Často sa budíte uprostred noci? Takto budete spať bez prerušení

Kvalitný spánok nič nenahradí. Je to jeden z najdôležitejších stavebných kameňov dobrého zdravia a vitality. Môžete sa akokoľvek dobre stravovať aj cvičiť, ak bude váš spánok prerušovaný a budete sa budiť v noci, nikdy sa budete cítiť pri sile. Ak je vašim problémom nočné budenie, takto ho viete eliminovať.

26.01.2023 11:00
spánok postel, spanie Foto:
Kvalitný spánok je potrebný na regeneráciu organizmu a mozgu slúži aj na vytriedenie spomienok.
debata

Stres

Ak vás stresuje okolie, vzťahy, alebo práca, váš spánok nebude pokojný a vy sa budete v noci pravidelne budiť. A zaspávať sa vám bude ťažko. Dôvodom je, že síce od únavy zaspíte, ale vysoké hladiny stresového hormónu kortizolu vás budú doslova budiť zo sna, prípadne spôsobovať desivé sny. Skúste preto večernú meditáciu, techniky na upokojenie mysle a pochovajte stres. Spánok bude omnoho komplexnejší.

Zlé trávenie

Nerovnováha vo vašom mikrobióme môže skutočne narušiť váš spánok. Nevyvážený mikrobióm bude tiež bojovať s rozkladom tryptofánu na serotonín, ktorý môže ovplyvniť váš spánok. Preto je dobré dbať na zdravie vašich čriev, pravidelnú stolicu a dostatočný príjem vlákniny.

Zlá hladina cukru v krvi

Kolísanie hladiny cukru v krvi spôsobuje katastrofálny spánok. Príliš časté budenie v noci tak môže byť aj znakom cukrovky. No nemusí to byť tak vážne. Možno konzumujete pred spaním iba príliš veľa sladkostí. Vaša hladina cukru v krvi počas dňa mierne kolíše, ale ak výrazne klesne, keď idete spať, môže to mať vplyv na váš spánok. Rovnako tak aj ak je hladina cukru v krvi nízka, dobre sa nevyspíte. Optimálna strava počas dňa, je kľúč k pokojnej noci.

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte aj Čo sa stane s vašim telom, ak budete málo spávať? Tretí bod je extra nebezpečný

Alkohol

Nielenže ak toho veľa vypijete, bude vás budiť močový mechúr. Ide aj o alkohol v krvi, ktorý vás nenechá dobre si pospať. Pohár vína neskoro večer môže pôsobiť upokojujúco, ale alkohol, najmä ak ho skonzumujete do štyroch hodín pred spaním, môže narušiť váš spánok. Hoci možno zaspíte ako drevo, vaše telo si neoddýchne, budete sa budiť a ráno budete vstávať na energetickom minime.

Problém s pečeňou

Ak problémy so spánkom pretrvávajú, a budíte sa v noci napriek dobrej strave a nálade, problém môže byť vo vašej pečeni. Tento orgán je totiž zodpovedný za metabolizmus melatonínu, ktorý je kľúčový v cykle spánku a bdenia. Ak máte okrem prerušovaného spánku aj iné príznaky, ako je svrbenie kože, strata chuti do jedla alebo citlivosť v oblasti pečene, navštívte svojho lekára. Skorá diagnostika problémov vám zlepší spánok a môže aj zachrániť život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #sérotonín #stres #spánok #Melatonín #nepokojný spánok #črevný mikrobióm #kvalitný spánok #cukor v krvi

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...