Trápia vás na jar dutiny, alergia, nádcha a kašeľ? Pomôže vám 5 esenciálnych olejov

Jarné obdobie je už tradične spojené aj s kýchaním a vykašliavaním. Dokonca aj u ľudí, ktorí alergiu nemajú, vysoká koncentrácia peľu a prachu v povetrí spôsobuje respiračné problémy. Úľavu prinesie nielen prechádzka po lese, ale aj difúzovanie pár kvapiek éterických olejov.

01.04.2023 11:42
esencialne
Eukalyptus posilňuje imunitný systém a zabraňuje vzniku pľúcnych komplikácií.
debata

Mäta pieporná

Používa sa ako prvá pomoc pri bolestiach hlavy, kašli, zápaloch dutín alebo prechladnutí. Bylinka má antiseptické a protizápalové účinky. Prispieva k rýchlejšej regenerácii pľúc. Pokiaľ chcete znásobiť jej pôsobenie, pripravte si okrem inhalácie aj mätový zábal. Zmiešajte bambucké maslo s niekoľkými kvapkami mätového éterického oleja. Zmes si namažte na hruď a nechajte pôsobiť. Mätový olej pomáha pri kašli, bolesti hlavy a zápaloch.

Eukalyptus

Má osviežujúcu vôňu a na jarné obdobie je ako stvorený. Je antibakteriálny, antiseptický a uľaví všetkým, ktorí sa stretávajú s chrípkou či prechladnutím. Eukalyptus posilňuje imunitný systém a zabraňuje vzniku pľúcnych komplikácií. Ak chcete uľaviť svojim dutinám, doprajte si horúci naparovací kúpeľ s niekoľkými kvapkami eukalyptového olejčeka. Eukalyptový olej uľahčuje dýchanie.

Tymian

Väčšina z nás ho pozná len ako korenie, ale v skutočnosti ide aj o bylinku, ktorá prospeje dýchaniu. Tymian uľahčuje vykašliavanie a je prírodným liekom pri zápaloch priedušiek. Je to liek a treba to tak vnímať. V aromalampe nevonia najlepšie, ale rozhodne je účinný.

esenciálne oleje, bylinky, Čítajte aj TOP 4 esenciálne oleje, ktoré vám pomôžu dostať sa z nachladnutia

Borovica

Výpary z tohto ihličnanu uvoľňujú hlieny a uľahčujú ich vykašliavanie. Vôňa lesa pôsobí aj ako prírodný liek proti bolestiam hlavy a upchatým dutinám. Borovicový olej uľahčuje vykašliavanie. Borovica súčasne rozvonia aj interiér tak, akoby ste mali na skok do hustého lesa. Preto sa pri nej aj dobre zaspáva.

Oregano

Patrí medzi najsilnejšie prírodné antibiotiká. Ale pozor, nie každý jeho vôňu znesie. No oplatí sa, pretože je to antivírusový, antiplesňový a dokonca aj antibakteriálny preparát. Pomáha odhlieňovať pľúca a zároveň liečiť prípadné zápaly. A nielen to, jeho vôňa blahodárne uvoľňuje aj svalové kŕče, ktoré vznikajú od častého vykašliavania. Dajte do aromalampy pár kvapiek oreganového olejčeka, prípadne si urobte naparovací kúpeľ a uvidíte, že budete ako znovuzrodení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäta pieporná #nádcha #kašeľ #alergie #borovica #tymian #eukalyptus #sezónne alergie #upchatý nos #oregano #esenciálne oleje #zápal prínosových dutín

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...