Vo forme cez sviatky? Pomôže pohľad aj inej kultúry

Údené dobroty, vajíčka či zemiakový šalát. Maškrty, bez ktorých si Veľkú noc nevieme vôbec predstaviť. Prejedanie však môže privodiť zopár zdravotných, najmä tráviacich komplikácií. Triky z Ďalekého východu, ale aj tradičné západné nápady pomáhajú odľahčiť zažívanie aj počas obdobia, ktoré je náročné na jedenie. Čo si dopriať medzi jednotlivými sviatočnými jedlami či namiesto nich?

07.04.2023 13:00
Veľká noc, vajíčka, stôl, sviatky, jedlo Foto:
Konzumácie väčšieho množstva mäsa sa cez sviatky nemusíme veľmi obávať.
debata

Odľahčime si trávenie čajom

Hovorí sa, že pri návšteve ázijských krajín si užijeme viac pitie čaju či kávy. Pravdou je, že prvý spomínaný nápoj udržiava telo hydratované, pričom čierny mok tekutiny z organizmu vyplavuje a komplikuje trávenie bielkovín. Veľa ľudí z Ázie považuje popíjanie zeleného čaju za súčasť životného štýlu, nosia ho v termoskách so sebou do práce a na výlety. Zaujímavosťou je, že sa z neho údajne dajú vyrobiť aj lupienky, podobné tým zemiakovým. Vedecké výskumy ukazujú, že čaj nám prináša veľa zdravotných benefitov. Ak si doprajeme jednu šálku zeleného nápoja denne, znižujeme riziko mozgovej príchody až o 35 %. Zabúdať však netreba ani na to, že posilňuje imunitný systém, chráni kosti, podporuje zdravie a štartuje metabolizmus. Počas Veľkej noci urýchli látkovú výmenu a zlepší trávenie, aj náročnejších, ťažkých jedál.

Trávenie povzbudí aj dostatok pohybu

Každé ťažšie jedlo spôsobuje únavu. Dôvod je jednoduchý. Krv a spolu s ňou aj veľké množstvo životodarného kyslíka sa presúva do žalúdka na trávenie potravy. Odborníci odporúčajú po výdatnej konzumácií jedál zostať na nohách a neusádzať sa do pohodlného gauča. Vďaka krátkej prechádzke sa kyslík dostane do mozgu, privodí dobrú náladu a odstráni stratu energie. V prípade, že sa počas sviatkov ukáže aj slnko, poteší sa nielen naša pokožka, ale aj myseľ. Slnečné lúče, ktorým sa ľudia z Ázie skôr vyhýbajú, však zvyšujú produkciu vitamínu D v ľudskom tele. Déčko nám chýba najmä po dlhej, zamračenej zime. Spomínaná mikro živina je známa aj tým, že poteší dušu. Pri pravidelnom príjme totiž odstraňuje stavy depresie či úzkosti.

12 perfektných receptov na veľkonočné drobné pečivo Čítajte viac 12 perfektných receptov na veľkonočné drobné pečivo

Skrášlime sa aj zvnútra

Konzumácie väčšieho množstva mäsa sa cez sviatky nemusíme veľmi obávať. Pokrmy z mäsa sa chvália vysokým obsahom bielkovín, ktoré pomáhajú pri regenerácií svalov a prispievajú k lepšej telesnej kondícii. Ďaleký východ odporúča konzumáciu aj vnútorností, pretože prinášajú nielen nevšedný kulinársky zážitok, ale aj dostatočné množstvo vitamínov A, B a D. Na zahodenie nie sú ani mäsové vývary z kože a kostí, pretože majú veľa glycínu. Ide o zaujímavú aminokyselinu, ktorá bojuje proti starnutiu tela. Takisto je súčasťou kolagénu, ktorý zlepšuje stav našej pokožky. Odľahčiť žalúdok si môžeme jednoduchým spôsobom. Údené pokrmy, ktoré zaťažujú trávenie netreba konzumovať každú chvíľu, ale striedajme ich s pečeným či duseným mäsom.

Ryba na veľkonočné sviatky? Prečo nie

Hoci Veľká noc neponúka priestor na konzumáciu rýb, je to škoda. Mastné, údené dobroty z bravčového mäsa zaťažujú trávenie. Rybacina však môže zažívací systém výrazne odľahčiť. Japonská či čínska strava obsahuje viac rýb a morských plodov. Pochutnávanie si na grilovanej, pečenej či dusenej rybe či restovaných morských mini dobrotách môže spríjemniť prvé veľké sviatky tohto roka. Rybacie mäso je ľahko stráviteľné, v porovnaní s inými druhmi mäsa ho telo dokáže spracovať omnoho rýchlejšie. Ryby navyše obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré vyrovnávajú v tele väčšinu hormónov, dodávajú telu a mysli pozitívnu energiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #trávenie #prechádzka #vitamín D #zelený čaj #Veľká noc #vitamín A #morské ryby #glycín

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...