5 potravín, ktoré sú najúčinnejšou prevenciou pred rakovinou

Nikto nechce skončiť s diagnózou rakoviny, na druhej strane sa málo zaujímame o to, čo nás môže pred ňou ochrániť. Veľmi dôležité pritom je, čo jedávame. Niektoré pokrmy a nápoje môžu stimulovať vznik rakoviny, iné naopak dokážu ochrániť od mutácie buniek.

20.03.2023 11:08
mrkva Foto:
Táto chrumkavá zelenina má aj mnoho ďalších výhod pre telo aj pre pokožku vďaka betakaroténu a vitamínu A.
debata

Mrkva

Obsahuje karotenoidy, ktoré sú spájané s prevenciou rakoviny prsníka, pľúc a maternice. Táto chrumkavá zelenina má aj mnoho ďalších výhod pre telo aj pre pokožku vďaka betakaroténu a vitamínu A. Avšak je považovaná za významného nepriateľa rakoviny. Jej denná konzumácia preto vôbec nie je od veci.

Čučoriedky a bobuľové ovocie

Sú významní hlavne vysokým obsahom antokyanov. Látok, ktoré môžu pomôcť pri prevencii rakoviny krčka maternice, hrubého čreva a pľúc. Podobne sú na tom aj černice a ďalšie bobuľoviny, ktoré sú spojené s prevenciou rakoviny hrubého čreva, maternice a pažeráka. Navyše všetky tieto bobuľky skvele chutia.

penzistka, kvetinárka, rastlina, pracujúci dôchodca Čítajte aj Čínsky recept na dlhovekosť. Naučte sa „hodiny“ vášho tela a žite dlhšie a zdravšie

Brokolica

Vďaka sulforafanu, ktorý môže pomôcť pri prevencii závažných druhov rakoviny, ako sú rakovina prsníka, pľúc a prostaty sa radí k naozaj vysoko funkčným potravinám. K protirakovinovým sa však počítajú aj všetky zelené listové a hlúbové zeleniny. Brokolica má málo kalórií a veľa výživného obsahu, preto jej patrí čestné miesto na tomto zozname.

Červené víno

V tomto prípade je potrebné byť obozretný, pretože viac neznamená lepšie. Farbivo v červenom hrozne totiž obsahuje resveratrol, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Preto môže pomôcť pri prevencii rakoviny prsníka a hrubého čreva. Avšak pozor, aby obsah alkoholu neprevážil výhody resveratolu. Pretože naopak, alkohol rakovinu môže naštartovať.

Kurkuma

Všetci už vedia, že obsahuje kurkumín, ktorý má protizápalové vlastnosti. Lenže pôsobenie tejto látky sa ukázalo ako významná ochrana pred možným vznikom rakoviny prsníka, pľúc, pečene a pankreasu. A to už je dostatok dôvodov pridať ju do polievky, alebo ryže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #čučoriedky #brokolica #mrkva #antioxidanty #červené víno #vitamín A #kurkuma #karotenoidy #protizápalový účinok #bobuľové ovocie #prevencia rakoviny

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...