Dojčiť či nedojčiť na verejnosti? Nakŕmiť dieťa kdekoľvek by nemalo byť tabu, tvrdia (nielen) v Španielsku

Je to jeden z najprirodzenejších úkonov medzi matkou a jej novonarodeným dieťaťom. Dojčenie sa však stále stretáva s rozporuplnými reakciami, kritikou či dokonca útokmi. Najmä, ak sa odohráva na verejnosti.

25.01.2023 11:00
deti, dojčenie Foto:
Samotné mamičky sú stresované tým, ako dieťa nakŕmiť, ak nechcú celý čas (v časoch jeho dojčenia) zostávať len doma.
debata (6)

V Španielsku, kde má viac ako polovica matiek zlú skúsenosť s dojčením na verejnosti, sa najnovšie snažia na túto tému upozorniť sochou plačúceho bábätka, ktorú inštalovali pred Múzeom kráľovnej Sofie v Madride. Aktivita španielskeho združenia Teta & Teta (Prsník a prsník) odštartovala aj kampaň za zákon o práve matiek na dojčenie na verejnosti.

Mnohé mamičky, ktoré sa rozhodli nakŕmiť svoje batoľa na verejnom mieste, sa stretli so zahriaknutím, pokrikmi či napríklad žiadosťou o opustenie priestorov, kde ku dojčeniu dochádzalo. Zaujímavosťou pritom je, že kedysi sa dojčenie vnímalo absolútne normálne. Bola to sexualizácia ženského poprsia, ktorá priniesla neskôr zmenu postojov časti verejnosti a dojčenie na verejnosti sa začalo vnímať viac pohoršujúco a tabuizovane.

Karin Majtánová Čítajte viac Karin Majtánová spomína: Keď bol syn hladný, dojčila som ho aj v parku

Na Slovensku sa dojčenie stále odohráva viac doma, prípadne v izolovaných miestnostiach vo verejných objektoch. Aj vzhľadom na ich nedostatok sa však môže stať, že samotné mamičky sú stresované tým, ako dieťa nakŕmiť, ak nechcú celý čas (v časoch jeho dojčenia) zostávať len doma. Prípadne, ak ide o mamičky, ktoré sa zároveň popri materstve snažia znovu pracovať.

„Dojčenie je norma. Nie je dôvod skrývať normálnu starostlivosť o svoje dieťa či odsúvať potreby dieťaťa, aby boli naplnené až potom, čo sa presuniete na to ‚správne‘ miesto. Pre dojčenie nie je potrebné nejaké špeciálne miesto a dojčiť je možné všade, kde to práve bude vaše dieťa potrebovať," hovorí aj primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík.

bielaperla, pr nepouzivat Čítajte viac „Každé tehotenstvo stojí ženu jeden zub!“

Podľa jeho slov dojčenie pomáha regulovať činnosť srdca dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívané bolesti, reguluje telesnú teplotu. "Z týchto dôvodov je to jednoduchý a rýchly spôsob ako kdekoľvek a kedykoľvek utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo či ho niečo rozľútostilo, alebo keď je mrzuté, unavené, potrebuje spať, či sa potrebuje upokojiť v neznámom prostredí,“ uvádza Gabriel Mančík na stránke nemocnice.

Popri tabuizovaní dojčenia a pohoršených reakciách, ktorým čelia mamičky na verejnosti v celej Európe, však v niektorých krajinách vstupuje do hry ešte jeden faktor. Španielska právnička Violeta Assiegová napríklad hovorí, že v Španielsku najväčšou prekážkou pre podporu dojčenia sú záujmy a lobovanie firiem vyrábajúcich dojčenské mlieko. Pripomenula, že Detský fond OSN (UNICEF) pritom už od roku 1992 vyhlasuje každoročne začiatkom augusta Svetový týždeň dojčenia.

Modelka Elsa Hosk prišla na ceny Green Carpet Fashion Awards v šatách Etro. Čítajte viac Najzvodnejšia Švédka dojčí dcérku priamo na pľaci: Kritika? Toto odkazuje!

Konkrétna legislatívna úprava týkajúca sa práva na dojčenie na verejnosti pritom nie je vo svete bežná. Podľa denníka El País patrí k priekopníkom v tomto smere Austrália, ktorá zákonom zaručuje právo na dojčenie už od roku 1984. Z európskych krajín majú legislatívne zaručené právo na dojčenie ženy v Británii, a to od roku 2010. V Spojených štátoch majú legislatívu explicitne umožňujúcu dojčenie na verejnosti od roku 2018.

V Španielsku sa pokúsila v tomto smere rozčeriť konzervatívne vody v roku 2016 ľavicová poslankyňa Carolina Bescansaová, ktorá vtedy počas schôdze parlamentu v dojčila svoje šesťmesačné dieťa. Nasledovali súhlasné aj kritické reakcie z radov poslancov aj na sociálnych sieťach. Bescansaová tak chcela upozorniť najmä na problémy matiek malých detí, ktoré chcú zladiť rodinný a pracovný život. Z rovnakého dôvodu priniesla svoje bábätko v roku 2010 talianska europoslankyňa Licia Ronzulliová na zasadnutie Európskeho parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #dieťa #kritika #dojčenie #verejnosť #pohoršenie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....