Ktorá maškrta pomáha zrelým ženám s chudnutím? Tomu neuveríte

Zaujímavý výskum presviedča, že nežnejšej polovičke ľudstva pomáha so zhadzovaním nadbytočných kilogramov kakaová maškrta. Podľa odborníkov horká čokoláda pôsobí proti nadváhe viac u žien v strednom veku, než u mladších či starších dám. Dôležité je aj načasovanie jej konzumácie.

11.02.2023 13:00
čokoláda, kakao Foto:
Z výsledkov výskumu vyplýva, že čím viac mliečnej čokolády ženy po menopauze jedli, tým viac pribrali na váhe.
debata

Trochu čokolády, menší hlad

Ide o pomerne malú štúdiu u žien po menopauze, ale s pôsobivým výsledkom. Podľa vedcov, ktorí ju pripravovali pôsobí konzumácia malého množstva čokolády na celkový príjem kalórií. Tvrdia, že postačí kúsok horkej pochúťky a telo sa nám pri jej dlhodobom jedení poďakuje spaľovaním telesného tuku. Ako odborníci zdôrazňujú, čokoláda pomáha aj so spánkovým cyklom a lepšou fyzickou aktivitou na druhý deň. Zaujímavé je, že jedenie čokolády hodinu pred spaním a hodinu po prebudení pôsobí špecificky na telo nežnejšej polovičky ľudstva.

Pokus s mliečnym variantom

Na to, aby sme pochopili význam čokolády v diétnom režime, vedci najprv urobili výskum s konzumáciou mliečnej čokolády. V tejto dobrote sa nachádza približne 50 % kakaa, vyššie množstvo cukru a mliečna či smotanová zložka. Netreba zabúdať, že čím menej je kakaa v čokoláde, tým viacej rafinovaného cukru sa v ňom nachádza. Energetická hodnota kakaovej dobroty tak pochádza z tuku a cukru. Mliečna čokoláda je z tohto pohľadu kalorickou bombou.

V strednom veku hormóny mlčia

Na výskume s mliečnou čokoládou sa zúčastnila takmer dvadsiatka žien po menopauze. Mali jednoduchú úlohu. Každý deň si mohli dopriať jednu tabuľku mliečnej čokolády, t. j. približne 100 g spomínanej pochúťky. U žien po klimaktériu sa predpokladá, že sa v ich tele produkuje menšie množstvo pohlavných hormónov, najmä estrogénu. Tento stav tak súvisí napríklad s priberaním hmotnosti. Vedúci výskumu Frank Scheer z Brigham and Women's Hospital v Bostone zvolil mliečnu čokoládu preto, že má vyšší obsah kalórií ako jej horká „sestra“.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Viete si predstaviť život bez sledovania ručičky na váhe?

Vraj zlepší aj spánok

Z výsledkov výskumu vyplýva, že čím viac mliečnej čokolády ženy po menopauze jedli, tým viac pribrali na váhe. V tomto prípade platí podľa štúdie pravidlo, že čím sú dámy staršie, tým je riziko priberania vyššie. Naopak, pochutnávanie si na horkej čokoláde prinieslo lepšie správy pre staršie ženy. I napriek pravidelnému maškrteniu na tmavej čokoláde nezaznamenali u nich nárast telesnej hmotnosti. Konzumácia horkej pochúťky hodinu po prebudení u žien po menopauze znížila chuť na sladké a potlačila hlad. Lahodná „sladkosť“ prispela k rýchlejšiemu spaľovaniu tukov, metabolizmu a zvýšeniu fyzickej aktivity. Navyše, trocha čokolády vo večerných hodinách pomohla lepšiemu spánku. Podľa vedcov to súvisí s tým, že horká čokoláda povzbudila tvorbu hormónu melatonínu, ktorý je spojený s kvalitným nočným odpočinkom.

Kúsok robí zázraky

Odborníci vysvetľujú, že správne načasovanie spánku a prebúdzania má výrazný vplyv na metabolizmus a tým aj na celkovú telesnú hmotnosť. Konzumácia jedla v „nesprávnom“ čase tento rytmus narúša a začneme pociťovať väčší hlad. K negatívnym návykom patrí tiež jedenie ťažkých jedál pred spaním, ktoré spomaľujú látkovú výmenu a spôsobujú rýchlejšie ukladanie tuku v rizikových telesných partiách. Ak do jedálnička pridáme kúsok horkej čokolády, zníži sa nám chuť na sladké jedlá a tým aj celková telesná hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #chudnutie #spánok #hlad #metabolizmus #menopauza #horká čokoláda #mliečna čokoláda #chuť do jedla

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...