Úrazy v domácnosti? Sviatky sú plné nástrah. Pozor, kritický deň je pred nami - Veľkonočný pondelok

Väčšina nahlásených úrazov sa stáva v domácnosti, a to najmä na jar pred veľkonočnými sviatkami, keď ľudia upratujú. Úrazy pri upratovaní sú po zraneniach z rekreačného športu druhé najfrekventovanejšie, informovala jedna zo slovenských poisťovacích spoločností.

09.04.2023 00:00
upratovanie, úraz Foto:
Pády pri upratovaní domácnosti sú v predveľkonočnom období mimoriadne časté.
debata

Najčastejšie ide pri úrazoch pri upratovaní o pošmyknutia, pády z rebríkov. Mnohé zranenia sú tiež dôsledkom pádov z vratkých stoličiek či improvizovaných podstavcov. Medzi úrazmi prevládajú poranenia končatín – zlomeniny, otvorené rany, narazené rebrá a úrazy spodnej časti chrbtice.

Poisťovacia spoločnosť pripomenula, že úrazy počas veľkonočných sviatkov súvisia aj so šibačkou. Registruje prípad dievčaťa, ktoré pri návšteve prvého šibača utrpelo fraktúru zápästia, pretože sa snažilo utekať, ale zakoplo o prah domu.

dieťa, pieskovisko, hra, leto, ihrisko Čítajte viac Top 10 detských úrazov. Kde sa deti najčastejšie zrania? Na čo pozor?

Po chvíli sa priblížil ďalší šibač, ktorý nevedel, že už je zranená a rozbehol sa za ňou. Dotyčná sa snažila opäť uniknúť, pri tom si ale bolestivo udrela koleno. Bola z toho pracovná neschopnosť rádovo niekoľko týždňov a doba liečenia úrazov si vyžiadala tri mesiace.

Zo štatistiky spoločnosti vyplýva, že najmenej poistných udalostí na cestách sa stáva na Veľkonočnú nedeľu, kedy evidujú o polovicu škôd menej ako na Veľkonočný pondelok. Ten je sprevádzaný šibačkami a konzumáciou alkoholu.

prekvapenie, žena, mobil Čítajte viac Vyhadzovanie váz, 32-krát pribitý muž, hádanie mena: 5 najdivnejších tradícií Veľkej noci

„Nezabúdajte, že ani po malom poháriku si nesmiete sadnúť za volant! V prípade havárie poisťovňa vyplatí z PZP plnenie poškodeným, je však oprávnená od svojho klienta regresom vymáhať náhradu škody,“ upozornili zástupcovia Uniqa s tým, že v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu nesie zodpovednosť aj dospelý poškodený spolujazdec.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #alkohol #zranenie #upratovanie #úraz #Veľká noc #šibačka

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...