Prírodné lieky na bolesť. Čítajte skôr, ako siahnete po tabletke

S bolesťou sa v živote stretne každý. Od (ne)príjemnej bolesti svalov po cvičení, cez problémy so zubami, či po pravidelné tepanie v hlave. Bolestí je mnoho druhov, no každá z nich je otravná a chceme sa jej čo najrýchlejšie zbaviť. Mnoho možností síce objavíte v lekárni, ale paradoxne aj vo vašej kuchyni.

28.02.2023 10:30
aspirin, tabletka, liek, tableta, acylpyrin,... Foto:
Zázvor je skvelý spoločník, ktorý nielenže uľaví od bolesti, ale má vplyv aj na rýchle hojenie.
debata

Čili

Nezdá sa, to ale pálivé papričky sú skvelou odpoveďou na bolesť. Napríklad aj počas menštruácie. Kapsaicín je super látka, ktorá pôsobí tak trochu ako klin klinom. Pálenie v ústach ale časom uľaví bolesti na tele. Vyskúšajte. Preto je kapsaicín aj súčasťou mnohých krémov určených hlavne na bolesť svalov.

Zázvor

Skvelý spoločník, ktorý nielenže uľaví od bolesti, ale má vplyv aj na rýchle hojenie. Ak vás bolesť trápi dlhodobo, skúste užívať aspoň päť dní po sebe dva gramy zázvoru. Účinok by sa mal dostaviť naozaj rýchlo. Navyše v prípade bolestí spojených s trávením, hrdlom, alebo nachladnutím, pomôže odstrániť a vyliečiť aj zdroj samotnej bolesti.

bolesť hlavy, únava, zrak, oči, okuliare, dioptrie, čítanie Čítajte aj Skôr než si dáte tabletku proti bolesti hlavy, skúste toto

Teplo

Veľmi účinnou metódou na bolesti, ktoré ale nie sú spôsobené zápalom, je terapia teplom. Je dobré mať poruke vrecko s ryžou, kôstkami, orechovými škrupinami a podobne. Tie stačí zohriať a prikladať na bolestivé miesto. Teplé obklady sú vhodné pri bolesti svalov, dutín, bolestivej menštruácii či bolesti ucha.

Vôňou proti bolesti

Úľavu od bolesti prinášajú aj vône. Respektíve esenciálne oleje, ktoré sa uvoľnia do ovdzušia. Najúčinnejšie proti bolesti sú levanduľový, mätový, eukalyptový alebo rozmarínový esenciálny olej. Stačí ich difúzovať v miestnosti a bolesť sa dokáže zmierniť. Ďalšou možnosťou je použitie oleja na telo. Obvykle stačí zhruba 3 až 5 kvapiek zriedených 30 v ml olivového alebo kokosového oleja a vmasírovať do tela priamo na bolestivé miesta. Mimo slizníc a okolia očí.

Meditácia

Je dostupná prakticky okamžite. Navyše efektívne zbavuje stresu a mnoho bolestí svalov a krku je práve výsledkom silného pôsobenia stresového kortizolu. Stačí si len pokojne sadnúť a sústrediť sa na pomalé dýchanie. Skúste len vnímať dych a dýchať tak, aby výdych trval dlhšie, ako nádych. Stačí desať minút a môžete byť ako nový človek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #teplo #zázvor #stres #bolesť hlavy #meditácia #levanduľa #mäta #čili #bolesť svalov #kapsaicín #zázvorový čaj #esenciálne oleje

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...