Ako sa stravovať počas sviatkov? Pomôžu chytré triky plus recept na roládu

Nočná mora pre ľudí, ktorí sa snažia dodržiavať diétny režim a schudnúť, alebo skutočne pokojné a „chutné“ sviatky. Voľné dni a množstvo dobrôt nemusia ublížiť nášmu telu. Kilogramom navyše sa vieme vyhnúť šikovnými radami od odborníkov. Výživová expertka Ing. Katarína Chomová z kliniky manažmentu hmotnosti NUTRIADAPT pre Pravdu hovorí ako na to. Toto sú jej rady:

07.04.2023 06:00
veľká noc, prestieranie Foto:
Voľné dni a množstvo dobrôt nemusia ublížiť nášmu telu.
debata

1. Jedzte pravidelne

Najjednoduchším spôsobom ako predísť tomu, že podľahnete stolu plnému veľkonočných dobrôt, je nezabudnúť na pravidelný stravovací režim. Ak sa najete každé 3–4 hodiny, udržíte tak stabilnú hladinu krvného cukru, neprepadne vás vlčí hlad ani nebudete mať potrebu vyjedať pochutiny.

2. Voda, základ života

Mnohé dámy sa nevyhnú poriadnej nádielke hydratácie zvonka. To však neznamená, že by sme mali opomenúť hydratáciu aj zvnútra. Snažte sa dopriať si každý deň dostatok tekutín, ideálne vody. Ak vás prepadne neprekonateľná chuť na jedlo, spomeňte si koľko vody ste si dopriali. Nedostatok tekutín sa mnohokrát schováva za neprekonateľnú chuť jesť.

3. Dostatok spánku

Počas voľných dní máme času na spánok síce dostatok, no často si ho nedoprajeme viac ako počas pracovného zhonu, ba práve naopak. Žijeme intenzívnejšie spoločensky a na únavu nemyslíme. Nedostatok spánku však spôsobí väčšiu únavu, čo vedie k zvýšenému príjmu energie a zníženiu pohybovej aktivity. Navyše, ak sme nevyspatí, máme sklony zobať pochutiny a namiesto plnohodnotnej stravy si doprajeme omnoho viac nepotrebnej energie.

8 super receptov na slané drobné pečivo, ktoré sa rozchytá ako prvé Čítajte aj 8 super receptov na slané drobné pečivo, ktoré sa rozchytá ako prvé

4. Pohyb, pohyb, pohyb

Bežnou tradíciou v mnohých rodinách sú počas sviatkov sedavé aktivity. Kto by si nerád vychutnával atmosféru Veľkej noci z gauča s misou plnou dobrôt od výmyslu sveta? Ale, ak si chcete dopriať niečo navyše, nezabudnite aj na miernu pohybovú aktivitu. Zájdite si s rodinou na spoločnú prechádzku či prvú bicyklovačku. Okrem minutej energie, strávite spoločne pekné chvíle a doplníte si zásoby vitamínu D.

Tip na veľkonočnú dobrotu

Počas sviatkov si môžeme dopriať špenátovú roládu s tvarohovo-jogurtovou náplňou.

Na prípravu rolády potrebujeme: 200 g čerstvého listového špenátu, 10 ml olivového oleja (1 PL), 200 g slepačích vajec (4 ks), 15 g celozrnnej špaldovej múky (3 PL), 1 ks kypriaceho prášku do pečiva, 2 g soli (špička noža). Na náplň potrebujeme 250 g mäkkého polotučného tvarohu, 200 g bieleho jogurtu s 3,5 % tuku, 50 g 30% syra Eidam, 30 g kuracej šunky, 15 g cesnaku (3 strúčiky) a 50 g sušených paradajok.

Postup: Špenát sparíme na panvici na lyžici olivového oleja (rýchlo premiešame na horúcom oleji) a necháme vychladnúť. Oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov pripravíme tuhý sneh. V mise prešľaháme žĺtky, pridáme múku a prášok do pečiva, pridáme štipku soli a jemne zamiešame sneh z bielkov. Opatrne tiež vmiešame špenát. Zmes nalejeme na plech na papier na pečenie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C na cca 10 minút. Vyberieme z rúry a teplú roládu zrolujeme a takto necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju opatrne rozbalíme, potrieme plnkou a späť zrolujeme a dáme do chladničky vychladiť. Tvaroh a jogurt zmiešame v miske, pridáme nastrúhaný syr, nakrájanú šunku a pretlačený cesnak. Môžeme tiež pridať sušené paradajky nakrájané na kúsky – pre chuť aj na farebný efekt. Roládu si môžete dopriať napríklad ako desiatu. Komu „nevonia“ špenát, môže namiesto neho použiť čerstvú žihľavu. Z rolády získame asi desať porcií. Kalorická hodnota je 127 kcal na porciu. Obsahuje 9 g bielkovín, 5 g sacharidov, 8 g tukov a 1 g vlákniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pohyb #prechádzka #zdravé stravovanie #hydratácia #bicyklovanie #kvalitný spánok #stravovací režim

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...