Zázračný recept na svieži mozog? Neexistuje, odborník však pár rád má. Skúsiť by ste mali...

Vyhýbať sa nárazom, vykonávať aj duševnú činnosť, ako napríklad vymýšľať rozprávky pre vnúčatá, a tiež cvičiť. To radí pre udržanie zdravého mozgu popredný britský neurochirurg Henry Marsh.

25.03.2023 06:00
mozog, čítanie, senior Foto:
Čítanie, ale ešte lepšie vymýšľanie rozprávok deťom posilňuje mozog.
debata

Preslávil sa aj vďaka knihám, ktoré o svojej skúsenosti napísal, informuje The Guardian. V slovenčine vyšli v roku 2017 jeho pamäte pod názvom Neublížiš.

Sedemdesiattriročný Marsh od 90. rokov do začiatku ruskej invázie pôsobil aj na Ukrajine. Hovorí, že na poslednú návštevu Kyjeva prišiel v rovnakom čase, ako tam dorazili ruské riadené strely. „Po prvé je dôležité vyhnúť sa nárazom do hlavy,“ uviedol Marsh a dodal, že aj menšie zranenia hlavy v súhrne spôsobujú poškodenie. Preto lekár odporúča úplne sa vyhýbať športom, pri ktorých dochádza k opakovaným úrazom hlavy.

čierny koreň Čítajte viac Pripomína mrkvu, ale je ešte lepšia: Pomáha upraviť tlak, trávenie, posilniť imunitu, kosti, mozog a ešte aj schudnúť

Rovnako je podľa neho dôležitá mozgová aktivita. „Čím aktívnejší mozog máte, o to dlhšie bude trvať, kým sa mu vybijú baterky,“ povedal Marsh. „Vieme, že čím je človek starší pri dokončení vysokoškolského vzdelania, o to nižšie je riziko demencie,“ dodáva lekár príklad z vedeckého výskumu.

Marsh samotný si duševnú aktivitu udržuje vymýšľaním rozprávok pre svoje vnúčatá. Rád by ich spísal do knihy, o ktorej hovorí, že by mala byť jeho posledná. „Rovnako ako väčšinu ľudí ma desia vyhliadky na to, čo čaká mojich vnukov za 20 alebo 40 rokov,“ uviedol neurochirurg.

Stres môže byť podľa Marsha pre človeka do určitej miery dobrý. „Na druhú stranu, je tu mnoho dôkazov, že vysoký krvný tlak vedie k úbytku bielej hmoty mozgovej. Keď som operoval, mával som obdobie, keď mi kvôli stresu extrémne stúpol krvný tlak, neviem ale, či to súvisí so zmenami, ktoré ukázal môj (mozgový) sken,“ uviedol neurochirurg. Na skene, ktorý si pred niekoľkými rokmi nechal urobiť, vyzeral jeho mozog starší, než čakal.

Katerina Kubickova, fenylketonúria, zriedkavé choroby Čítajte viac Vďaka prísnej diéte má v poriadku mozog. Pre Kateřinu sú hrozbou všetky bielkoviny

Za niečo, čo sa blíži univerzálnemu „všelieku“, považuje Marsh cvičenie. „Ľudia, ktorí pravidelne cvičia, majú nižšiu mieru demencie a depresie. Hoci nemožno preukázať príčinnú súvislosť,“ povedal lekár.

„Nejde o to, ako dlho žijete, ale o kvalitu toho času, ktorý máte. A to teraz cítim silnejšie ako inokedy,“ uviedol Marsh, ktorému na začiatku roka 2020 diagnosti­kovali pokročilú rakovinu prostaty. Za kvalitný považuje lekár taký život, v ktorom človek pomáha ostatným ľuďom a prírode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #mozog #neurochirurg #Henry Marsh

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...