Mali by ste piť viac kávy, aby sa znížilo riziko ukladania tuku? Čo hovorí štúdia?

Vysoká hladina kofeínu v krvi môže znižovať množstvo telesného tuku a riziko cukrovky 2. typu. Naznačuje to výskum, o ktorom informoval The Guardian.

18.03.2023 13:00
tuk, brucho, obezita, kalórie, žena, nadváha Foto:
Bojujete s tukom v oblasti brucha?
debata (1)

Tieto zistenia by mohli viesť k tomu, že by sa kofeínové nápoje bez kalórií mohli používať na zníženie obezity a diabetu 2. typu.

Vedci uviedli, že ich práca nadväzuje na predtým publikovaný výskum, ktorý naznačoval, že pitie troch až piatich šálok kávy denne, ktoré obsahujú v priemere 70 až 150 miligramov kofeínu, je spojené s nižším rizikom cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení. Vzhľadom na to, že išlo o observačné štúdie, bolo podľa nich ťažké presne určiť, či sú tieto účinky spôsobené kofeínom alebo inými zlúčeninami.

fit, žena, fitness, cvičenie, tréning, strava, ovocie, chlieb, bageta Čítajte viac Na tanieri slávnej fitness trénerky sa denne nachádzajú tieto potraviny. A čo chlieb?

V tejto najnovšej štúdii bola použitá technika známa ako mendelovská randomizácia, ktorá zisťuje príčinu a následok na základe genetických dôkazov. Tím našiel dve génové varianty spojené s rýchlosťou metabolizmu kofeínu a na ich základe zistil predvídané hladiny tejto látky v krvi a to, či súvisí s nižším priemerným indexom telesnej hmotnosti (BMI) a telesným tukom. Ľudia, ktorí sú nositeľmi genetických variantov spojených s pomalším metabolizmom kofeínu, pijú v priemere menej kávy, napriek tomu majú vyššiu hladinu tejto látky v krvi ako ľudia, ktorí ho metabolizujú rýchlo.

Vedci zistili, že takmer polovica zníženia rizika cukrovky 2. typu bola spôsobená znížením hmotnosti. Je známe, že kofeín podporuje metabolizmus, zvyšuje spaľovanie tukov a znižuje chuť do jedla, pričom sa odhaduje, že denný príjem 100 miligramov zvyšuje energetický výdaj približne o 100 kalórií den­ne.

kroky, žena, zima, prechádzka, šport, príroda Čítajte viac Prechádzka je super, ale... S týmito trikmi počas nej spálite ešte viac kalórií

Zistenia majú určité obmedzenia, okrem iného aj to, že výskum bol založený na takmer 10 000 osobách prevažne európskeho pôvodu, ktoré sa zúčastnili šiestich dlhodobých štúdií.

Doktor Stephen Lawrence z Univerzity vo Warwicku uviedol, že štúdia je „zaujímavá“ a využíva „dobré vedecké poznatky“. Dodal, že mendelovská randomizácia je ale "relatívne nová technika“, a aj keď je užitočná, je "náchylná na skreslenie“. Zistenie by ale podľa neho mohlo viesť k budúcim štúdiám, ktoré by nakoniec mohli vyvinúť sľubné liečebné postupy.

čaj, relax, detox, žena Čítajte viac Maté či žihľavový? Teplý či studený? Ak chudnete, potom by ste o čajoch mali vedieť toto

„Mali by ľudia piť viac kávy, aby znížili riziko vzniku tuku alebo cukrovky? Vedecké poznatky naznačujú pomerne dobré dôkazy o tom, že konzumácia kofeínu zvyšuje spaľovanie tukov, a to aj v kľudovom stave. Nepredstavuje však liečbu obezity a pri nesprávnom užívaní môže viesť k nárastu hmotnosti alebo dokonca k poškodeniu zdravia,“ povedal.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tuk #cukrovka #obezita #Cesta za zdravím

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...