Moč, koža , jazyk... Čím všetkým nás telo upozorní, že pijeme málo vody?

Dehydrovaný človek menej močí, zvyšuje sa mu tep, znižuje krvný tlak a okysličenie krvi, ktorá je zároveň hustejšia a viac zaťažuje srdce.

02.04.2023 13:00
beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý... Foto:
Pijete dostatok vody?
debata

„Starší ľudia užívajú množstvo liekov, ktoré organizmus zaťažujú, často ich trápi vysoká hladina sodíka, užívajú lieky na odvodnenie. Keď organizmus nie je dostatočne hydratovaný, hrozí nielen kolaps z dehydratácie, ale aj narušenie mnohých biologických procesov, ktoré v tele prebiehajú. To sa môže veľmi negatívne podpísať pod celkový zdravotný stav aj prognózy pacientov,“ upozorňuje riaditeľka a primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Mina Bobocká.

O stave hydratácie podľa nej veľa napovie samotné telo. „Moč by nemal byť koncentrovaný, jazyk suchý a biely a pokožka je pri dostatočnom pitnom režime elastická,“ uzavrela.

kamilkový čaj, upokojenie, bisabol Čítajte viac Aký čaj si pripraviť pri problémoch so zaspávaním?

Geriatrickí pacienti sú obzvlášť rizikovou skupinou. Ide zväčša o pacientov s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré sa v kombinácii s nedostatočným pitným režimom môžu výrazne zhoršiť. „Pocit smädu vo všeobecnosti nie je dostatočným dôkazom toho, či človek pije dosť tekutín. Zvyčajne ho pociťujeme až vtedy, keď má telo vody naozaj nedostatok. Starší ľudia pritom smäd cítia ešte menej, následkom čoho sú na dehydratáciu náchylnejší,“ vysvetlila Bobocká.

Aj naše telo vysiela signály, že pijeme málo vody. Poznáte ich?

Suché oči

Nízky príjem tekutín môže viesť k pocitu suchých očí. Telo šetrí vodou, ktorá by mala prirodzene putovať aj do slzných kanálikov.

Bolesti kĺbov

Mozog odpovedá na nedostatok vody tým, že sa aktivuje určité systémy, ktoré prerozdeľujú vodu do organizmu. Zvyšuje sa dráždivosť nervov, čo môže spôsobovať bolesti kĺbov.

Únava

Veĺa ľudí berie únavu na ľahkú váhu a rieši ju kávou. Pritom káva telo odvodňuje, takže keď ustúpi vplyv kofeínu na organizmus, pocíte úvanu ešte vo väčšej miere. Skúste namiesto kávy telu dodať vodu, možno pocítite väčší príjem energie.

O ďalších varovných signáloch sa dočítate tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #dehydratácia #tekutiny

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...