Zdravý životný štýl a prevencia! Berte ich vážne, môžete sa vyhnúť vážnym diagnózam

Riziko vzniku rakoviny možno znížiť zdravým životným štýlom. Za jeho súčasť považujeme napríklad pravidelný pohyb, udržiavanie primeranej hmotnosti, vyhýbanie sa tabaku, minimálny príjem alkoholu či ochranu pokožky pred slnečným žiarením.

09.05.2023 09:00
tréning, žena, ženy, telocvičňa Foto:
Patríte k ženám, ktoré cvičia pravidelne?
debata

Ochoreniu pomáhajú predchádzať tiež pravidelné preventívne prehliadky. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Pravidelné preventívne lekárske prehliadky a aktívne vyhľadávanie niektorých nádorových ochorení a ich diagnostika vo včasnom štádiu (napríklad skríning rakoviny krčka maternice, rakoviny prsníka, rakoviny hrubého čreva) zlepšujú prognózu pacientov, čím skôr sa začne liečba, tým vyššie bývajú šance na úspešné vyliečenie,“ priblížil na sociálnej sieti.

tréning, žena, ženy, telocvičňa Čítajte viac Pravidelne cvičíte? Aký tréning uprednostniť počas PMS a aký po menštruácii? Nie je to jedno

Riziko vzniku rakoviny možno podľa odborníkov znížiť tiež očkovaním proti niektorým vírusom. Poukázali, že napríklad očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV) pomáha predchádzať veľkej časti prípadov rakoviny krčka maternice, ale aj rakovine genitálií, anusu a niektorým typom rakoviny hlavy a krku. „Vakcína proti hepatitíde B zas môže pomôcť znížiť riziko rakoviny pečene,“ doplnili.

Na vznik rakoviny podľa ÚVZ vplývajú vek, životný štýl, životné prostredie, strava, pôsobenie vírusov a infekcií či genetika. „Možným faktorom vplývajúcim na rozvoj ochorenia by mohla byť aj úroveň a spôsob spracovania stresu, vedecké dôkazy sú však zatiaľ nejednoznačné,“ doplnil.

Rakovina je všeobecné pomenovanie, ktoré sa používa pre rozsiahlu skupinu nádorových ochorení. Odborníci priblížili, že je pre ňu typické nekontrolované a časté delenie buniek v tele. „Takéto bunky už nedokážu plniť svoju pôvodnú funkciu, spravidla vytvárajú zhluky (nádory) a často dokážu zo svojho prvotného miesta migrovať aj do vzdialenejších častí tela,“ dodali.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #prevencia

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...