Priberáme zo soli a čo sa stane, keď zvýšime jej príjem čo i len o 1 gram denne?

Nemá žiadne kalórie a predsa môže priniesť niekoľko kilogramov navyše. Hoci je soľ pre naše zdravie skutočne viac než nad zlato, niekedy môže škodiť. Ako sa tomu môžeme vyhnúť?

25.04.2023 06:00
Morská, himalájska, perzská... Je drahá soľ... Foto:
Zvýšený príjem slaného prášku automaticky spôsobuje vyššiu spotrebu sladených nealkoholických nápojov.
debata

Problém so smädom nie je zanedbateľný

Z potravín, ktoré nemajú žiadnu energetickú hodnotu predsa nemôžeme pribrať. Aj z tohto dôvodu je zvláštne, keď odborníci varujú pred naberaním hmotnosti zo soli. Nadmerná konzumácia bieleho zlata sa podľa nových výskumov nespája len so zvýšeným krvným tlakom, ale aj s rizikom vzniku nadváhy a obezity. Vyšší príjem soli totiž spôsobuje, že pociťujeme smäd, čo má za následok nadmerný príjem tekutín. A nielen to.

Keď máme potom chuť na sladké nápoje

Nie je na škodu, keď smäd zaháňame pitím vody. Výsledky nových výskumov však vravia, že jedenie slaných jedál spôsobuje zvláštny paradox. Telo nechce číru tekutinu, ale viac cukru. Podľa štúdie, ktorú uverejnil magazín British Journal of Nutrition ľudia, ktorí si doprajú viac slanej stravy majú tendenciu ich zapíjať sladenými nápojmi. Na uhasenie smädu tak nepoužívajú vodu, ale tekutiny nabité cukrami.

esenciálne oleje, bylinky, Čítajte aj Dokážu esenciálne oleje zlepšiť chudnutie? Nečakajte extrémy, ale zmeny prídu

Hmotnosť rýchlo rastie

Výskumy ukazujú, že zvýšený príjem slaného prášku automaticky spôsobuje vyššiu spotrebu sladených nealkoholických nápojov. Denne tak môžeme prijať až o takmer 30 g cukru viac oproti ľuďom, ktorí menej solia. Konzumácia nadmerného množstva cukru vedie zase k ďalším problémom s váhou. Spomínaná látka sa premieňa na tuk a ukladá sa do citlivých telesných partií ako sú brucho, zadok, stehná a chrbát Vedci z Nature Reviews Nephrology prišli na to, že pridávanie väčšieho množstva soli do už slaných jedál zvyšuje aj chuť do jedla, čím sa navyšuje celkový denný energetický príjem.

Tvrdý odkaz výskumu

Zaujímavý je aj výskum spred niekoľkých rokov, ktorý zverejnil časopis Nutrition Research. Štúdia presviedča, že nadmerný príjem soli sa jednoznačne spája s obezitou. Ponúka aj konkrétny príklad. Ak každý deň pridáme do jedla asi o jeden gram bieleho zlata viac ako zvyčajne, riziko vzniku obezity u nás stúpne až o 15 %. V tomto prípade sa vyskytuje najmä takzvaná abdominálna obezita, kedy sa tuk ukladá do oblasti brucha.

Riešením nie je ani absencia soli

Úplné vynechávanie soli z nášho jedálneho lístka nie je riešenie a v konečnom dôsledku môže ohroziť zdravie. Základom je primerané používanie tohto dochucovadla a jedlá dolaďovať výraznými bylinkami, čili papričkami či inými druhmi korenín. Naopak, viac soli si majú dopriať ľudia vtedy, ak viac fyzicky pracujú, robia dlhé hodiny v záhrade, rekreujú sa v saune či pijú veľa pitnej vody. Viac soli môžeme prijímať v teplých mesiacoch roka, menej v chladnom počasí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #chudnutie #zdravé stravovanie #soľ #sladké nápoje #zdravý jedálniček #slané jedlo #priberanie na hmotnosti

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...