Skôr než si dáte tabletku proti bolesti hlavy, skúste toto

Bolesť hlavy je jednou z najčastejších bolestí na planéte. A prakticky každý s ňou už mal skúsenosť. Nie vždy je však nutné hasiť plameň medzi spánkami analgetikami. Bolesť hlavy totiž môže signalizovať problém, ktorý sa dá ľahko odstrániť a nie je potrebné ho prekrývať tabletkami na bolesť.

23.02.2023 11:43
bolesť hlavy, únava, zrak, oči, okuliare,... Foto:
Pri bolesti hlavy nesiahajte hneď po tabletkách!
debata

Stres

Je svetovo najčastejším spúšťačom bolesti hlavy. Stres stojí totiž za zvyšovaním krvného tlaku a ten spôsobuje najčastejšie bolesť v temene, alebo v zadnej časti hlavy. Ak máte možnosť odmerajte si tlak. Upokojte sa, môžete si dať magnézium. Pustite si upokojujúcu hudbu, alebo sa prejdite po čerstvom vzduchu. A bolesť hlavy sa môže rozplynúť aj bez tabletiek.

Málo tekutín

V pracovnom nasadení mnoho ľudí zabúda na príjem tekutín. Potom okolo obeda zapijú akurát tabletku proti bolesti hlavy. Pritom práve dehydratácia môže spôsobovať bolesť hlavy a únavu. Napite sa vody. Doprajte si dva deci vody každú hodinu. Prípadne ak si spomeniete, že ste pár hodín nepili, po dúškoch doplňte aj viac tekutín. Vďaka tomu môže bolesť hlavy rýchlo odznieť.

lieky Čítajte aj S liekmi buďte opatrní! Čo hrozí pri liekoch od bolesti, na čo dať pozor pri tabletkách na predpis?

Pozor na priemyselne spracované potraviny

Bolesť hlavy vás môže chytiť aj po jedle. Táto situácia sa vyskytuje najčastejšie po priemyselne upravených potravinách, alebo po konzumácii jedla s vyšším obsahom glutamátu sodného. Ak ste sa preto práve po jedle zvykli cítiť ospalí a s bolesťou hlavy, tak sa vyhnite práve glutamátu sodnému a vaše problémy s bolesťami sa stanú minulosťou.

Únava

Bolesť hlavy sa môže prejaviť aj ako kombinácia nedostatočného spánku počas noci a súčasne vysokého pracovného nasadenia. V takom prípade je vhodné namiesto tabletky proti bolesti zaviesť zdriemnutie po káve. Ide o krátke zdriemnutie do 20 minút po obedňajšej káve. Využijete totiž okno kým nastúpi kofeín a súčasne si vaša hlava oddýchne. Je to vždy zdravšie ako pojedať tabletky, no súčasne je vhodné prestavovať životný rytmus, aby ste spávali v noci dostatočný počet hodín a čo najlepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #stres #spánok #migréna #bolesť hlavy #hydratácia #príjem tekutín #analgetiká #spracované potraviny

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...