Prečo nám najviac chutí v noci? Ide o zle nastavené telo a...

Veľká lúpež chladničky. Aj takto sa dajú označiť stavy pažravosti, ktoré nás prepadnú vo večerných či nočných hodinách. Konzumujeme doslova stovky kalórií zo slaného, mastného či inak nezdravého jedla. Čo je toho príčinou?

06.03.2023 15:32
potraviny, chute, žena, lyžička, zmrzlina, jedlo Foto:
Ani stanovenie si pevnej časovej hranice, po ktorej už neprijímame jedlo, nie je v poriadku.
debata

Chaos v diéte

Jedenie tesne pred spaním má na svedomí problémy s udržaním štíhlej línie. Nutričná špecialistka Laura Buraková, ktorá je autorkou knihy o chudnutí pomocou smoothies hovorí, že neexistuje horší spôsob ako nabúrať snahu o štíhlu líniu, ako je vyjedanie chladničky pred uložením sa na nočný odpočinok. Ako zdôrazňuje, nikdy sa nám nepodarí zhodiť nadbytočné kilogramy na hmotnosti, pokiaľ neprestaneme konzumovať jedlo v spomínanom čase.

Existuje viacero príčin žravosti

Jednou z nich je príliš striktná diéta, ktorá nás obmedzuje v jedení počas dňa. Stačí, že vynecháme raňajky či obed a problém je na svete. Ľudský organizmus si „stratené“ jedlo vypýta neskôr. Čo sa vlastne deje s našim telom, ak mu priškrtíme prísun energie? Telo je nastavené na pravidelný prísun energie a v podstate nemá príliš rado, keď dochádza k jej výkyvom. Výsledkom bývajú napríklad prudké zmeny nálad, mrzutosť a, samozrejme, aj vlčí hlad. Do tela sa totiž počas „hladovania“ vyplavuje viac stresových hormónov, pričom najznámejší z nich je kortizol. Vysoké hladiny tejto látky spôsobujú, že sa tuk ukladá do najcitlivejších telesných partií, napríklad zadku.

Keď cvičíme a málo jeme

Ďalšou príčinou je stresovanie tela v čase trénovania. Každé cvičenie si žiada energiu, a to pred aj po ukončení aktivity. Pred športom sa odporúča príjem jednoduchých sacharidov a po fyzickom výkone sacharidy spolu s bielkovinami. V prípade, že napríklad po tréningu necháme telo bez prísunu základným makro živín, zareaguje o niekoľko hodín neskôr neodolateľnou chuťou na jedlo, doslova na všetky druhy jedla. Naopak, ak si po cvičení doprajeme zdravú dávku živín, nočné vyjedanie chladničky je menej pravdepodobné.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Toto je dôvod priberania

Laura Buraková opisuje tri hlavné dôvody, prečo nám konzumácia jedla v noci ničí snahu chudnúť. Prvým dôvodom je príjem obrovského množstva kalórií. „V prvom rade konzumujeme viac kalórií, ktoré sú v tom čase pre väčšinu ľudí nepotrebné a telo takúto energiu nedokáže využiť. Nevyužitú energiu ukladá do tuku,“ vysvetľuje odborníčka. Podľa jej skúsenosti z praxe, mnoho ľudí má tendenciu jesť najväčšie porcie jedla v závere dňa, často pred spaním. Ako zdôrazňuje, takýmto správaním dostávame náš organizmus do nerovnováhy v spotrebe energie. Jednoducho povedané, telo nepotrebuje zbytočné kalórie pred uložením sa na nočný odpočinok.

Narobíme problémy žalúdku

K problémom s chudnutím dochádza aj vtedy, keď má ľudský organizmus problém metabolizovať niektoré živiny. Záchvatové nočné jedenie spôsobuje ťažkosti s trávením, ktoré zvyknú narušiť nielen spánok, ale aj ranné vstávanie. Spíme nepokojne, a ráno sa zobúdzame unavení a s výčitkami svedomia. Spomínaný zlozvyk tiež spôsobuje nadúvanie, reflux, pálenie záhy, zápchu a hnačku. Odborníci tvrdia, že pri takomto druhu konzumácie stravy neberieme ohľad na ich energetickú hodnotu. Potrebujeme sa teda uspokojiť slanými, sladkými, dokonca aj smaženými pokrmami. Pred spaním tak niekedy môžeme prijať stovky zbytočných kalórií.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

Extrémom je tiež večerný zákaz jedla

Ani stanovenie si pevnej časovej hranice, po ktorej už neprijímame jedlo, nie je v poriadku. Napríklad, ak si určíme, že nebudeme jesť žiadnu potravu po osemnástej hodine a zaspávame hodinu či dve pred polnocou, je veľká pravdepodobnosť, že si do postele ľahneme s preplneným žalúdkom. V takomto prípade treba voliť radšej ľahšie ako žiadne jedlá. K takémuto druhu potravy však napríklad nepatria tučné jedlá. „Ťažšie jedlá s vyšším obsahom tuku a vo väčšom množstve sa môžu tráviť dlhšie, môžu narúšať spánok, viesť k celkovému nepohodliu, ktorý zahŕňa pocit prílišnej sýtosti, pálenie záhy. Tieto faktory spôsobujú, že sa nám chudne ťažšie,“ dodáva Laura Buraková.

Čo si teda dať, ak vôbec

Najlepším spôsobom ako sa zbaviť spomínaného návyku je pravidelné konzumovanie jedla počas dňa. Častému otváraniu dverí chladničky tesne pred spaním sa vyhneme tým, že si doprajeme jedlo, ktoré obsahuje všetky základné makroživiny a to sacharidy, tuky a bielkoviny. Ak vynecháme či obmedzíme niektorú túto látku, je pravdepodobné, že sa to odrazí na našom stravovaní pred spaním. Okrem pravidelného stravovania však pomáha aj správny výber jedál. Vhodné sú chudé mäsové pokrmy, ktoré obsahujú bielkoviny. Za prospešné sa tiež považujú tuky z rastlinných zdrojov, napríklad avokáda či orechov. Zdrojom sacharidov by mali byť celozrnné pečivo či cestoviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chudnutie #vyjedanie #nekontrolované jedenie #kalorický príjem #nočné prejedanie sa #priberanie na hmotnosti

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...