Prestať nosiť rúško je ťažké, niektorí to prirovnávajú k závislosti na cigaretách

Ľudia v Hongkongu si za tri roky natoľko zvykli na rúška, že sa bez nich mnohokrát hanbia objaviť na verejnosti.

07.03.2023 11:00
rúško, žena, covid Foto:
Závislosť na rúšku?
debata (1)

Povinnosť nosiť rúško v ázijskej metropole sa skončila ibaž v stredu a mnoho ľudí vrátane detí v školách chodí dobrovoľne ďalej so zakrytou tvárou, píše denník Financial Times.

Obavy z konca nosenia rúšok počas výučby mali aj učitelia a deti v čínskej základnej škole YMCA. Aby sa deti na zmenu pripravili, tak pre nich škola dokonca usporiadala špeciálnu hodinu s názvom „Ako si vážiť usmievajúce sa tváre“.

pleť, žena, rúško, koronavírus Čítajte viac Trpí pleť pod rúškom? Áno! Nielen stav problematickej pokožky sa zhoršuje

„Niektorí žiaci sa stále hanbia,“ uviedol riaditeľ. „Od doby, keď sa pred spolužiakmi naposledy ukázali s nezakrytou tvárou, uplynulo veľa času,“ vysvetlil.

pleť, žena, rúško, koronavírus Čítajte viac Rúško je nepriateľom číslo jedna pre pleť so sklonom k akné

Hongkong zrušil povinnosť nosiť rúška ako jedno z posledných miest na svete po 945 dňoch. V stredu, teda v prvý deň, kedy prestalo nariadenie platiť, sa z asi 700 žiakov v škole objavilo bez rúška len asi 80 z nich.

Podobne na tom sú aj ostatní obyvatelia Hongkongu. „Po skoro troch rokoch života s nasadeným rúškom sa to stalo súčasťou života hongkonských obyvateľov,“ vysvetľuje Bryant Hui, ktorý vyučuje psychológiu na Hongkonskej polytechnickej univerzite.

„Ak je nosenie rúška stále považované za sociálnu normu, napríklad, ak ju majú nasadenú vaši spolucestujúci vo vlaku, tak je oveľa vyššia šanca, že urobíte to isté,“ dopĺňa Hui. Obava z nákazy covidom tak podľa neho nie je jediným dôvodom, prečo sa ľudia nehodlajú rúška vzdať.

Ľudia oslovení denníkom Financial Times uviedli, že budú rúško ďalej nosiť napríklad kvôli alergii, v snahe vyhnúť sa pasívnemu fajčeniu alebo jednoducho preto, že im doma rúška ostali. „Nosiť rúško je súčasťou módneho trendu,“ povedala aj Mi Leeová, ktorá pracuje v pohostinstve.

„Je to zvyk. Nemôžem sa jednoducho adaptovať na to, že rúško nenosím. Je to ako skúšať prestať fajčiť. Je to závislosť, ktorej sa človek len tak nezbaví. Covidu sa ale nebojím. Už som ho chytil vlani,“ zveril sa aj predavač Ah Miu.

K obľube rúšok môže prispievať aj to, že ich nosenie bolo v Hongkongu aj na ďalších miestach Ázie obvyklé už pred rozšírením covidu-19. V Južnej Kórei napríklad počas jari vláda ľudí nabáda na nosenie rúšok kvôli prevencii respiračných ochorení počas sezóny prachových búrok vo východnej časti Ázie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Hongk-Kong

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...