Zdriemnete si po obede a ste viac unavení? Šlofíka si dávate nesprávne

Kvalitný spánok je pre naše zdravie a pohodu kľúčový. Krátky spánok počas dňa preto môže byť účinným spôsobom, ako si dopriať odpočinok a nabrať energiu. Jeho účinnosť sa ale odvíja od niekoľkých faktorov. Ak ich podceníte, môže mať efekt opačný.

09.05.2023 14:10
Spánok - práca - únava Foto:
Spánok počas pracovných hodín dokáže zlepšiť výkon aj pozornosť. Ale na laptope to neskúšajte.
debata

Základom je prostredie

To, čo platí pre spánok nočný, platí aj pre ten poobedný. Pokiaľ z neho naozaj chcete vyťažiť maximum, nestačí si len ľahnúť k televízii. Choďte do spálne, zatiahnite závesy alebo si vezmite spaciu masku na oči. Pokiaľ sa vám zdá, že je v spálni príliš horúco, použite ventilátor alebo klimatizáciu.

Nepodceňte fázy dňa

Ak si zdriemnete v zlú dobu, môže to narušiť váš nočný spánok a bude pre vás ťažšie v noci zaspať. To môže v konečnom dôsledku viesť k nedostatku spánku a spôsobiť až chronickú únavu. Podľa Sleep Foundation odborníci obvykle odporúčajú, aby si dospelí zdriemli osem alebo viac hodín pred spaním. Pre väčšinu ľudí to znamená oddych pred 15.00 hodinou.

fotoambio, miriama šinglerová, spanok, Čítajte aj Poznáte pravidlá správneho spánku? Verte, nie je to jednoduché

Zabudnite na stres

Pred poludňajším spaním sa snažte upokojiť svoje myšlienky a uvoľniť telo. Skúste relaxačné cvičenia alebo meditáciu. Pokiaľ nie ste fanúšikovia meditovania, môžete si vypočuť pokojnú hudbu alebo si prečítať knihu. Dôležité je, aby ste sa pred spaním nedostávali do stresových situácií.

Nezaspite

Je dôležité si nastaviť alarm na správnu dobu. Krátky spánok by nemal presiahnuť 20–30 minút, inak sa môžete prebudiť unavení a ospalí. Nastavte si teda budík tak, aby ste mali dostatok času na zaspávanie a prebudenie bez toho, aby ste vstúpili do hlbších fáz spánku. Prebuďte sa bez pocitu únavy!

Užite si spánok

Pamätajte si, že účelom šlofíka je oddýchnuť si a nabrať energiu, takže si svoj spánok užite. Ak sa prebudíte pocitovo oddýchnutí a plní energie, potom šlofík splnil svoje očakávania. Vonkoncom sa za popoludňajšie zaspávanie neobviňujte. Je to bežné a dokonca zdravé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #oddych #stres #meditácia #zaspávanie #chronická únava #zdriemnutie #poobedná siesta #krátky spánok #fázy spánku #šlofík

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...