Umývanie rúk je základný krok v prevencii respiračných ochorení. Muži však ťahajú za výrazne kratší koniec

Umývanie rúk je základný krok v prevencii akútnych respiračných ochorení vrátane COVID-19 či chrípky.

22.03.2023 11:00
ruky, umývanie rúk, mydlo, voda Foto:
Muži, čo sa dôkladného umývania rúk týka, ťahajú za kratší koniec.
debata

Ruky si treba dôkladne umývať po každom návrate domov, pred a po návšteve lekára a nemocnice, či pri akomkoľvek pocite nečistých rúk. Pripomenul to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

K zásadám patrí aj dodržiavanie respiračnej etiky. To podľa hlavného hygienika znamená, že kýchať a kašlať sa má do vreckovky, nie dlane. „Použité vreckovky vyhoďte do uzatvárateľných nádob na odpad a následne si umyte ruky vodou a mydlom alebo si ich dezinfikujte,“ podotkol.

pór Čítajte viac Obyčajná a pritom taká zdravá! Zelenina čo čistí krv aj črevá, posilňuje imunitu a ešte vám aj pomôže schudnúť

Priblížil, že v kolektíve je vhodné obmedziť podávanie rúk či objímanie. „Odporúčame časté krátke nárazové vetranie niekoľkokrát počas dňa, s oknami dokorán,“ spresnil.

Muži však, čo sa dôkladného umývania rúk týka, ťahajú za kratší koniec. Ženy si umývajú ruky častejšie a starostlivejšie ako muži, čo potvrdil v minulosti aj vedecký tím z Michiganskej štátnej univerzity.

Zo 4 000 mužov a žien urobia si zhruba 15 percent mužov ruky neumylo vôbec, rovnako ako sedem percent žien. Keď už si ruky umyli, len 50 percent mužov použilo mydlo v porovnaní so 78 percentami žien. A celkovo len päť percent ľudí, ktorí použili toaletu, si umývali ruky dosť dlho na to, aby zabili baktérie, ktoré môžu spôsobovať infekcie – viac o štatistike tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umývanie rúk #respiračné choroby

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...