Ako ovplyvňuje Mesiac v splne naše životy. Má skutočnú silu, alebo ide o povedačky?

Počas splnu mnohí ľudia nemôžu zaspať, majú divoké sny a budia sa z nich uprostred noci, stále sa prevaľujú, alebo po prebudení už znovu nezaspia. To ale nie je zďaleka všetko. Zvyšuje sa kriminalita, nedarí sa nám aj rany viac krvácajú. Ide o skutočný vplyv Mesiaca, alebo len kolektívny mýtus?

19.04.2023 06:00
noc, spánok, posteľ, dvojica, pár, tma, láska Foto:
Odborníci zdôrazňujú, že treba spať v čo najväčšej tme, pričom nestačí prekryť si iba oči.
debata (1)

Mesiac hýbe oceánmi

O tom, že Mesiac má skutočne silný vplyv na našu planétu podáva dôkaz morská hladina, ktorej príliv a odliv určuje práve Mesiac. Ak teda hýbe masou vody, je možné, že rozhýbe niečo aj v našom tele, ktoré je tiež do veľkej miery založené na vode. Odpradávna bývalo obdobie splnu spájané s mágiou a čarodejníctvom. Spln je vnímaný ako prírodný jav a všeobecne sa vie, že citlivejší jedinci, a hlavne ženy, môžu jeho vplyvu viac podliehať. Veď aj ženský cyklus úplne zodpovedá lunárnemu cyklu, teda približne dvadsaťosemdňom, a je rovnako premenlivý ako všetky mesačné fázy.

Vplyv na psychiku je už uznaný

Medicína už dnes uznáva, že spln môže ovplyvňovať ľudskú psychiku a veľmi úzko súvisí s duševným zdravím. Už samotný pohľad z okna na krásu Mesiaca v ľuďoch vzbudzuje istú melanchóliu, silné emócie alebo romantické predstavy. Spln oddávna fascinoval umelcov, ktorí ho stvárňovali v mnohých svojich dielach, a to maliarskych, alebo aj hudobných. Spln teda preukázateĺne mení duševné rozpoloženie.

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte aj Zlepšite si kvalitu spánku. Ak máte problém so zaspávaním, môže pomôcť čaj z chmeľu

Čo všetko má spln na rováši?

Všeobecne sa uvádza, že spln v ľuďoch prebúdza smútok, melanchóliu ich temné stránky, majú väčšie sklony k samovraždám alebo násilnostiam, horšie ovládajú svoje emócie, dokonca ľahšie podliehajú účinkom alkoholu, jedov, liekov a návykových látok. Vo zvýšenej miere sa môžu objavovať aj náhle smrteľné úrazy alebo autonehody.

Ľudia sú podráždení, zle spia, môže ich viac trápiť bolesť hlavy alebo sa im cyklicky spúšťajú záchvaty migrény. Ženy mávajú výraznejší predmenštruačný syndróm alebo sa im urýchli nástup menštruácie, objavujú sa opuchy a sklony k prejedaniu a priberaniu na váhe.

Zhoršený spánok

Na základe vykonávaných štúdií spánku bolo zistené, že spln má negatívny vplyv na spánok človeka aj bez vplyvu priameho mesačného svetla žiariaceho do okien. Jasne sa tak potvrdilo to, že Mesiac ovplyvňuje spánok, aj keď ho človek nevidí, alebo vopred nemá žiadne informácie o tom, že bude spln. Tento jav potvrdilo už niekoľko štúdií. Podľa ich autorov v dňoch okolo splnu ľudia horšie zaspávajú, ich spánok je menej kvalitný a trvá kratšiu dobu. Niektoré novšie hypotézy pracujú s možnosťou, že nespavosť je dôsledkom vplyvu Mesiaca na elektromagnetické pole Zeme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #spánok #migréna #podráždenosť #spln #nepokojný spánok #melanchólia #menštruačný cyklus #predmenštruačný syndróm #spln Mesiaca

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...