Pomáhajú vôbec sacharidy pri chudnutí a kde ich nájdeme?

Negatívnu vizitku si počas ostatných desaťročí vyslúžila jedna zo základných živín, ktorú potrebuje naše telo pre správne fungovanie. Hoci si bez sacharidov nevieme predstaviť život, majú väčšinou negatívnu povesť. Odborníci však tvrdia, že niektoré z nich nemajú na svedomí len priberanie na hmotnosti, ale dokonca pomáhajú aj s chudnutím. V ktorých potravinách ich treba hľadať?

26.03.2023 06:00
bezlepková diéta - celiakia Foto:
Pravidelné pochutnávanie si na jačmeni prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu.
debata

Dobré či zlé?

Odpoveď na to, či cukry špatia našu postavu nie je v laickej verejnosti jednoznačná. Vo všeobecnosti platí, že k menej prospešných sacharidom patria tie, ktoré sa nachádzajú v bielom pečive, sladených nápojoch, zákuskoch, koláčoch či sladkostiach. Nebezpečné sú takzvané rafinované cukry. Patrí k nim aj klasický kryštálový alebo práškový cukor vyrobený z repy. Ide o vysoko koncentrovanú látku, s ktorou sa ľudský organizmus musí pasovať dlhšie, podobne ako napríklad s alkoholom. Naopak, medzi takzvané prospešné sacharidy zaraďujeme jednoduché či zložené cukry, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, mliečnych výrobkoch či celozrnných potravinách. Výskumný portál JAMA zistil, že pravidelná konzumácia nerafinovaných, vysokokvalitných potravín vrátane dobrých sacharidov jednoznačne pomáha pri chudnutí.

Quinoa poteší ladné krivky

Moderná obilnina s kvalitným výživovým profilom. Quinoa sa dostala do pozornosti nutričných expertov pred niekoľkými rokmi a ihneď získala prvenstvo spomedzi všetkých obilnín. O jej pozitívnych účinkoch na ľudské zdravie vedeli aj domorodí Inkovia a Aztékovia. V súčasnosti sa pestuje najmä v Bolívii a Peru. Na jednej strane nejde o lacnú surovinu, na tej druhej však dokáže potešiť telo obsahom makro i mikro živín. Quinoa sa na 100 g chváli obsahom až 65 g sacharidov, pričom drvivú väčšinu tvoria kvalitné polysacharidy, ktoré sú potrebné pri znižovaní hmotnosti. V spomínanom množstve tejto potraviny sa ďalej nachádza 14 g bielkovín a približne 6 g zdravých tukov.

Ako funguje a ako si ju pripravíme?

Výhodou sacharidov, ktoré sa nachádzajú v tomto jedle je ich schopnosť zasycovať na dlhší čas a postupne sa uvoľňovať do krvného obehu. Vďaka tejto vlastnosti dochádza k postupnému dodávaniu glukózy do tela, čím sa vyhneme pocitom hladu a výkyvom nálady. Na prípravu quinoy potrebujeme trochu viacej času. Môžeme si ju pred varením prepláchnuť, alebo pre zvýraznenie chuti mierne opiecť nasucho či na oleji. Šálku obilniny varíme asi 5 minút na vysokom plameni, potom na miernom dovaríme približne 15 – 20 minút. Quinou môžeme používať ako prílohu k mäsu, sójovým náhradám mäsa, ale aj do zeleninových, ovocných šalátov. Pre jemnú, lahodnú chuť si nájde uplatnenie aj v dezertoch, pudingoch či niektorých koláčoch.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Vonia po pečive i drahom dreve

Do popredia sa dostáva aj čierna ryža. Nazýva sa tiež purpurová alebo zakázaná ryža. Druhé spomínané označenie si vyslúžila v dávnej minulosti. Pripravovala sa totiž iba pre čínskeho cisára, ktorý veril, že podporuje sexuálnu výdrž. Čierna farba ryže je tvorená antioxidantami, najmä takzvaným antokyánom. Vyniká delikátnou chuťou, a netradične, aj vôňou toastov a santalového dreva. Na rozdiel od bielej ryže má vyšší obsah vlákniny a pomerne slušné množstvo sacharidov. Obsahuje takisto zdravé tuky a približne 13 g proteínov na 100 g hmotnosti. Na prípravu tejto chrumkavej pochúťky potrebujeme dlhší čas, výsledok však ohromí nielen chuťou, ale aj schopnosťou zahnať hlad na dlhú dobu. Spomedzi výživných látok v nej dominuje vitamín E s prívlastkom elixír mladosti. Pomáha udržiavať v dobrej kondícii pokožku, nechty i vlasy. Z minerálnych látok sa pýši obsahom fosforu a magnézia. Fosfor zlepšuje stav chrupu a kostí. Horčík je vynikajúcim preventívnym prostriedkom v boji s kŕčmi únavou.

Nielen súčasť piva, ale aj

Menej sa hovorí o výživovej hodnote jačmeňa. Hoci sa používa ako základ na prípravu piva (takzvaný slad), má dobré využitie aj v gastronómii. Zrno tejto obilniny má vysoký obsah vlákniny. Spomínaná látka nemá žiadnu výživovú hodnotu, ale skóruje skôr v iných prípadoch. Vláknina totiž pomáha zlepšovať trávenie, detoxikuje organizmus, je užitočná pri chudnutí. Ľudia sa často sťažujú na problémy so zhadzovaním hmotnosti, pričom zabúdajú, že príčinou tohto stavu môžu byť aj problémy s črevnou mikroflórou. Vláknina stabilizuje pomer prospešných baktérií v črevách a tým pomáha zbavovať telo škodlivých látok, toxínov a zápalov.

Takto pomáha jačmeň

Pravidelné pochutnávanie si na jačmeni prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu, úbytku viscerálneho tuku, ktorý sa nachádza medzi vnútornými orgánmi a tým zoštíhľuje aj pás, zadok a boky. Jačmeň sa môže pochváliť aj vysokým množstvom vitamínom skupiny B. Najčastejšie ide o tiamín (B1), riboflavín (B2) a pyridoxín (B6). O týchto živinách je známe, že zlepšujú látkovú výmenu tukov, sacharidov a pomáhajú tiež urýchľovať metabolizmus. Výsledkom týchto procesov je postupná strata hmotnosti, štíhla línia a dlhodobo udržateľná hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamín B #jačmeň #sacharidy #vláknina #hmotnosť #štíhla línia #quinoa #črevný mikrobióm

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...