Tuk na bruchu sa drží, dokonca ho pribúda, hoci cvičíte? Kde je problém?

Tuku na bruchu sa zbavuje naozaj ťažko. Na ženskom tele sa tvrdohlavo drží a to častokrát aj napriek tomu, že intenzívne trénujete, dávate si pozor na to, čo jete.

28.02.2023 09:00
chudnutie, žena Foto:
Chudnete? A stále sa nedarí?
debata

Ak napriek snahe tuk z brucha nemizne, môže byť pod týmto problémom podpísané hormóny, ktoré môžu hrať svoju úlohu pri tomto probléme – inzulín, kortizol, hormón štítnej žľazy, progesterón a estrogén. Keď sa niektorý z týchto hormónov dostane do nerovnováhy, môže to viesť k priberaniu na hmotnosti, najmä v oblasti brucha. Čo vás môže varovať, že ide práve o problém s hormónmi?

plank, planking, tréning, žena, cvičenie Čítajte viac Pravidelné cvičenie planku má aj benefity, o ktorých sa tak často nehovorí

Priberáte napriek pravidelnému športovaniu

Naozaj sa zdravo a vyvážene stravujete, dostatočne športujete a napriek tomu priberáte v oblasti brucha? Za problém môže byť zodpovedná práve hormonálna nerovnováha. Hormonálny tuk na bruchu spoznáte podľa toho, že sa na tele „usadí“ v krátkej dobe, ide najmä o problém s pribúdajúcim vekom u žien. Preto sa v menopauze často stáva, že ženy priberajú práve v týchto oblastiach.

tréning, žena, ženy, telocvičňa Čítajte viac Pravidelne cvičíte? Aký tréning uprednostniť počas PMS a aký po menštruácii? Nie je to jedno

Vaša chuť na sladké sa zväčšuje

Iste, kúsok čokolády nie je problém, ale ak sa sladkého „neviete dojesť“, je to problém. Najmä, ak sama na sebe pozorujete, že takéto chute prichádzajú vo zvýšenej miere, hoci predtým ste nijako zvlášť po sladkom nebažili. Môže za to aj inzulínová rezistencia, ktorá môže mať negatívny vplyv na hormón leptín. Leptín je zodpovedný za reguláciu pocitov hladu – posiela mozgu správu, že sme nasýtení. Ak sa tak nestane, jeme viac, ako by sme mali a tuk sa ukladá na bruchu.

50žena, päťdesiatnička, staršia žena, aktivita, tréning, cvičenie Čítajte viac Ste v strednom veku? Štúdia o kognitívnom tréningu a rovnováhe vás zaujme

Časté zmeny nálad

Ak pozorujete zväčšujúci sa tuk na bruchu a k tomu sa pridajú aj extrémne zmeny nálady, môže to signalizovať problém s hormónmi. Ak sa hladina estrogénu naruší, napríklad počas menštruačného cyklu alebo menopauzy, môže sa nielen hromadiť brušný tuk, ale menia sa aj nálady.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #menopauza #Tuk na bruchu

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...