Čierny cesnak je ako čierne zlato. Nezapácha, nezaťažuje, zatieni aj bielu slovenskú klasiku

O blahodarných účinkoch cesnaku sa toho popísali už celé litánie. Aj mnohí z nás ho pravidelne zaraďujú do jedálnička, je súčasťou varenia, ale aj receptov starých mám, keď nás chytí chrípka či prechladnutie.

01.03.2023 14:00
čierny cesnak Foto:
Ako vyzerá čierny cesnak? Aj na pohľad veľmi príťažlivo.
debata

Popri klasickom cesnaku, aký sa dá nájsť v slovenských záhradách či na pultoch obchodov, však stále viac rastie popularita aj jeho temného „brata“. Reč je o čiernom cesnaku. Toho niektorí odborníci dokonca považujú za vhodnejší ako klasický biely. Vo vlastnej záhradke sa ho však nedočkáte. Čierny cesnak je totiž vlastne produktom bielej klasiky s klasickým zápachom.

Žiaden zápach, to fakt?

Čierny cesnak vzniká fermentáciou bieleho cesnaku. Ako tento proces prebieha? Hlávky cesnaku sa uložia do špeciálnych nádob, kde „dozrievajú“ tri až štyri týždne pri teplote 60 stupňov Celzia. Pri tomto procese sa z cukru a aminokyselín v cesnaku tvoria melanoidíny, látky s výrazným antioxidačným účinkom, ktoré zároveň farbia strúčiky cesnaku na čierno. Spolu s farbou sa mení výrazne aj chuť cesnaku – z ostrej a štipľavej na sladkastú, pripomínajúcu kombináciu slivky, anízu a balzamika. Áno, znie to priam zázračne – čierny cesnak neprináša do nášho dychu typický zápach a tiež nedráždi žalúdok alebo nespôsobuje pálenie záhy. Omnoho dôležitejšie sú však práve zdravotné benefity.

chudnutie, žena Čítajte viac Tuk na bruchu sa drží, dokonca ho pribúda, hoci cvičíte? Kde je problém?

O tom, že čierny cesnak má ešte výraznejšie pozitívne účinky na naše zdravie, hovorí aj farmaceutička Anna Jauschová. Upozorňuje napríklad na fakt, že procesom fermentácie cesnaku sa zvyšuje koncentrácia antioxidantov v ňom. „Antioxidanty majú úžasnú schopnosť neutralizovať voľné radikály. Produkujú ich naše vlastné bunky a slúžia na zneškodňovanie patogénov, spôsobujúcich infekciu. Sú však veľmi reaktívne a nestabilné, takže pri ich premnožení vzniká problém. Zdravý organizmus stabilizuje voľné radikály telu vlastnými antioxidantmi. Ak ich však má telo nedostatok, napríklad v dôsledku vyššieho veku, chorôb, slabej imunity, vzniká tzv. oxidačný stres. Voľné radikály sa ‚premnožia‘ a naše bunky sa nestíhajú dostatočne rýchlo obnovovať," vysvetľuje Jauschová. Oxidačný stres môže viesť až k vysokému tlaku, diabetu, Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe, ateroskleróze a ďalším závažným ochoreniam. A čierny cesnak je dobrou prevenciou na zníženie rizík týchto chorôb.

Hlavné benefity zázračného cesnaku

Je mimoriadne bohatý na antioxidant S-alylcysteín, ktorý posilňuje telu vlastné antioxidačné enzýmy a organizmus tak dokáže „vychytať" viac voľných radikálov. Obsahuje vitamíny skupiny B, aminokyseliny, polyfenoly, flavonoidy, minerály a množstvo ďalších látok. Pravidelná konzumácia čierneho cesnaku pôsobí pozitívne na cievy a srdce, imunitný systém či hladinu zlého cholesterolu. Čierny cesnak tiež má detoxikačné účinky, upravuje hladinu cukru v krvi, vysoký krvný tlak a znižuje riziko mŕtvice či trombózy. Okrem toho zmierňuje aj prejavy alergie a astmy a podporuje trávenie.

10 dôvodov, prečo nevyliať nálev zo zaváraných uhoriek Čítajte viac 10 dôvodov, prečo nevyliať nálev zo zaváraných uhoriek

Samozrejme, nájsť čierny cesnak nie je ešte stále v slovenských končinách bežné. Viac ako samotné strúčky čierneho cesnaku (dovážajú sa najmä z Číny, Kórey alebo južného Španielska) sú dostupnejšie výživové doplnky s jeho obsahom. Pri ich kúpe je však dobré vyznať sa trošku v ponúkanej kvalite a dbať na certifikovaných producentov doplnkov a tiež stopercentný prírodný pôvod.

Farmaceutička Jauschová dodáva, že vzhľadom na vysokú koncentráciu účinných látok stačí užiť jeden strúčik či jednu kapsulu cesnaku denne pred jedlom. "Posilnený imunitný systém si oveľa ľahšie poradí s vírusovými ochoreniami a tiež s alergénmi, ktoré už čoskoro začnú lietať vo vzduchu,“ odkazuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #benefity #cesnak #antioxidanty #čierny cesnak

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...