Zlepšite si kvalitu spánku. Ak máte problém so zaspávaním, môže pomôcť čaj z chmeľu

Kvalitu spánku môže ovplyvňovať niekoľko faktorov. Pred spaním sa odporúča nejesť ťažké jedlá, vyvetrať si v miestnosti či nepozerať do mobilu.

30.03.2023 11:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Problémy so spánkom?
debata

„Necvičiť tesne pred spaním a zabezpečiť pokoj,“ priblížila všeobecná lekárka pre dospelých Júlia Zahnašová.

Kávu by si ľudia mali dopriať do 17.00 hodine. „Na kvalitu spánku dobre vplýva šport a celkovo pohyb na čerstvom vzduchu. V rámci spánkovej hygieny a lepšieho spánku sa odporúča chodiť spať a vstávať v podobných časových intervaloch,“ odporučila Zahnašová. Negatívne na spánok podľa nej vplýva stres či pitie alkoholu.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte viac Okná na noc zatvoriť či otvoriť? Ak sa chcete dobre vyspať, potom jednoznačne...

Pri problémoch so zaspávaním je podľa nej najúčinnejšie, ak sa vyriešia rodinné aj pracovné problémy, ktoré spôsobujú stres. „Ak sú to psychické problémy vážnejšieho charakteru, posielam pacienta k psychiatrovi na nastavenie liečby,“ uviedla.

Na pomoc so zaspávaním podľa nej existujú aj prírodné doplnky, ako napríklad z levandule lekárskej, bylinkové čaje či melatonín. „Lieky ako hypnotiká pri poruchách spánku sú návykové a mali by byť užívané maximálne jeden mesiac,“ priblížila s tým, že je to napríklad pri úmrtí v rodine či strate zamestnania.

spálňa, koral Čítajte viac Posteľ orientovaná hlavou k oknám? Zrkadlo oproti nej? Nie! Ako by mala vyzerať vaša spálňa?

Aký čaj pomôže pri problémoch so zaspávaním a prečo?

  • Chmeľový čaj pre správny biorytmus

Aj kvety chmeľu pôsobia upokojujúco ne nervový systém, vo všeobecnosti priaznivo ovplyvňujú pravidelný cyklus spánku a bdenia. Ak si robíte večerný čaj, zalejte asi 2 čajové lyžičky sušenej zmesi 200 ml horúcej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Účinky čaju ešte zvýšite, ak zmes skombinujete s valeriánou – bylinka sa používa pri nepokoji, pocite napätia či psychogénnych bolestiach hlavy.

Viac o čajoch pred spaním si prečítajte tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #kvalita spánku #čaj na spanie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....