odpoveďou na otázku, prečo nevieme odolať nezdravým sladkým a tučným jedlám. Podľa Sharmili Thanarajahovej zo spomínaného zariadenia ide na jednej strane o vrodenú a na strane druhej o naučenú schopnosť. „Vlastnosť jesť viac potraviny s vysokým obsahom tuku a cukru, čiže takzvanú západnú stravu, môže byť vrodená alebo sa môže vyvinúť v dôsledku nadváhy. Domnievam sa, že mozog si môže vytvoriť návyk na tento druh potravy,“ vysvetľuje pre portál sciencedaily.com.
Čítajte aj Čo s nami v skutočnosti robí cukor?Na výskum použili puding
Vedci podporili svoje tvrdenia zaujímavým výskumom, ktorý realizovali počas ôsmich týždňov na dvoch skupinách dobrovoľníkov. V uvedenom časovom rozpätí podávali prvej skupine bežnú stravu vrátane pudingu s vysokým obsahom tuku a cukru. Druhá skupina mala okrem štandardnej potravy takisto puding, v ktorom však bolo menej tukovej a sladkej zložky. Odborníci skúmali mozgovú aktivitu dobrovoľníkov pred aj počas skúmania.
Systém odmeny
Podľa výsledkov štúdie mozog viac reagoval na potraviny s cukrom a tukom v porovnaní s druhou skupinou, kde bola nižšia mozgová aktivita. Sladké a slané jedlá aktivovali v mozgu uvoľňovanie dopamínu. Ide o hormón, ktorý sa spája s motiváciou a odmenou, zlepšuje náladu a jeho nedostatok zohráva dôležitú úlohu pri vzniku depresie. „Podľa našich zistení sa mozog podvedome učí preferovať takzvané odmeňujúce jedlo (sladké a slané). Vďaka týmto zmenám v mozgovom tkanive budeme nevedome vždy uprednostňovať potraviny, ktoré obsahujú veľa tuku a cukru,“ vysvetľuje šéf spomínaného vedeckého tímu Marc Tittgemeyer.
Ťažko sa odučíme od sladkostí
Testované osoby počas výskumu nepribrali v žiadnej zo sledovaných skupín. Rovnako sa u nich nezmenili ani krvné hodnoty, cukor či cholesterol v krvi. I napriek tomu však odborníci predpokladajú, že preferovanie nezdravých jedál bude u ľudí z prvej skupiny pokračovať aj po skončení štúdie. V mozgu sa totiž podľa nich vytvárajú nové spojenia, ktoré nás nútia vyhľadávať sladké a tučné jedlá. Tieto nervové spojenia sa nedokážu zmeniť zo dňa na deň. Vyhľadávanie týchto druhov jedál sa môže časom zmeniť na závislosť. V praxi to znamená, že zdravé potraviny, ovocie a zelenina sa dostanú pri zostavovaní jedálneho lístka do úzadia a ustúpia tak čokoládovým tyčinkám, oplátkam, napolitánkam, čipsom a vyprážaným jedlám. Uprednostňovanie kalorických potravín s minimálnom nutričnou hodnotou vedie k nadváhe a obezite.