Zdanlivo neškodné veci, ktoré môžu spôsobovať vážne ochorenia

Hovorí sa im civilizačné choroby. Nešíria sa ako chrípka, ale pomaly ale isto sa šíria naprieč civilizáciou. Od srdcovo–cievnych ochorení až po rakovinu sú zodpovedné za to, že mnohí ľudia skončia svoj život predčasne. Často za nimi pritom stoja veci, s ktorými sa sami denne stretávame. A je najvyšší čas ich obmedziť.

31.01.2023 14:36
doktor, lekár, meranie tlaku, tlakomer, vysoký... Foto: ,
Existuje aj priama súvislosť medzi sedením a rakovinou a rovnako tak medzi cvičením a zníženým rizikom rakoviny.
debata (1)

Sedenie

O dlhom každodennom sedení sa hovorí ako o novom fajčení. Už to naznačuje ničivé dopady, ktoré môže mať. Ukázalo sa, že znížená fyzická aktivita zvyšuje riziko rakoviny pľúc, hrubého čreva a prsníka. Nehovoriac o obezite, cukrovke a problémoch so srdcom. Existuje aj priama súvislosť medzi sedením a rakovinou a rovnako tak medzi cvičením a zníženým rizikom rakoviny. Je na každom, ktorú cestu si vyberie.

Bločky

Sme zvyknutí ich brať do rúk, nosiť domov a dokonca archivovať. No pozor na ne. V roku 2010 štúdia zistila, že väčšina nákupných účteniek používa chemikáliu nazývanú bisfenol-A. Je to chemikália s väzbami na zvýšené riziko rakoviny. Aj preto je lepšie dnes voliť účtenku digitálnu.

Horúci čaj

Čaj má množstvo pozitívnych vlastností. Avšak len v prípade, že sa zalieva vodou vhodnej teploty a nekonzumuje sa príliš horúci. Horúci čaj, ale aj horúce jedlá, či tvrdý alkohol spája jediná vec. Štatistiky ukazujú, že ich konzumenti trpia vyšším výskytom rakoviny pažeráka.

žena, sedenie, chrbát, bolesť, počítač Čítajte aj Sedavé zamestnanie je podpísané pod množstvo problémov! Hýbať sa jednoducho musíme, robte aspoň toto

Spracované mäso

Konzumácia mäsa, ktoré je údené alebo nejakým spôsobom upravené, výrazne zvyšuje vašu šancu na rakovinu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je rovnako nebezpečné ako tabak. Spracované mäso je spojené najmä s rakovinou čriev. Preto pozor na salámy, klobásky a údené dobroty.

Otvorené okno v aute

Toto však platí jedine vtedy, ak sa premávate s otvorenými oknami po meste, alebo stojíte v zápche. Výpary výfukov sa dostanú do vašich pľúc a môžu spustiť zmeny DNA, ktoré môžu viesť k rakovine pľúc a močového mechúra. V takomto prípade je bezpečnejšia klimatizácia.

Vapovanie

Malo byť bezpečnejšie ako fajčenie cigariet. No pribúdajú štúdie, ktoré aj elektronické cigarety a vaporizéry vyškrtli z kategórie bezpečných pre telo. Aerosóly vo výparoch obsahujú karcinogénne chemikálie, ktoré môžu vyvolať rakovinu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #fajčenie #bločky #horúci čaj #vapovanie #sedavý spôsob života #spracované mäso

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...