Čo sa stane s vašim telom a životom, keď začnete skoro vstávať?

Dlhé vyspávanie sa považuje za znak skvelého života. Lenže toto zdanie klame. Výhodu v živote aj zdraví získavajú práve ľudia, ktorí si vedia privstať. Skoré ranné vstávanie vám doslova dokáže zmeniť život. A zásadne k lepšiemu. Pretože sa ukazuje, že ľudia ktorí vstanú skôr využijú prvé hodiny dňa v prospech ich zdravia a duševnej pohody.

07.02.2023 10:00
vstávanie - ráno - raňajky - energia Foto:
Hneď po prebudení je dobré ponaťahovať sa a precvičiť si telo.
debata (1)

Lepšie pripravení na deň

Podľa článku uverejneného v The Yale Journal of biology and medicine by ľudia, ktorí sa zobudia skoro ráno, mali zvládnuť lepšie čeliť všetkým záväzkom dňa. Jednoducho budú na tom omnoho lepšie ako ľudia, ktorí si schrupnú do deviatej. Ukazuje sa však, že to nie o nejakom zázraku, ale o tom, čo robia ľudia, ktorí vstávajú skoro, inak. Majú viac času na seba, šport a aj zdravé návyky.

Skoré vstávanie praje športu

Skoré ranné vstávanie povzbudzuje k fyzickej aktivite, najlepšie vonku. Ak svoj deň naštartujete polhodinou pohybu, získate endorfíny, energiu aj intelektuálny náskok pred tými, ktorí sa ledva dovlečú do práce hromadnou dopravou.

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte aj Čo sa stane s vašim telom, ak budete málo spávať? Tretí bod je extra nebezpečný

Vidíte východ slnka

Je zaujímavé, že tento jav má na telo človeka zásadný vplyv. Prirodzené ranné svetlo dokáže pozitívne ovplyvniť náladu a tiež dynamiku spánku. Systém vstávania so slnkom prinesie reguláciu spánku a nastavenie správneho pomeru medzi melatonínom a serotonínom, ale aj medzi kortizolom a melatonínom. Jednoducho keď začnete skôr vstávať, budete lepšie spávať.

Posilníte srdce

Podľa štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Advances in nutricion, tí, ktorí vstávajú skoro ráno, sú menej vystavení riziku vzniku ochorení ovplyvňujúcich kardiovaskulárny systém alebo cukrovkou. Dôvodom je opäť fakt, že nasledujú zdravšie a vyváženejšie nutričné modely.

Ako si osvojiť skoré ranné vstávanie?

Základom je neoberať sa o spánok,, ale spávať osem hodín, preto je nutné chodiť skôr spávať. Na skoršie zaspávanie by bolo užitočné vypnúť mobil a nepoužívať ho, obmedziť vystavovanie sa umelému svetlu a vyhnúť sa poobednému spánku. Potom už len nastavovať budík vždy o pár minút skôr a aj do postele zájsť o rovnaký čas skorej. A budete žiť lepšie a zdravšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #spánok #vstávanie #endorfíny #nedostatočný spánok #spánkové návyky #ranné cvičenie #prebudenie

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...