Poznáte najlacnejší spôsob chudnutia? Stačí jediná surovina

Ruka v ruke so zhadzovaním nadbytočných kilogramov idú rôzne diétne programy, pričom na jeden z nich sa takmer úplne zabudlo. Tento spôsob chudnutia si nevyžaduje veľkú námahu, žiadne exotické jedlá či „zázračné“ pilulky. Jeho tajomstvom je obyčajná voda.

19.04.2023 15:14
voda, smäd, pitný režim Foto:
Zaujímavosťou je, že voda je základom prirodzeného procesu rozkladu tuku v tele.
debata

Ako funguje pri budovaní ladných kriviek?

Základom chudnutia je dosiahnutie kalorického deficitu. Príjem energie musí byť v tomto prípade nižší ako jej výdaj. Telo sa tak prepne do módu chudnutia a začne spaľovať telesné tuky. Počas chudnutia sa často zabúda na jeden z najlacnejších spôsobov dosiahnutia požadovanej váhy. Voda je totiž základnou súčasťou každého živého organizmu a podstatnú úlohu, hoci sa to príliš nezdá, zohráva aj pri redukcii hmotnosti. Pitná voda má nulový obsah kalórií. Dokáže rýchlo uhasiť smäd a dostupná je prakticky všade. Ak sa pravidelné popíjanie vody, čiže takzvaná hydratácia, kombinuje s pestrou stravou a cvičením, úspech v podobe zhodených kilogramov je zaručený.

Naše telo funguje na výmene energie

V jedle ju prijíma, aktivitou zase míňa. V organizme dochádza k takzvanej látkovej výmene, ktoré nedokáže existovať bez dostatočného množstva tekutín. I keď to vyzerá čudne, telesný metabolizmus pracuje neustále, či už oddychujeme alebo pracujeme. Ľudské telo totiž potrebuje energiu nielen na cvičenie, pohyb či myslenie, ale dokonca aj na trávenie a dýchanie. Energia, ktorú organizmus použije na tieto účely sa počíta do takzvaného bazálneho metabolizmu. Niektoré výskumy presviedčajú, že nesladená voda podporuje metabolizmus. Zopár odborníkov zachádza ešte ďalej a svorne vravia, že voda pomáha pri látkovej výmene aj keď nerobíme absolútne nič. Podľa štúdie, ktorú uverejnil časopis Nutrition & Diabetes pitie pol litra vody spôsobuje zvýšený výdaj energie v pokoji. To znamená, že aj obyčajné pitie čírej tekutiny dokáže z dlhodobého hľadiska prispievať k chudnutiu.

beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý životný štýl Čítajte aj Čo sa stane s telom, ak začnete piť viac vody

Rozpúšťa tuk?

Zaujímavosťou je, že voda je základom prirodzeného procesu rozkladu tuku v tele. Aspoň takto to uvádza článok, ktorý publikoval časopis Frontiers in Nutrition. Tuk sa v tele rozkladá na glycerol a mastné kyseliny. Ľudský organizmus si zo spomínaných mastných kyselín čerpá energiu na fungovanie. Jednoducho povedané, využíva ich ako palivo. Bez dostatočného množstva vody sa tento proces komplikuje, spomaľuje. Voda je dôležitá aj pri potláčaní pocitu hladu. Samozrejme, nejde o žiaden všeliek, skôr príjemný následok pitia čírej tekutiny. Výskum z roku 2021, ktorý predstavil Clinical Nutrition spája pravidelné pitie vody s nižším celkovým príjmom kalórií a nižším pocitom hladu.

Pozor na nápoje so sladidlami

Pomôcť pri znižovaní hmotnosti pomôže zaiste nielen nižšia spotreba sladených nápojov, ale aj drinkov s takzvanými umelými sladidlami. Spomínané látky majú síce nulovú kalorickú hodnotu, ale pri chudnutí vraj nelámu rekordy. Problém totiž spočíva v tom, že telo si po vypití takéhoto drinku myslí, že prijalo cukor. Reakciou na to je zvýšená produkcia hormónu inzulínu, ktorý štiepi cukor. Takýmto spôsobom dochádza k poklesu cukru v krvi, na čo telo reaguje hladom. Výskum, ktorý publikoval International Journal of Obesity vysvetľuje, že nahradenie nápojov pitnou vodou pomáha pri chudnutí. Dochádza totiž k lepšiemu metabolizmu cukrov a zlepšeniu inzulínovej rezistencie.

Koľko vody je tak akurát?

Nad touto otázkou si láme hlavu nielen v laickej verejnosti, ale aj odborníci. Presná mierka zrejme neexistuje a pitný režim má pokrývať individuálnu potrebu každého z nás. Časopis Nutrients vysvetľuje, že ženy by mali vypiť 2,7 litra vody denne, muži o liter viac. Zhadzovaniu kilogramov pomôže, ak sa pitie vody rozloží do malých dávok počas celého dňa. Menej sa tak zaťažia obličky a lepšie sa naštartuje metabolizmus. Voda rovnako vplýva aj na pravidelné trávenie a pohyb čriev. Do pitného režimu môžeme zarátať aj polievky, zeleninové šťavy alebo bylinné nápoje. Medzi nápoje, ktoré z tela vyplavujú tekutiny patria káva a čierny čaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #chudnutie #metabolizmus #hydratácia #bazálny metabolizmus #spaľovanie kalórií #pitie vody

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....