Viete, či cvičíte iba na polovičný výkon? Dajte si pozor na...

Správna technika pri tréningu zaváži. Len tak podľa trénera žien Daniela Čmela využije vaše telo cvičenie na sto percent. Ak sa však podľa neho spoľahnete na rýchlo kvasených fitnes koučov, vznikne problém. Najčastejšie v tom, že z posilňovne odchádzate s boľavými kolenami, natiahnutými svalmi a minimálnym efektom na chudnutie.

06.04.2023 09:00
cvičenie, fitnes, chudnutie Foto:
Nájsť vhodného kouča na cvičenie nemusí byť až taký problém.
debata

Kľúč k úspechu

Cvičenie a strava sa rovná dobrému výsledku v podobe kvalitnej svalovej hmoty a štíhlym krivkám. Do tejto zaužívanej rovnice sa však dostáva aj ďalšia premenná, o ktorej sa hovorí pomenej. Tréning prináša ovocie iba v tom prípade, ak ho robíme technicky správne. „Každý kto chce cvičiť by mal myslieť na správnu techniku. Ak nebude cvičiť technicky správne, tak celkovo tréning nebude mať taký efekt a metabolický dopad, akoby ho vykonal správnou technikou,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu tréner, ktorý sa výlučne venuje trénovaniu ženám.

Keď si vyberieme nesprávne

Ako prekvapivo vraví, ani odborné oko trénera nemusí byť vždy zárukou úspechu v podobe zhodených kilogramov tuku. „Treba povedať, že odborný dohľad trénera nie je vždy až taká záruka, pretože je veľmi veľa trénerov, ktorí necvičia správne a neučia cvičiť správne. Keď prídem do fitka, tak vidím mnoho trénerov a väčšinou sú to kurzoví tréneri alebo boli na nejakých súťažiach,“ upozorňuje Daniel Čmel. Podľa neho môžu pri menej vzdelaných a menej zručných tréneroch nastať rôzne špecifické situácie. Inak sa totiž pracuje so ženami, ktoré sú v dobrej fyzickej kondícii a inak s dámami, ktoré trápia rôzne zdravotné problémy. „Ak teda klientka príde za takýmto trénerom a má napríklad poškodené kolená po operácii, alebo sa jej niečo stalo, tak nie je istota, že jej dokážu pripraviť správny tréningový plán. Treba si preto vybrať vhodného trénera.“

foto trenerzien 02 Čítajte aj Tréner otvorene o chudnutí: Viete, ako pomáha silový tréning?

Čo si treba všímať?

Nájsť vhodného kouča na cvičenie nemusí byť až taký problém. Všímať si treba vzdelanie, odpracované roky, skúsenosti a referencie bývalých zverencov. Ak vám pri výbere trénera nezáleží na jeho štýle práce, možno strácate čas. Čo teda riskujete, ak nebudete cvičiť správne? „Keď tréning nie je technicky správny, tak stráca na efektivite. Napríklad, ak sa drep či výpad neurobia správne, tak si žena z tréningu odnesie namiesto 100 % len 60 – 70 %. Niekedy sú dokonca tréningy tak slabé z hľadiska techniky, že ženám nevie dať to, po čo prišli,“ varuje tréner žien. Správnej technike sa dokáže priučiť žena aj z rôznych publikácií či profesionálnych videí. V tomto prípade je však dôležité, aby dostala s každým cvikom aj spätnú väzbu od odborníka, napríklad online trénera.

Nechoďte do posilňovne len zo zvyku

Známy odborník, ktorého videá nájdeme aj na youtube kanáli Tréner žien tvrdí, že na technike záleží. „Technika je esencia tréningu, a keď chýba, akoby vôbec necvičili. Ak žena začne cvičiť pod dohľadom, alebo pod inštruktážou, tak si skráti množstvo času, ktorý minie na tréningy, pretože bude vedieť cvičiť správne, bude vedieť, čo robí zle a urobí si dobrý tréningový program. Pokiaľ to nebude riešiť, len chodiť do fitka, niečo podvíhať a pozerať po ostatných čo robia, tak môže takto roky blúdiť v posilňovni a nemusí mať žiadne výsledky,“ uzatvára pre Pravdu Daniel Čmel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #technika #posilňovanie #tréning #silový tréning #osobný tréner #Daniel Čmel #správne cvičenie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...