Kuchár Nalin varí ajurvédske jedlá v českej Vysočine. Ale inak má rád guláš

Ajurvédsky kuchár, mimochodom, víťaz prestížnej súťaže Emirates Culinary, Nalin Kodithuwakku, pochádza zo Srí Lanky, konkrétne žil v Moragalle na juhozápade ostrova. Tu sa tiež nachádzajú známe pláže ostrova v tvare slzy, ktorý leží v Indickom oceáne.

15.04.2023 06:00
Nalin Kodithuwakku, kuchár, Srí Lanka Foto:
Srílančan Nalin, majster vo varení ajurvédskych jedál.
debata

Jeden český cestovateľ prirovnal tvar ostrova ku „vepřovej kýte“, čiže ku bravčovému stehnu, asi to bol fajnšmeker, hoci na ostrove Cejlón často mäso nejedia. Konzumuje sa tu predovšetkým bezmäsité karí s ryžou. Takže, ak sa opýtate na typické srílanské jedlo, odpoveď znie: Karí a ryža. Ryža a karí. A tak, stále dookola. Mäsitá verzia je najčastejšie z kuraciny.

zväčšiť Niektorým ľuďom môže prospievať korenené jedlo,... Foto: archív Nalina Kodithuwakku
Nalin, Srí Lanka, kuchár, oheň Niektorým ľuďom môže prospievať korenené jedlo, pretože potrebujú podporiť tráviaci oheň v žalúdku.

Nalin pricestoval do upršanej Bratislavy v rámci prezentácie českému turizmu z Vysočiny, kde už dva roky pracuje ako kuchár v rezorte Svatá Kateřina. Miesto v horách, kam nesmiete prísť ani autom, ale zaparkovať obďaleč a do ubytovania vás privezie elektrický „shuttle bus“. Vo výške 740 metrov nad morom, dva a pol hodiny jazdy autom z Bratislavy (240 km), je údajne najčistejší vzduch v Českej republike a na tomto kúpeľnom mieste s minerálnymi prameňmi, kde kedysi stála detská liečebňa, nemajú dokonca ani televíziu, iba wifi. Lebo tú si vyžiadali návštevníci, bez nej už svet akosi nevie existovať. Miesto je dokonca bez svetelného smogu a ponúkajú sa tu skvelé možnosti pozorovať hviezdy. Nalin tu pripravuje ajurvédske jedlá, pretože rezort ponúka okrem nového ajurvédskeho pavilónu s ajurvédskymi lekármi a terapeutmi okrem stredomorskej, indickej a českej kuchyne aj ajurvédske jedlá a detoxikačné stravovanie.

Čo má Nalin najradšej z českých jedál? Dlhé rozmýšľanie. „Guláš,“ odpovie. Nepochybne ho má rád pikantný, pretože na Srí Lanke je všetko „spicy“ (štipľavé), a keď si v tejto krajine požiadate o „málo pikantné jedlo“, aj tak budete „šľahať plamene“ a do úst si rýchlo pchať ryžu. Zapíjanie tekutinou totiž pálenie v ústach ešte viac zvýrazní, niekto dokonca odporúča v rámci prvej pomoci zjesť čerstvý ananás.

zväčšiť So známym Čumilom. V Bratislave nemal šťastie... Foto: archív Nalina Kodithuwakku
Nalin, Srí Lanka So známym Čumilom. V Bratislave nemal šťastie na pekné počasie.

Samozrejme, na Vysočine musí Nalin variť tak, aby to hostia zvládli a s čili musí narábať s mierou. Slovákom na tlačovej konferencii pripravil mangové lassí (jogurtový ajurvédsky nápoj), mungo klíčky (druh fazule), vynikajúcu hustú polievku z prosa, citrónovú ryžu, ďalej sambar (jedlo zo šošovice, tamarindu, bylín, korenia a špeciálneho aromatického koreniaceho prášku nazývaného sambar. Na výrobu tohto prášku sa používajú rôzne druhy korenia a šošovice). A ako dezert banánový payasam (rozvarená pasta z banána na prepustenom masle ghí s kešu orieškami a hrozienkami, recept možno ľahko nájsť na internete).

Nalin najprv pracoval ako kuchár v hoteli na Srí Lanke, osem rokov zarezával v Dubaji, kam odchádza veľa Srílančanov za lepším životom a najmä za zárobkami. Z nich často živia aj svoje rodiny doma. V Čechách žije štyri roky, z toho v Svätej Kataríne varí dva. Aj v tomto čase je tam ešte sneh a hoci je pre Nalina európska zima celkom „exotická“, tvrdí, že tri-štyri studené mesiace sú preňho až príliš. V piatok 14. apríla oslavovala Srí Lanka Nový rok, ale Nalin nemal čas na potrebné obrady, ktoré sa musia uskutočniť v presne horoskopom určených termínoch – kedy začať variť jedlo, kedy ho konzumovať, kedy dať vykypieť kokosové mlieko z hlinenej nádoby, pod ktorou je rozložený oheň… „Máme tu 45 ľudí na ajurvédskom víkende a musím variť,“ vraví, ale nesťažuje si. Iba si povzdychne: „Nuž, život občas nie je jednoduchý, treba sa s tým zmieriť.“ A cez mobil pošle zasneženú aktuálnu fotografiu. Preňho Nový rok na snehu. Mnohí na Srí Lanke by mu však závideli, pretože sneh nikdy v živote nenabrali do dlaní a túžia odísť za lepším životom.

Srí Lanka, Levia skala, Sigyriya, mních, turistka Čítajte viac Na Srí Lanke vykypelo mlieko. Nový rok je pochmúrny, ale nádej prinášajú turisti

Viete, ako sa po sinhálsky povie Šťastný Nový rok? Suba aluth awruddak wewa! A niekto ho strávil pri sporáku so zasneženou krajinou za oknom kuchyne… Veď aj počas európskeho Nového roka sa tešíme zo snehu a mrazu!

Stravovanie podľa ajurvédy

Nech sa strava stane tvojím liekom a tvoj liek sa potom stane tvojou stravou, hovorí známe ajurvédske príslovie. Je to základ ajurvédskej múdrosti. Keď sa naučíme jesť správne – to znamená v súlade so svojou telesnou i psychickú konštitúciou – naše telo bude v rovnováhe a zdravé.

Tento prirodzený koncept vychádza z ajurvédskej teórie šiestich chutí. Každá chuť má na naše telo svoje špecifické pôsobenie a možno ich tak využiť na terapeutický účel Naše telo bude inak ovplyvňovať sladká chuť, ktorá upokojuje a uzemňuje a inak pálivá chuť, ktorá zvyšuje oheň v organizme. Niektorým ľuďom môže prospievať korenené jedlo, pretože potrebujú podporiť tráviaci oheň v žalúdku a tým zdravé zažívanie. Niekomu však môže spôsobiť príliš veľkú „horúčosť“, ktorá sa potom prejaví napríklad zápalmi a prílišným hnevom.

Tzv. dóšický test (dá sa nájsť online) určí individuálny pomer troch základných ajurvédskych princípov (vata, pitta a kapha) v tele. Vďaka tomu možno lepšie porozumieť tomu, z akého dôvodu človek má, alebo nemá rád niektoré veci, a tiež to poskytne kľúč na zostavenie jedálnička a výber správnych chutí, s pomocou ktorých sa dá regulovať fyzická aj psychická kondícia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Nový rok #ajurvéda #ajurvédska strava #ajurvédska kuchyňa

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...